Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan’ın Ankara mesaisi devam ediyor. Özkan, 5 Kasım Cuma günü (dün) proje içi sakinlerini temsilen 5 kişinin de katılımıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda tüm günü kapsayan çalışma yürüttü. Yapılan toplantıda proje içi sakinlerinin metrekare bazında yaşanan hak kayıplarının ve kura çekimine yönelik taleplerin masaya yatırıldığını kaydeden Haydar Özkan, “Bakanlık bürokratlarımızla sabah yaklaşık 6 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya hem proje alanı dışı depremzedelerimiz hem de proje alanı için depremzedelerimiz katıldı. Gündemimizdeki başlıca konu, proje alanı içinde bulunan sakinlerimizin metrekare bazında yaşadıkları hak kayıpları vardı. Bu hak kayıplarının rezerv alandan dairelerle giderilmesini istiyoruz. Sakinlerimiz bu dairelerin alımında öncelik istiyor, uygun ödeme koşullarının sağlanmasını ve rezerv alanda parasını ödeyerek, metrekare kayıplarının telafi edilmesini istiyoruz. Tabi bu işler hemen olmuyor, bürokratların da birtakım görüşmeler yapması gerekiyor. Gelinen noktada Bakanlığımızın rezerv alandan hak sahipliği konusuna sıcak baktığını söyleyebilirim. Görüşmelerimiz çok olumlu geçti, proje alanı içinden gelen arkadaşlarımız devletimizin bakış açısını görüler, devletimiz onların bakış açısını gördü, kafalarda soru işareti kalmadı, devletimiz mağduriyetlerin giderilmesi en aza indirilmesi için çalışıyor” dedi. 

“KURA ÇEKİMİ NASIL OLMALI”
Bürokratlar ile yapılan toplantıda proje alanı içinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ tarafından inşa edilen depremzede konutlarının 8 kattan 6 kata indirilmesi nedeniyle, yapılacak kura çekiminin hakkaniyetli olması için çeşitli yöntemler de konuşuldu. Bu konuda bürokratların, proje için sakinlerini dinlediklerini aktaran Özkan, “Kura usulleri nasıl olabilir diye uzunca istişarelerde bulunuldu. Bürokratlarımız, proje içi mağdurlarının bu konu üzerine düşünmelerini, akıllarına gelen yöntemleri kendileriyle paylaşmalarını, ortak istişare kapsamında kura sistemi geliştirileceğini ifade ettiler. Depremzedelerimiz, bakanlıktan ayrılırken umutlulardı. Endişeye gerek olmadığını gördüler. Fikir üretecekler ve bürokratlar ile birlikte bu konular üzerine çalışacaklar. Zaten bürokratlarımız, her zaman buraya gelin, birlikte fikir üretelim; çağrısında da bulundu” diye konuştu. 

“KREDİ İÇİN MÜJDELİ HABER BEKLİYORUZ”
Öte yandan Haydar Özkan, proje alanı dışında kalan 79 bin bağımsız bölüm için de 20 yıllık, sıfır ya da düşük faizli, 2 yıl sonra başlayacak kredi koşullarına ilişkin taleplerini Bakanlık bürokratlarıyla yeniden paylaştıklarını ifade ederek, “Bürokratlar bu konuyla ilgili gerekli görüşmeleri yapacaklar, gündemlerinde kredi konumuz da var. İnşallah bu konuda da müjdeli bir haber alacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İzmir’e geldiğinde biz de kendisine bu talebimizi iletmek istiyoruz” açıklamasında bulundu.