Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, Ankara ziyaretinin ardından yaşanan gelişmelere yönelik açıklamada bulundu. Yapılan gelişmelerin olumlu sonuçları olduğunu kaydeden Özkan, "Günebakanlar; 30 Ekim 2020 tarihinde 117 canımızı kaybettik. Onları bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyorum. Depremden sonra  dört bir yana savrulduk… Dernekleştik, bu esnada umutla evlerinin yapılmasını bekleyen 15 canımızı daha kaybettik. Kaybettiğimiz evlerimiz için mücadele ettik…  Kurulduğumuz günden bu yana temel iki isteğimiz vardı;  bu talepler emsal artışından ve depremzedelere özgü bir kredi olanağının sağlanmasından ibaretti. El ele, kol kola, omuz omuza girerek, birlikte mücadele ederek emsal artışını aldık. Bu vesileyle, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın; Kemal Kılıçdaroğlu’na; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Tunç Soyer’e bir kez daha desteklerinden ötürü teşekkür ediyorum. Bu noktada belirtmek istiyorum ki mahkemeye verilen emsalimize sahip çıkmak için dernek olarak müdahillik dilekçesi verdik. Şimdi bize destek olma sırası sizde. Her birinizin bu davaya avukatlarımızın hazırlayacağı dilekçeler ile bireysel olarak müdahil olmanızı ve emsalinize sahip çıkmanızı istiyorum" dedi. 

KREDİ MÜJDESİ
Özkan açıklamasını şöyle sürdürdü: 

Uzunca süredir en önemli gündem maddemiz olan kredi hususunda bir dizi görüşme gerçekleştirdik. Son olarak, önceki başbakanımız, AK Parti Genel Başkanvekili Sayın Binali Yıldırım’ı bizden talep ettiği formlarla birlikte ziyaret ettik. Birçok konuda sizlere müjde verirken, bu güzel haberlerin yalnızca derneğimizde ilgili formu dolduran depremzedelerimizi kapsadığını özellikle ifade etmek isterim. Ağır ve orta hasarlı konutlar için, 12 yıl vadeli, 1.04 faizli kredi sağlanması hususunda mutabık kaldık. 1-2 yıl geri ödemesiz olması hususunda çalışma yapılıyor. Şu an ki koşullarda 2,05 faiz oranında 120 ay vadeli 400.000 TL kredi kullanacak olan vatandaşımızın ödeyeceği taksit tutarı 9,000 TL.  Bizim yaptığımız çalışmalar sonucunda faiz oranı 1,04’edüşüyor ve vade 144 (12 yıl) aya çıkıyor  aylık ödememiz 5.300 TL ve ödeme şekillerinizi kendiniz belirleyebileceksiniz.   Devlet bankaları üzerinden, Halk Bankası koordinasyonunda verilecek. Az hasarlı konutlar için çalışmamız sürüyor. 

REZERV ALANDA HAK SAHİPLİĞİ
Ağır hasarlı konut sahiplerine ek olarak, rezerv alanda orta hasarlı konut sahiplerine de hak sahipliği tanınacak. Rezerv alanda depremzede olmayan hiç kimseye satış yapılmayacak. Evini TOKİ aracılığıyla yenilemek isteyen depremzedelerimiz olmuştu ve TOKİ’nin 5 kat uygulaması sebebiyle bu yöntem imkansız hale gelmişti.  TOKİ inşaatlarının kendi kat ve metrekaresinde yapılması için AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hamza Dağ çok önemli çalışmalar yapıyor. Depremin ilk gününden bu yana hasarlı konutların poliçe ödemelerinde çok ciddi sorunlar yaşamaktayız. AK Parti İzmir Milletvekili Sayın Mahmut Atilla Kaya bu hususta çok büyük gayret sarfetmekte. 

"DAĞ VE KAYA YOĞUN EMEK SARFEDİYOR"
Konteyner kent ve Uzundere konutlarıyla alakalı taleplerimizi paylaştık, konaklama sürecinin uzayacağı kanaatindeyiz. Yıkımdan sonra 1 yıl içerisinde gerçekleşmesi gereken kredi müracaatının, 2 yıla uzatılması hususunda taleplerimizi ilettik, karşılanacak. Proje alanında yapılan inşaatlarda kat sayısının düşmesi sebebiyle konut sahibi olamayan depremzedelerimiz olmuştu.  Bu depremzedelerimiz için trafo alanına bina yapılmasını talep etmiştik.  Bu konudaki görüşmeler son aşamada, konu üzerinde AK Parti İzmir Milletvekili Sayın Mahmut Atilla Kaya yoğun biçimde çalışmakta. Proje alanındaki ödemelerle ilgili herhangi bir değişiklik yok. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın açıklamış olduğu şekilde, 2 yıl ödemesiz 20 yıl vadeli ve 0 faizli biçimde gerçekleşecek orta, az hasarlı ve hasarsız olarak yıkılan 1 binamızın ödemesi bizim gayretlerimizle,  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Sayın; Hamza Dağ’ın katkılarıyla 1 yılı ödemesiz 19 yıl vadeli, faiz oranı TEFE/TÜFE’yi, geçmeyecek şekilde yüzde 10 üst sınır olmak üzere gerçekleşecek. 

YAŞASIN DEPREMZEDE DAYANIŞMASI
Yılmaz Erbek Apartmanı’nda göçükten çıkan ve uzuv kaybı olan tek depremzedemiz Gülçin Soydan’a, deprem şehitlerimizin ailelerine verilen konuttan verilecek.  Bu konuda eski Başbakanımız, İzmir milletvekilimiz Sayın Binali Yıldırım’a, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Sayın Hamza Dağ’a, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, AK Parti İzmir Milletvekili Sayın Mahmut Atilla Kaya’ya ve İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e ne kadar teşekkür etsem azdır. Ülke olarak zor günlerden geçerken bu gibi birçok kazanımı elde edebilmemiz takdire şayandır. Bu kazanımlar örgütlü mücadelemizin eseridir. Her gece durmaksızın tweet atan teyzelerimizin eseridir. İşini gücünü bırakıp burada gönüllü bir biçimde mesai harcayan, emek koyan tüm depremzedelerimizin eseridir. Her birinizi teker teker kucaklıyorum, sağ olun var olun diyorum. Yaşasın depremzede dayanışması! Yaşasın örgütlü mücadelemiz! Her zaman yanımızda olan Tozkoparan destekçilerine ve Aslan Bey’e selam olsun… 

‘600 BİN OLMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ’
Kredi miktarının artıp artmayacağı sorusu üzerine ise Özkan, “Kredi miktarı şu an için 400 bin TL ama yaptığımız görüşmeler sonucunda 500 bin lira olacağı kesin… Ama biz 600 bin liraya çıkarılması için uğraşıyoruz” dedi. 
Özkan, ‘Uzun süredir bir mücadele yürütüyorsunuz, önemli gelişmeler de yaşandı. Ancak bütün beklentileriniz karşılandı mı?’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Hayır, beklentilerimizin yüzde 100’ünün karşılandığını söyleyemem. Çünkü bizim beklentimiz sıfır faiz oranıyla, 18 yıl vadeli krediydi. Şu andaki kredi bile beklentimizi karşılamadı. Bir de şunu söyleyebilirim; şu an kredi talep formlarının kişilere has olması da bizim için eksik kalan tarafımız.”