Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Türkiye’nin gündemini uzun süredir meşgul eden döviz kurundaki dalgalanmadan tüm sektörler kendi payına düşeni alarak, olumsuz etkilendi. Dövize endeksli hammadde kullanımı olan nihai ürünlerin fiyatlarındaki ani yükselmeyle vatandaş da beyaz eşyadan giyime, teknolojiden gıdaya kadar çarşıda, pazarda, markette kurlardaki dalgalanmadan nasibini aldı. Yükselen kurlarla birlikte hammaddelerde meydana gelen fiyat artışları, kurların düşmesiyle birlikte gerileme göstermeyince, piyasalarda belirsizlik yaşanmaya başladı. Belirsizlik birçok noktada üretimin durmasına neden oldu. Üretimin durduğu sektörlerin başında ise inşaat sektörü geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük iştiraklerinden olan İZBETON AŞ Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, inşaat sektörünün en zor zamanlarından birini geçirdiğine dikkat çekerek, kurlardaki düşüşün acilen inşaat malzemelerinin fiyatlarına yansıtılması gerektiğine vurgu yaptı.  

“İŞ İNSANLARI ZORLANIYOR” 

Heval Savaş Kaya, iş aleminde yaşanan sıkıntıları anlatarak, kurlardaki geri çekilmenin girdi maliyetlerine yansımadığını kaydetti. Kaya, GÜNDEME BAKIŞ’a yaptığı açıklamada, “Döviz kurlarındaki düşüş bir an önce inşaat malzeme fiyatlarına yansıtılmalı. Özellikle dövize endeksli girdilerin fiyatları çok yükseldi. Döviz kurlarının geri çekilmesiyle birlikte bu girdilerin fiyatının geri çekilmesi mümkün olmadı. Bu durum da sektörde çalışan iş insanlarını zorluyor. Zor bir dönem geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.  

“SATILAN DAİRENİN YERİNE YENİSİ KONULAMIYOR” 

İnşaat girdi maliyetlerinde meydana gelen artış hızı ile nihai ürüne yansımasının eş zamanlı olmadığını aktaran Heval Savaş Kaya, “Şu anda demir yaklaşık 12 bin lira bandında, hatta bir ara 13’leri gördü. Çimentonun fiyatı geçen sene şu zamanlar 200 lira civarındaydı şu anda 500 liranın üzerine çıktı. Maliyet artışları yani inşaat girdi maliyetlerinde meydana gelen artış; ortaya çıkan ürününün bedelinde aynı anda yansımıyor. Malzeme fiyatındaki artış konut ve işyeri satış bedelinde aynı oranda aynı hızla artmadığı için şu anda iş insanı sattığı dairenin, ürünün yerine yenisini koyamıyor. Koyamadığı için de beklemek zorunda kalıyor. Şu anda inşaat sektörü ne yazık ki ciddi sıkıntı içinde” diye konuştu.   

“YATIRIMLARIMIZI ETKİLİYOR” 

Yaşanan süreçten İZBETON’un da olumsuz olarak etkilendiğini belirten Genel Müdür Heval Savaş Kaya, “Bu ekonomik çalkantılar, buhranlar bizim yatırımlarımızı uzun süredir etkiliyor. Asfaltın hammaddesi olan bitüm türevinin fiyatı 8 liraları görmüş durumda. Geçen sene bu zamanlar bitüm fiyatı 2.5 lira civarındaydı şu anda 7 liranın üzerinde. Neredeyse yüzde 200 artış var. Bu süreç tabi ki bizi de olumsuz etkiledi” açıklamasında bulundu.