Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2020 tarihinde uygulamaya konulan ve genelgelerle uzatılan sağlık çalışanlarına yönelik istifa ve emekliliğini oluşturup görevini sonlandırma yasağı 1 Temmuz’dan itibaren sona erdi. Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Barış Koçak konuyla ilgili rakamlar paylaşarak, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HEM GELİR KAYBINA UĞRADI HEM DE YILLIK İZİNLERİNİ KULLANAMADI
Koçak, sağlık çalışanlarının zor sürecinin devam ettiğini belirterek, “İzmir Sağlık çalışanı 1.5 senedir, canla başla mücadele ediyoruz. Maddi haklarımızda kayıplar var. Hiçbir öğretmene öğrencisi okula gelmediği için gelirinden kaybı olmadı. Ya da tabu memurunun gelirinde bir kayıp olmadı. Fakat sağlık çalışanları bu süreçte hem gelir kaybına uğradılar hem de yıllık izin alamadılar. Şuanda 120 gün yıllık izni birikmiş arkadaşlarımız var ve kullanamıyorlar. İzmir’deki kurumlar şuan en fazla 15 gün izin verebiliyorlar” dedi.

BİZDEN BU KADAR DİYORLAR
Koçak konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Sağlık çalışanları artık olayın maddi yönüne çok bakmıyorlar. Biz çalışıyoruz, didiniyoruz, gerekirse şehit oluyoruz ama bunların ne maddi ne de manevi geri dönüşü oluyor. Artık bıkıp, ‘benden bu kadar’ diyorlar. Bu kadar çabalamaya, bu kadar fedakarlığa rağmen saygı görüyor muyuz, hayır. Ana gerekçe budur. Maddi, özlük hakları da var ama bunlar dışında.”

100 HEKİM GÖREVDEN AYRILDI
Yasağın kalkmasının ardından istifa ve emekliliğe ayrılmaların başladığını kaydeden Koçak, “Zorlu bir süreçten geçtiler, pandeminin biraz hafiflenmesinin ardından yıllık izinlerini kullanan arkadaşlarımız oldu. Şuana kadar İzmir’de 100 tane hekim, istifa ve emeklilik gibi nedenlerden dolayı görevinden ayrıldığı duyumunu aldık. Ağustos ortasından itibaren bu rakamların daha artmasını bekliyoruz” diye konuştu.  

İZMİR’DE PERSONEL DİĞER BÜYÜKŞEHİRLERE GÖRE YÜZDE 20 DAHA AZ
İzmir'deki sağlık çalışanı sayının yetersizliğine vurgu yapan Koçak, “Türkiye genelinde sağlık çalışanları ortalamanın 5-6 kat  altında… İzmir'deki sıkıntı ise Türkiye’nin ortalamasının altında bir sağlık çalışanı olmasıdır. Bu da diğer büyükşehir belediyelerinin yüzde 20 altında İzmir’de sağlık çalışanı bulunuyor.

ŞEHİR HASTANESİNİN KAPISINI AÇMAK İÇİN 5 BİN PERSONEL GEREKİYOR
Bayraklı Şehir Hastanesi’nin açılmasının planlandığını fakat, ciddi bir personel ihtiyacı doğacağını belirten Koçak, “İzmir’de şehir hastanesi açılması planlanıyor. Bu hastanenin kapısını açmak için 5 bin personel gerekiyor. Çalışır vaziyete getirilebilmesi için 7 bin kişi, tam kapasite çalıştırılabilmesi için 12 bin kişi gerekiyor. İzmir kendi kaynaklarıyla bunu nereye kadar karşılayabilecek ki? Bakanlığın hem hekim ne de hekim dışı personeli acilen ataması gerekiyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR ÜCRETSİZ ULAŞIM TALEBİMİZİ REDDETTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sağlık çalışanlarına yönelik hayata geçirdiği ücretsiz ulaşım uygulamasının son bulduğunu, sürecinin uzatılması için başvuruda bulunduklarını fakat olumsuz yanıt aldıklarını kaydeden Koçak, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, Antep Büyükşehir Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi sağlık çalışanlarına ücretsiz, otopark ya da ücretsiz ulaşım sağlarken, İzmir’de bu bile iptal edildi. İlk etapta sağlık çalışanlara 31 Aralık’a kadar bu ücretsiz ulaşım sağlanacağı söylendi. Daha sonra ise sehven tarih yapılan bir yanlış olduğunu bu tarihin 30 Haziran’da biteceğini söylediler. Sehven ne demek, yanlışlık demek. Burada 31 30 mu yazdın, Haziran’ı Aralık mı yazdın? Sehven neresinde bunun. Biz bunun için tekrar başvurusunu yaptık. Bize böyle bir durumun söz konusu olmayacağı yönünde cevap verdiler” diye konuştu.