Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Kentin yarım asra yakındır çözüm bekleyen yarası İnciraltı ve Bahçelerarası planları için toprak sahiplerinin heyecanlı bekleyişi devam ediyor. 1991 yılında Turizm Bölgesi ilan edilen ve planlarının tamamlanamayan 5 hektarlık alan için toprak sahipleri Cumhurbaşkanı  yardımcısına mektup yazdı.

BÖLGEMİZİN TURİZM KORUMA VE GELİŞİM BÖLGESİ OLARAK TESCİLLENMİŞTİR
İNGEDER Başkanı Tayfun Karabulut, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a gönderilmek üzere bir mektup kaleme alarak, mağduriyetlerini dile getirdi.

Karabulut mektupta şu ifadeleri kullandı.
“Sayın Fuat Oktay, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başarı ile yürüttüğünüz görevinizde devletimizin daha da güçlenerek büyümesi ve biz vatandaşların refahını arttırmak için yapmış olduğunuz çalışmaları takip ediyor ve İzmirli vatandaşlar olarak çok teşekkür ediyoruz. İnciraltı Gelişim Derneği; 1994 yılında İzmir / İnciraltı’nda İzmirli toprak sahibi aileler tarafından kurulmuştur. 5 Milyon m2 %99’u şahıs mülkiyeti olan İnciraltı; 1991 yılında merhum Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal ve Merhum Başbakan Sayın Mesut Yılmaz’ın imzaları ile Resmi Gazete ilanı ile İzmir/İnciraltı “ Turizm Bölgesi” ilan edilmiştir. Son olarak 30 Ocak 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi bölgemizin turizm koruma ve gelişim bölgesi olduğu güncellenerek, tescillenmiştir.

İNCİRALTIMIZ TÜM DÜNYADA TANINIR BİR KONUMA KAVUŞMUŞTUR
Şu anki konumu itibarıyla tamamıyla şehrin içerisinde kalan İnciraltı ve Bahçelerarası bölgesi; geçmiş yıllarda tarım ile geçinmekteydi. Ancak 20 yıl önce başlayan sulardaki borlanma sorunu ve de son yıllarda bölgemizin sınırları dışındaki yapılaşmalar sonucu oluşan şiddetli derecede tuzlanma ve klor sorunu nedeni ile bölgenin tarım vasfı tamamen bitmiş durumdadır.
İnciraltı bölgesinin planlaması için İzmir’de birçok çalıştay ve toplantılar yapılmış fakat bir sonuç çıkmamıştır. Hatırlanacağı üzere, 2015 ve 2020 EXPO adaylığında iki kere Ülkemizi İzmir/İnciraltı temsil etmiştir. Yapılan tanıtım resepsiyonları nedeniyle şehrimiz ve özellikle İnciraltımız tüm dünyada tanınır bir konuma kavuşmuştur. Ancak 2020 EXPO sürecinde İnciraltı ve Bahçelerarası planları yapılmış, hatta bölgemizde plan yapılabilmesi için özel bir kanun TBMM tarafından yapılmıştır. Ancak EXPO kaybedilince, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve meslek odalarının açtığı davalar nedeni ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan 2013 yılı tarihli plan iptal edilmiştir. O günden sonra İnciraltı ve Bahçelerarası adeta kaderine terk edilmiş duruma gelerek, şehrin içerisinde mücevher alan kamuya faydasız olarak Nargile, Mangal ve düğün salonları ile dolmaya başlamıştır.

ZİYARET EDİP BİLGİ VERMEK İSTİYORUZ
2016 Kasım ayından itibaren yeni İnciraltı Planlanama çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü tarafından başlamış, ancak bürokratik gecikmeler yaşanmıştır. Sürecin gecikmesi ve plansız kalan İnciraltı ve Bahçelerarası’nda kamu zararı da oluşmaya başlamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından halen yürütülen planlama çalışmaları geciktikçe, 10 milyar dolar yabancı sermaye çekebilecek kapasiteye ve değere sahip İnciraltı ve Bahçelerarası’nın ülkemize ve şehrimize katkısı olmamaktadır.

Bugün ülkemizin ekonomik olarak verdiği mücadelede kaybedecek bir günü yok iken, devletimize 1 TL kamu yatırımı gerektirmeyen İnciraltı; sağlık, turizm ve ticaret odaklı planlanması bittiğinde; yeni nitelikli yeşil alanlar, istihdam, turizm ve ekonomik olarak şehrimize ve ülkemize kazanımları ile söz ettirecektir. Bölgemizin yurtdışı yatırımcılarının gözdesi olacağına dair en ufak bir şüphemiz yoktur. Sürecin takibi ve hızlanması için ilgi ve desteğiniz konusu ile, uygun görülmesi durumunda sizleri ziyaret edip yaşanan süreç hakkında bilgi verme isteğimizi İzmirliler olarak arz ederiz.