Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Elvin Sönmez Güler, İnciraltı Planlarıyla ilgili Gündeme Bakış’a yapmış olduğu açıklamada, “İnciraltı tarım vasfından çıkması gereken bir alan değildir. Oradaki mülk sahiplerinin istek ve arzularına göre birtakım planlamalar yapılamaz. Orada bir mağduriyet varsa ilgili idareler bu mağduriyeti çözmekle yükümlüdür. O mağduriyetlerin çözülmesi için her anlamda destek olmaya ve oradaki toprak sahiplerinin sorunlarının çözülmesine katkı sunmaya hazırız. İnsanlar haklı, bir mağduriyet var ama çözümü toprakların tarım vasfından çıkartılması, oranın bir doğal sit olduğunun göz ardı edilmesi, koruma amaçlı olmayan plan değişikliği yapılması değildir. Alanda sağlık turizminin yapılması tüm sistemi ve dengeleri altüst eder. Alanda mağduriyet üzerinden sürdürülen bir rant politikası görüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

10 YILDIR ÇIĞLIK ATIYORUZ

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, değerlendirmenin İnciraltı’ndaki hak sahiplerini üzdüğünü dile getirdi. Tabiri caizse İnciraltı’ndan 10 yıldır seslerini duyurabilmek için çığlık attıklarını anlatan Karabulut, “Peyzaj Mimarları Oda Başkanı Elvin Sönmez Güler’in açıklamalarını, üzülerek okuduk. Biz, İzmir’deki meslek odalarına her zaman, ‘Gelin, görün, ona göre konuşun’ çağrısında bulunduk. Görüyoruz ki yine bilgi ve bilimden uzak açıklamalar yapılmış. Bölgemizin tarım vasfı yıllardır bitmiş durumda. Biz bölgenin 5 nesildir hak sahipleri olarak neredeyse 40 yıla yakındır çığlık atıyoruz. Kendisi belki geçmişi çok iyi bilmiyordur ama en azından geçmiş 10 yılımızı çok iyi takip etmesi gerekirdi. 10 yıldır biz bu bölgede neredeyse çığlık ata ata, ‘Bölgede tarım vasfı bitti’ diyoruz” dedi.  

“BU YEŞİL ALAN ZABITA ELİYLE SAĞLANMADI” 

İnciraltı’nın, İzmir’de ikinci büyük yeşil alan olduğunu vurgulayan Karabulut, “Her geçen gün İzmirli hak sahipleri burada kayboluyor, sermayeye yenilerek gidiyor. Bir an evvel İnciraltı, İzmir’in yararına, yani çevremizdeki yüksek katlı binalara bakarak değil tamamen yararına planlansın istiyoruz. Peyzaj Mimarları Oda Başkanı şunu çok iyi bilmelidir ki, bugün Kültürpark’tan sonra ikinci yeşil alan sayılabilecek tek yer İnciraltı’dır. Bunun sağlanması zabıta eliyle olmadı. Tamamıyla biz, İzmirli hak sahiplerinin eliyle oldu. Bugüne kadar koruyup kolladığımız toprakların artık mangal, nargile, düğün salonu gibi kamuya faydasız işletmelerle değil, gerçekten İzmir’e, İzmirliye dokunacak, İzmir’e ekonomik anlamda katkı sağlayacak, işsizliğe çare olacak, istihdam yaratacak, gökdelen imarı olmadan, İzmir’in yararına ve bizleri de mağdur etmeden bir uygulama çağrısı yapıyoruz. Bunu yıllardır yaptık” dedi.  

PEYZAJ MİMARLARI ODASI BAŞKANI GÜLER’DEN İNCİRALTI VE ÇEŞME PROJESİ ÇIKIŞI: “İSTEMEZÜKÇÜ DEĞİLİZ RANT VE PEŞKEŞE KARŞIYIZ” HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

“YÜZLERCE PEYZAJ MİMARI İŞSİZ” 

İnciraltı planlarının ardından, peyzaj mimarlarının da iş bulacağını aktaran Karabulut, “Bugün gelinen noktada, yüzlerce peyzaj mimarı işsiz. Bununla ilgili kendi başarısızlıklarının üstünü örtmemeleri gerekiyor. Madem peyzaj mimarları, İnciraltı hakkında konuşabiliyorlar, bizim topraklarımız hakkında konuşabiliyorlarsa, biz de bugün peyzaj mimarları odasının başarısızlığını konuşabiliriz. Çünkü, çevremizde birçok peyzaj mimarı bugün işsiz dolaşıyor. Biz bunu üzülerek görüyoruz. Eğer İnciraltı bugün doğal dokusu korunarak, İzmir’in yararına planlanırsa, o işsiz olan peyzaj mimarları iş, aş bulacak. İzmirli daha görkemli, keyifli, nitelikli yeşil alanlara kavuşacak. Sayın Elvin Hanım’ın bunu görmezden gelmesini, ‘Bırakın, böyle kalsın’ demesinin mantığını, inanın bizim aklımız da, vicdanımız da almıyor. Böyle değerli meslek odalarının, bu derece bilimden uzak, vicdanlardan uzak açıklamalarını hayretlerle takip ediyoruz. Çok üzülüyoruz. Biz İzmirliyiz, İzmir’in yararına olacak her projenin yanında olacak kişilerin, katkı koyması gereken makamların bu tutumları tüm İzmirlilerin vicdanında yaralar açmaktadır” açıklamasında bulundu.  

“TAM 12’DEN İSTEMEZÜKÇÜLER” 

Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güler’in “İstemezükçü” olduğunu savunan Karabulut, “Kendileri ne kadar ‘İstemezükçü değiliz’ deseler de, bilakis tam 12’den istemezükçüler. Sormak istiyorum, neden bir kere buradaki hak sahiplerini, hadi bırakın bizi, biz sade vatandaş olduğumuz için belki bizi küçük görüyor olabilirler, ‘biz koskoca bilim insanıyız, sizinle mi konuşacağız’ diyebilirler ama en azından, buranın kamu erki olan muhtarlarımızı bir kez ziyaret edip de, ‘Nedir buranın sorunu’ demiyorlar. Kendileri de aslında buradaki sorunu biliyorlar ama maalesef ideolojik bakış açılarından kurtulamadıkları için, bu adımları atamıyorlar” dedi.  

“PLANLAR ORTAYA ÇIKTIĞINDA UTANACAKLAR” 

Planlamaların titizlikle yürütüldüğüne dikkat çeken Karabulut, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hassasiyetli bir çalışma yürütüyor. Bu sürece İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi de katkı sunuyor. Biz de İnciraltı Gelişim Derneği olarak sürece katkı sunmaya çalışıyoruz. Neredeyse planlamanın son aşamasına gelindi. İnciraltı planları tamamlandığında, bugün İstemezükçü takım o kadar çok mahcup olacak ki, utanacak ki… Öyle planlar çıkacak ki, İzmir’in ve İzmirlinin ekonomik olarak, istihdam alanında, turizm alanında sıçrama yaratacak, doğasıyla, güzellikleriyle İzmir’e geçmiş günlerini geri getirecek planlar oluyor. Bu müjdeyi de sadece biz değil, bütün İzmir bekliyor” diye konuştu.