Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, bir dizi programa katılmak için İzmir'e geldi. İzmir programı kapsamında basın mensuplarıyla bir araya gelen İnce'ye, Parti Sözcüsü İpek Özkan Sayan, İl Başkanı Cüneyt Oğuz, Kurucu Üye Asuman Ali Güven, Mevlüt Dudu, Özcan Özel, Hüseyin Avni Aksoy eşlik etti.

Yapılan toplantıda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan İnce, "Yunanistan Naton'un askeri kanadından ayrılmıştı, Darbeci Kenan Evren karşılığında bir şey almadan Yunanistan'ın Nato'ya geri dönüşünün önünü açtı. Bugün de İsveç ve Finlandiya gündemi var. Erdoğan 'Ben başta olduğum sürece bunlar Nato'ya giremez' demişti. Bugün yeşil ışık yakılmış. Muhalefetten tık yok. Muhalefet nerede konuşacak burada konuşmayacaksa. Sorularımız net, karşılığında ne aldık, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıdılar mı, terörle ilgili yasal düzenlemeler mi yaptılar, terör örgütlerini destekleyen dernekleri kapatıp, 24 teröristi bize iade ettiler mi, PKK'ya silah vermeme garantisi verdiler mi, Bunları bilmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanından bilgi istiyorum, kamuoyuna açıklayın 1 ay önce kabadayılık yapıp bugün neden pes ettiniz, seçimler yaklaştı diye 3 kuruşa tamah mı ettiniz bunu bilmek istiyoruz. Dik dur eğilme bu millet seninler sloganı atıyorlardı, Birleşik Arap Emirliklerine karşı dik duramadı, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail... Nasıl eğilmiyorsun sen, nasıl dik duruş bu. Ben söylüyorum Erdoğan dik dur eğilme, bu millet seninler falan değil ama eğilme" dedi. 

İnce açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"DEVLET ÇÖKTÜ"

 Devlet çöktü. Devletin gelenekleri kalmadı. Anayasa'ya uymayan bir Erdoğan vardı, Anayasa'yı Erdoğan'a uydurduk, yine de devlet çöktü. Merkez Bankasının görevini Fiyat İstikrarı Merkezi yapıyor. Çocuklarımıza tecavüz ediliyor, utanıyorum. Derelerimize, ovalarımıza, madenlerimize, çocuklarımıza sahip çıkmadılar. Milli Eğitim Bakanlığı fırın işletecekmiş. Allah akıl fikir versin bunlara. TUİK diye bir kurum yok, TBMMM çöktü, kararnamelerle yönetiliyor. Sınavlarda taban puanları kaldırıyorlar, çocuklar taban puanın üstüne çıkamıyor, eğitim çökmüş. Yolda kamyoncularla sohbet ettik, servet ödüyorlar depoyu doldurmak için. 1 yılda dünyada petrol yüzde 60 artmış, Türkiye'de yüzde 300 artmış. Arada yüzde 240 fark var, bunun sorumlusu Erdoğan'dır Gıda fiyatları dünyada yüzde 30, bizde 92 arttı, bu fark Erdoğan'a ait Dünya faiz artıyor biz düşürüyoruz. İktisatla inatlaşıyor, inadı kibri uğruna. Devleti batırdı sırada büyük şirketler var. Akılla, bilimle, iktisatla alakası yok, bir kibir bir inatlaşma. Dünyada kimse bilmiyor ekonomiyi bir tek Erdoğan biliyor. Ben ekonomistim diyor, kendini ekonomist sanmasında sorun var. Sadece kendini batırsa üzülmeyeceğim ama memleket batıyor. NAS var, çiftçiye, kobiye NAS yok, hepsine faizi uyguluyor. Kredi borçlarına af çıkarsa, onlara neden faiz uyguluyorsun. Memlekete akıl, adalet, ahlak yani 3 A lazım. Ahlak da çöktü Türkiye'de. 1 yılda bütün kötülükler ortaya saçılacak. Türkiye kamplaştı birbirlerinin kötülüklerinin üstünde debeleniyorlar. Kendi mahallelerindeki kötülüğü karşı mahalleye veriyor, onlar da ona veriyor. AKP içinde çıkanı CHP çıkarmıyor, AKP çıkarıp CHP'ye veriyor, CHP içindeki lağımı da CHP'liler çıkarıp AKP'ye veriyor. Karşılıklı kötülük lağımları akıyor. Biz kötülük nereden gelirse gelsin karşısında olacağız.

"TÜRKİYE'NİN 3. YOLA İHTİYACI VAR"

İktidarın ders almamak gibi bir huyu var. 2022 yılından beri, iktidarlar. 20 yıldır Marmaris yanıyor. Bu sene yine yanıyor ve seyrediyoruz. Derelerimize siyanür dökülüyor, seyrediyoruz. Erdoğan'la yarıştığımız günlerde dolar 4,60'tı, verdik yetkiyi bulduk belamızı. Bu düzeni değiştireceğiz. Bu iktidar mutlaka gitmeli ama bu muhalefet de gitmeli. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem diye yalan söylüyorlar, üye olmadan, üyeye yetki vermeden, milletvekilini güçlendirmeden Parlamenter sistem güçlenmez. Milletvekillerinin hepsini genel başkan seçecek, siz güçlendirilmiş Genel Başkanlarsınız. Memleket Partisini örnek alın, bizde Cumhurbaşkanı adayını üyeler belirleyecek, Genel Başkanı üyeler seçiyor, kendine güvenen çıkar aday olur. Üyeyi, meclisi, parlamentoyu güçlendirmeden Güçlendirilmiş Parlamenter sistem olmaz, yeni bir palavraya ihtiyaç yok. Türkiye'nin 3. bir yola ihtiyacı var.

"HERKES NAMUSLU OLACAK"

Özdağ telefon açtı, Hatay'a sokmuyorlar beni yardıma gelir misin dedi. Eve gidip, çantamı aldım, bindim arabama Hatay'a gidiyorum. Twit attım, 1,5 saat sonra Valilik yasağı kaldırdı ben geri dönüyorum, istersen hiç gelme geri dön dedi, ben de geri döndüm. Bunu da duyurdum, yandaş basın Muharrem İnce Hatay'a gidiyordu geri döndü yazdı. Gerekçesini neden yazmıyorsun? Namuslu yazmak boynunuzun borcu. Kamu görevi bu, halka doğru bilgi vermeye mecbursun ben nasıl çalmamaya mecbursam. Hepimiz namuslu olacağız, siyasetçiler, gazeteciler, hakimler, polisler, herkes namuslu olacak.

6'LI MASAYA: CUMHURBAŞKANI SİZİN MARABANIZ MI?

Tek adamdan bıktık. Cumhurbaşkanı adayı bulacaklar ama onu 6 parti genel başkanı yönetecek, Cumhurbaşkanı sizin marabanız mı? Libya teskeresine CHP hayır oyu verdi, neden hayır oyu verdi anlamadım, Atatürk'ün partisine yakışmadı. Mavi vatana karşı mısınız? İYİ Parti evet verdi, Libya teskeresinde anlaşamıyorsunuz, Cumhurbaşkanı kimi dinleyecek. PKK mı diyeceksiniz PEKEKE mi diyeceksiniz, siz bunda anlaştınız mı? Erdoğan'ı yenseniz ne olacak 6 ayda gidersiniz, 11 ay bile dayanmazsınız. Atatürk tartışılmayacak, Anayasanın 4 maddesi tartışılmayacak, terörle mücadele, mavi vatana sahip çıkacağız, bunları konuşacaksınız, siz konuşmadınız mı yemek mi yediniz. Erdoğan'dan kurtulmalıyız hiç itirazım yok, ekonomiyi Ali Babacan yönetmedi mi, Suriyeliler Davutoğlu döneminde gelmedi mi? Devlet Planlama Teşkilatı kuracaklarmış, kapatılırken altında imzaları yok mu arkadaşların. Türkiye'nin yeni bir duruşa ihtiyacı var, biz bu duruşu sergilediğimiz için bize operasyon çekiyorlar. Atatürkçülerin partisi Memleket Partisi, ne yapalım çökertelim, birilerine milletvekilliği sözü verelim. Alayınız gelse yapamazsınız. Türkiye'nin en ilkeli, ne yapacağını bilen partisiyiz biz. Bir tane il başkanı, ilçe başkanımız istifa etmedi.

CHP VE İYİ PARTİ RANDEVU VERMEDİ

Bütün siyasi parti genel başkanlarına mektup yazıp, ekmek, gıda sıkıntısı gelecek dedik, çözüm önerisi hazırladım. Randevu verin raporu gelip size sunacağım dedim, İYİ Parti ve CHP Genel Başkanları randevu vermedi diğer siyasi partiler verdi. Demek ki ekmek fiyatları arkadaşları ilgilendirmiyormuş. Güvenliğe bırakın derlerse güvenliğe de bırakırız. Basında MHP Lideri ile görüştü diye yazıldı. 19 partiye mektup yazmışım, MHP de bunlardan birisi, dosyayı verdim. MHP ile niye görüştün diyenler CHP ve İYİ Parti Genel Başkanlarına siz niye görüşmediniz, ekmek fiyatı sizin için önemli değil mi diye sormalı. Yarın Erdoğan randevu verirse de gideceğim, ben milletin ekmeğini düşünüyorum. Biz siyah ya da beyaz değiliz. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyoruz. Suriye politikası yanlış, Libya tezkeresi doğrudur. İsveç ve Finlandiya konusunda dans etmesini yanlış buluyoruz. Memleket Partisi Türkiye'nin belirleyici gücü olacaktır. Meydanlar açıldığında, otobüsün üstüne çıktığımızda herkes görecek.  

"CUMHURBAŞKANI MAAŞI TARTIŞMASI GEREKSİZ"

Cumhurbaşkanı maaşı tartışmasında Kılıçdaroğlu'nu haksız buluyorum, kendisi hem emekli maaşı hem milletvekili maaşı alıyor. Bu tartışma gereksiz bir şey, kanunu yanlış yapmışlar zamanında. Emekli milletvekilleri 18 alırken Kılıçdaroğlu 25 alıyor bunu konuşmuyor, bunlar ucuz işler. Cumhurbaşkanının maaşa bile ihtiyacı yok. Buradan tartışma doğru sonuç çıkarmaz. Kiraya yüzde 25'ten fazla zam yapamazsın, kanun çıktı. Devlet kim oluyor da ev sahibinin işine karışıyor diye sorulabilir mi, Sayın Erdoğan madem ki bu kanunu çıkardın, o zaman doğalgaza, elektriğe, şekere, benzine de yüzde 25'ten fazla zam getirilemez diye kanun çıkar. Bu ülkede artık otobüs biletleri taksitle satılıyor. Böyle bir ortamda asgari ücrete miktar belirtmek de yanlış, 10 bin desek o da yetmez. Ben cebime aldığım parayla akşamı edemiyorum, çocuk okutmuyorum, kira vermiyorum, para yetmiyor. Ayarı kaçtı, bu artışlar böyle devam ederse, 10 bin de yetmez, 20 bin demek lazım. Bu memleketin acilen güven ortamına ihtiyacı var. Sen kirlisin, sen daha kirlisin... Bu değil. Bizim ahlaka ihtiyacımız var, boş işlerle uğraşmaya gerek yok. Cumhurbaşkanı 1 tanedir, onun maaşıyla değil yaptığı işlerle ilgilen. Ben öğretmenim ve milletvekilliği yaptım. Atatürk'ün "Milletvekili maaşı öğretmen maaşını geçmesin" diye bir sözü yok. Ülkenin savaş girip çıkacağına karar veren insanın maaşı, fizik anlatan insanın maaşından fazla olur, bu dünyanın her yerinde böyledir. 

İnce, Özdağ'ın da içinde bulunduğu üçüncü ittifak sorusuna, "Türkiye'nin bu iki ittifakla yürümeyeceği kesin, Türkiye'yi uçurum kenarından alacak yeni güçlere ihtiyaç var, gün ola harman ola" dedi. 

'NE CUMHUR NE MİLLET TEK YOL MEMLEKET'
İzmir'de ziyaretlerini sürdüren Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, akşam saatlerinde Bornova Çamdibi pazar yerinde vatandaş ve esnafla buluştu. Otobüsten vatandaşlara seslenen Muharrem İnce, "Bizim sloganımız belli ne Cumhur ne Millet tek yol Memleket" dedi. Konuşmasında Türkiye'ye sığınan mülteci sayısına dikkat çeken İnce, "Sokaklar mülteci dolu. 5 milyon sokakta geziyor. Bizim vatandaşımız aç. 50-60 milyar dolar bunlara harcıyoruz. Bunu söyleyince beni manşet yaptılar. 'Sen de Selanik'ten geldin, onlar Şam'dan geldi' dediler. Selanik'ten gelenlerle Şam'dan gelenler arasında fark var. Bizim dedelerimiz Selanik'e Anadolu'dan gitti. Benim dedem Selanik'e turist olarak gitmedi. Osmanlı orayı alınca Anadolu'dakileri oraya getirip Türkleştirdi. Orayı kaybedince de geri geldik. Biz gittiğimiz yerden geri geldik. Bu tarih bilmezlere haddini bildiririm ben" diye konuştu.

Seçimlerin yaklaştığını hatırlatan İnce, şöyle devam etti:

"Milleti sıkıştırmışlar. Tek adam ve öbürleri 6 adam. Altı adam diyor ki, biz öyle bir Cumhurbaşkanı bulacağız ki bizim sözümüzden çıkmayacak. Adam cumhurbaşkanı olacak hem de bunların sözünü dinleyecek. Tek adamdan bıktık 6 adam mı geldi şimdi başa? Cumhurbaşkanı seçilecek olan kişi parti başkanından emir almaz. Cumhurbaşkanı milletten emir alır. Ben 2018'de seçilseydim partiden emir almazdım. Altılı masa 'Erdoğan'ın karşısında biz varız' diyor. Bu memleket Millet ittifakı ile Cumhur ittifakı arasına sıkışmış değildir. Yeni bir seçeneği vardır. Ne Cumhur ne Millet tek yol Memleket."

'İSTİKRARSIZ BİR ÜLKE OLDUK'
Türkiye'deki ekonomi politikalarını eleştiren Muharrem İnce "Merkez Bankası'na TÜİK'e güven yok. Bunları def edip atacağız memleketin başından. Dünyada kriz var dünyada gıda fiyatları yüzde 30 artmış. Bizde de 30 artsa 'e tamam' derdim. Bizde yüzde 92 artmış. Döviz saat başı değişiyor. İstikrarsız bir ülke olduk." ifadesunu kullandı.

'ECEVİT GİBİ BAŞARACAĞIZ'
Konuşmasında merhum Bülent Ecevit'i de anan İnce "Rahmetli Ecevit 1987'de bir küçük minibüs ile yola çıktığında ona 'bölücü' dediler. Sonra iki kez başbakan oldu. Aynı Ecevit gibi başaracağız" dedi. Muharrem İnce meydanda toplanan vatandaşlarla öz çekim yaptıktan sonra alandan ayrıldı.