İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Kanal İstanbul projesini eleştirdiği için soruşturma açıldığını açıkladı.
Akşener, bu sabah FOX TV’de Çalar Saat programında İsmail Küçükkaya’nın konuğu oldu. Programda konuşan Akşener, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na soruşturma açıldığını açıkladı. Soruşturmanın nedeninin, Kanal İstanbul’a karşı çıkması olduğunu söyleyen Akşener, “Devlet projesine karşı çıkmak ve bölücülükle suçlanıyor” ifadelerini kullandı. Küçükkaya’nın söz konusu soruşturmanın açıldığından emin olup olmadığını sorması üzerine Akşener, “Evet, soruşturma evrakını gönderdi bana Sayın İmamoğlu” ifadelerini kullandı.
Akşener, bu sözlerin ardından İmamoğlu’na, projeye karşı çıktığı gerekçesiyle bölücülük ile suçlanarak soruşturma açıldığını tekrar vurguladı.

 ‘DEVLET PROJESİ’
Akşener, soruşturmanın ayrıntılarına dair şu ifadeleri kullandı: “Asılan billboardlar üzerinden İBB’ye müfettiş gönderiliyor. İsnat şu: Kanala İstanbul bir devlet projesi olduğu için buna karşı çıkmanın devlete karşı çıkmak olduğunu ve bunun bölücülük olduğunu iddia eden bir müfettiş soruşturması.”

İBB’DEN AÇIKLAMA
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na Kanal İstanbul’a karşı çıktığı için soruşturma açıldığı açıklamasının ardından İBB’den konunun ayrıntıları paylaşıldı. Soruşturmayı İçişleri Bakanlığı’nın açtığı bildirildi.
İBB Sözcüsü Murat Ongun, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada Akşener’in açıklamasını doğrularken, “T.C. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında ‘Ya Kanal Ya İstanbul’, ‘Kanal İstanbul’a Kimin İhtiyacı Var’ afişleri ile ilgili olarak inceleme başlatıldığı tebliğ edilmiştir” dedi.

Ongun’un konuya dair açıklaması şöyle:
İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener’in bugün FOX TV’de yaptığı, İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında açılan Kanal İstanbul soruşturması açıklaması doğrudur.
T.C. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında “Ya Kanal Ya İstanbul”, “Kanal İstanbul’a Kimin İhtiyacı Var” afişleri ile ilgili olarak inceleme başlatıldığı tebliğ edilmiştir.
Bu inceleme kapsamında afişlerin Anayasa'nın 104., 123. ve 127. maddelerinde belirtilen "İdarenin bütünlüğü ilkesine ve devlet politikasına kamu kaynağı kullanılarak muhalefet edilmesinin mümkün olmadığı" iddialarıyla yazılı ifadesinin 7 gün içinde verilmesi istenilmiştir.

ANAYASA ÇALIŞMASI İDDİASI
Öte yandan Akşener, son günlerde siyasetin gündeminde olan anayasa çalışması tartışmaları hakkında şöyle konuştu:
"Böyle bir çalışma yok. Nereden çıktı, nasıl çıktı konusu da soru işareti. Rahmetli Erdal İnönü’nün kurduğu TÜSES diye bir vakıf var. TÜSES Vakfı'nın zaman zaman belli konularla ilgili insanlarla toplanıp konu başlıklı çalışmalar yaptığı bilinen bir gerçek. Sayın Nuri Okutan kardeşimiz zaten açıklama yaptı. MHP milletvekili iken de, bağımsızken de, İYİ Parti kurulma aşamasındayken de kendisine yapılan davete icabet etme konusunda benim de bilgim dahilinde katıldı. Ama burada sayın Kaboğlu'nun ya da bir başkasının başkanlığında bizim arkadaşlarımızın CHP'nin, HDP'nin, Saadet Partisi'nin yaptığı bir anayasa çalışması yok. Bu kadar net söylüyorum.
Sayın Kaboğlu 2012’de bütün partileri bir anayasa düzenlemesi için topladı. Sonra da Sayın Cemil Çiçek’in çağrısıyla Meclis’teki 4 siyasi parti oturdular, ben de o zaman MHP milletvekiliyim, 82 anayasasına ilişkin 42 madde üzerinde uzlaşıldı, seçim sonrasında unutuldu. Sayın Kaboğlu'nun 2012'de böyle bir öneriyi Cemil Çiçek beyefendiye veriyor. Sitede hala bu çalışma duruyor.
2007'de Ergun Özbudun hocaya sayın Erdoğan bir anayasa taslağı istiyor. Benim bildiğim Türkiye'deki 3 anayasaya dair 3 çalışma var. Birincisi sayın Ergun Özbudun'un, onu sonra beğenmiyorlar. İkincisi sayın Cemil Çiçek'in bütün o akademi ile vesaire ile. Sayın Kaboğlu'nun da başında bulunduğu o derneğin de, orada akademisyenler var, böyle bir çalışma var. Bu, bu. Bunun içinde sadece biz değil kimse yok. Bir deli bir kuyuya taş attı nasıl çıkaracağımızı bilemiyoruz. İYİ Parti yok, İYİ Parti'yi kötüleyeceğim diyerek, Meral Akşener'e ok atacağım diyerek, bütün siyasi partilere böyle bir çalışma yaptınız diyorsunuz. HDP 'yok' dedi, Kılıçdaroğlu 'yok' dedi, var diyen yok. Sayın Kaboğlu da yok.
Biz iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sistemi söyleyen bir siyasi partiyiz. Biz Atatürk'ün yaptığı bugüne kadar tekrarlanmayan bir şey yapmaya çalışıyoruz. Biz önce sistemi tasarlıyoruz. Anayasası, kanunları sonraki iş. Biz şu anda iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sistemin nasıl olacağını tasarlama çalışması yapıyoruz. Burada kimse yok, partimizin içinde. Farklı farklı alanlardan yardım alarak bunu tartıştırıyoruz. Ondan sonra gideceğiz sizlerle paylaşacağız, akademi ile, STK'lar ile paylaşacağız. Şu anda Türkiye'de sıfırdan bir anayasa yapılabilir şartlar yok. Biz önce tasarımını yapıyoruz
Biz şu an itibariyle Millet İttifakı'nın içinde yer alan iki partiyiz 31 Mart'a göre. DEVA ve Gelecek Partileri de kuruldu. Bu arkadaşlarımız da parlamenter sisteme yönelik bir tavrın içerisinde. Biz bu sistem tasarımını tamamladıktan sonra, anayasa birlikte yapılacak zaten, elbette sayın Kılıçdaroğlu ile diğer siyasi partilerle, özellikle akademi ile, medya ile bütün gruplarla bu tasarımımızı paylaşacağız. Ondan sonra anayasa çalışması zaten anayasa hukukçuları üzerinden yol gidecek. Bu tasarımı sayın Erdoğan ile de paylaşmayı çok isterim. Paylaşacağız da okuyup okumayacağını bilemiyorum."