İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Celil Anık'tan okulların açılışı öncesi önemli uyarı geldi. Anık, İçişleri Bakanlığı tarafından 'Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın' sloganıyla 2019'un 'Yaya Öncelikli Trafik Yılı' ilan edildiğini hatırlattı. Anık, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74'üncü maddesinde yapılan değişiklikle 'yaya öncelikli trafik' dönemine geçildiğini dile getirdi, şunları söyledi:
"Bu düzenleme ile araç sürücülerinin, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlaması, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa ilk geçiş hakkını vermesi zorunlu hale geldi. Yüzde 23 olan yaya ölüm oranının aşağıya çekilmesi, can kayıplarının önlenmesi hedeflendi."
'İSTENEN NOKTADA DEĞİLİZ'
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, eski alışkanlıkların artık unutulmasını istedi. Anık, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de yayalara öncelik tanımalıyız. Fakat henüz istenen noktanın çok gerisindeyiz. Tüm uyarılara ve çağrılara rağmen hala yayaların sürücülere yol verdiğini gözlemliyoruz. Başta üyelerimiz olmak üzere tüm sürücülere her birinin aynı zamanda birer yaya olduklarını anımsatıyoruz ve yayalara öncelik tanınması konusunda duyarlı davranılmasını istiyoruz. Lütfen yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlayalım, yayalara yol verelim. Eski alışkanlıkları artık bir kenara bırakalım" dedi.


YASA NE DİYOR?
2918 Sayılı Karayolları Kanunu 74'üncü Madde: Sürücüler, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorundadırlar. Bu madde hükümlerine uymayan sürücüler 488 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.


2918 Sayılı Karayolları Kanunu 75'inci Madde: Okul taşıtlarının 'DUR' işaretini yaktıkları hallerde bütün araçların durması zorunludur. 'DUR' işaretinin sadece öğrencilerin binmeleri veya inmeleri sırasında ve yönetmelikte belirtilen hallerde yakılması zorunludur.