GÜNDEME BAKIŞ - Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, Türkiye genelinde 830 adet psikoteknik değerlendirme merkezi olduğunu söyleyen Kutlu, “Şoförler teste girdikten sonra psikoteknik merkezlerinden bağımsız psikiyatri onayı için devlet hastaneleri ve yetki almış özel hastanelerde teste giriyor. Yapılan teftiş sonunda bazı illerdeki psikiyatristlerin bir takım usulsüzlükleri tespit edildi. Bu iller Nevşehir, Malatya, İstanbul, Adana, Tekirdağ, Denizli, Ankara, Bursa, Düzce, İzmir ve Antalya’dır. Bu illerde bulunan 14 psikiyatristin verdiği raporu Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu iptal etti. Şoförlerimizin psikoteknik test raporu geçerli, psikiyatri raporu geçersiz sayıldı. Şoförlere atılan mesajla, psikiyatri onayı olan bir hastaneye ya da muayenehaneye gitmesinin yeterli olacağı söylendi. 45 günlük bir süre içinde şoförlerin muayenesini olması gerekiyor” dedi.

EN FAZLA RAPORUN İPTAL EDİLDİĞİ İL İZMİR
Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Kutlu, İzmir’de iptal edilen rapor sayısının 17 bin olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’de en fazla iptal edilen rapor konusunda İzmir lider konumda. Saha araştırmalarımızda da birçok şoförün muayeneye gitmeden psikiyatri raporu aldığını öğrendik. Kimsenin raporunun iptal edilmesini istemeyiz ama bizim amacımız Türkiye’de trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkarmak için riskli sürücüyü ayıklamaktır. Bu da en doğru test ve en doğru muayenenin yapılmasıyla sağlanır. 17 bin değil 170 bin de olsa bu raporların iptal edilmesini her zaman sağlayacağız. Mutlaka psikoteknik test sistemine zaman ayrılmalı. Usulsüz çalışan hiçbir merkezde teste girilmemeli. Devlet hastaneleri de psikiyatri raporu konusunda en doğru yerlerdir.” ifadelerini kullandı.

İLK 9 AYDA EN FAZLA ÖLÜMLÜ KAZA İZMİR’DE OLDU
2020 yılı Eylül ayındaki istatistikler trafik güvenliğinin önemini ortaya çıkarıyor. Cengizhan Kutlu da buna vurgu yaparak, Eylül ayında 953 karşılıklı çarpışma meydana gelirken bu sayının yıl içinde 6 bin 958’e yükseldiğini söyledi. Çarpıcı rakamlar paylaşan Kutlu, “İlk 9 ayda 12 bin 246 arkadan çarpmalı kaza oldu. Yıl içinde şu ana kadar 112 bin 315 yaralanmalı kaza meydana gelirken, 235 vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybetti. İzmir, 18 ölü ile yine bu konuda diğer illerin önünde yer alıyor. Amacımız, trafikteki kültürü en üst seviyeye çıkartabilmektir. İnsan psikolojisinin trafikte araç kullanmaya müsait olup olmadığını anlamaya yarayan tek sistem psikoteknik test sistemidir. Bu sistemi ne kadar yaygınlaştırırsak, geliştirirsek trafik kültürü ve psikolojisi de artacak, kazalar ve buna bağlı olarak yaralanmalar ve ölümler azalacak.” değerlendirmesinde bulundu. (Radyo Trafik)