Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – Yeni yılla birlikte sıfır araçların fiyatlarının artmasının hemen ardından ikinci el araç fiyatları adeta uçtu! Bir ay önce 100 bin TL değer biçilen ikinci el bir aracın fiyatı 115-120 bin TL’ye yükseldi. İkinci el araç satan internet sitelerindeki bazı kullanıcılar bir ay öncesine göre araçlarını 25 bin TL yükseğe satmaya çalışması dikkat çekti.

İKİNCİ EL ARAÇ İLANI OLAN SİTELER PİYASAYI ALLAK BULLAK ETTİ!
İkinci el araba fiyatlarının internet sitelerindeki ilanlar nedeniyle arttığını

belirten Otokent Başkanı Feyzi Demir, ‘’Krediler düştü, dolayısıyla ikinci el otomobil fiyatlarının da düşmesi gerekiyordu ama durum tam tersine seyretti. İkinci el otomobil fiyatları yüzde 20 oranında arttı. Bunun başlıca sebebi ise online otomobil satışı yapan siteler. Bu sitelerdeki fiyatlar gerçek piyasa fiyatları ile örtüşmüyor ve gerçek piyasa fiyatlarını da artırıyor. Arabanın piyasa fiyatı 100 bin lira fakat kişi bu siteye ilan veriyor. Aracı için 105 ya da 110 bin lira yazıyor, yazabiliyor. İsterse aylarca beklesin. Esnafımız da bu durumdan şikayetçi, Esnaf zor durumda.  Esnaf bugün 100 bin liraya sattığı arabayı aynı gün veya izleyen süreçte 105 bin liraya bulamıyor. İstanbul, Ankara, Bursa oda başkanları ile görüştüm. Onlar da durumdan şikayetçi ve bu fiyatların gerçek seyrine nasıl döneceği hususunda muammadalar, hiç kimse bilmiyor fiyatların ne zaman ve nasıl düşeceğini bilmiyor.

İNSANLAR SIFIR ARAÇ ALMAK İSTİYOR AMA
Demir, sözlerine şöyle devam etti:

“Fiyatların artmasına ikinci bir etken de sıfır araba fiyatlarının yüzde 15-20 oranında artması. İnsanlar sıfır araç almak istiyorlar, piyasada sıfır araç yok. Sipariş verebiliyorlar, vatandaş ise parasını bağlayıp, arabanın gelmesini beklemek istemiyor bu yüzden ikinci el otomobile yöneliyor, talebin olması da fiyat artışını etkiliyor tabi ki ama ana sebep dediğim gibi online araba satışı yapan siteler. Bu siteler piyasayı allak bullak etti”