Avrupa'nın en büyük moda fuarlarından biri olan IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, 16'ncı kez dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçileriyle kapılarını açtı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından, Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) iş birliği ile Fuar İzmir'de düzenlenen fuarın açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul ve çok sayıda sektör temsilci katıldı. Geçen yıla oranla katılımcı sayısı artan ve yüzölçümü olarak da yaklaşık yüzde 30 büyüyen IF Wedding Fashion İzmir, 25 Kasım'a kadar sürecek.

MODAYA YÖN VERENLERİN BULUŞMA NOKTASI

Fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuarın modaya yön verenlerin buluşma noktası olacağını belirterek, "Moda, geleceğin Türkiye’sinin sektörlerinin başında geliyor. Fabrika üretiminden tasarıma, inovasyondan ihracata kadar pek çok disiplini içinde barındıran moda sektörü gerçek bir katma değer ekonomisi. Türkiye genç, dinamik ve yaratıcı nüfusuyla bu sektörün dünya devi olmaya muktedir. Yeter ki, biz bu benzersiz potansiyeli işlemeyi başaralım. IF Wedding, Türkiye'nin moda sektörünü büyütmek amacıyla atılan en önemli adımlardan biri. Bu fuarla, İzmir ve ülkemizin üretim ve tasarım potansiyelini büyütmek için kararlılıkla çalışıyoruz. Bu girişimi Türkiye ekonomisi adına İzmir'den başlatmış olmanın ve sürdürmenin gururunu yaşıyorum. İzmir, ülkemizdeki gelinlik üretiminin yüzde 70 gibi çok büyük kısmını karşılıyor. Başta Avrupa ve Orta Doğu olmak üzere dünya geneline İzmir'den düğün giysileri ihraç ediyoruz" dedi.

ÖZGENER'DEN, MODA MERKEZİ İÇİN KOMPLEKS ÖNERİSİ

Mimar Kemalettin Çarşısı'nın gelinlik ve abiye giyim sektörünün önemli noktalarından birisi olduğunu dikkat çeken İZTO Başkanı Mahmut Özgener de  "Burada irili ufaklı 1000'in üzerinde işletmemiz var. Ama bu çarşı artık sektörün potansiyelini taşımaya yetmiyor. Sektör çok dinamik, geleceğe ve değişime odaklı, vizyoner bir yapıya sahip. Bu nedenle, gelinlikçilerimizin işlerini rahatlıkla geleceğe taşıyabileceği büyük bir komplekse ihtiyaçları var. Bunu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın da desteği ile hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Ayrıca bizim sektörde yakaladığımız başarıyı daha etkili şekilde yurt dışına tanıtmamız, daha aktif pazarlama yapmamız büyük önem taşıyor. Ev sahipliği yaptığımız fuarımız ve getirdiğimiz alım heyetleri, bu konuda çok önemli bir işlevi yerine getiriyor kuşkusuz, ama bizim ülke olarak bu sektörü öncelikli sektörler arasına alıp, tanıtım çalışmalarını odağımıza alarak çalışmalarımızı genişletmemiz gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu. Mahmut Özgener, İZTO olarak fuarlara yönelik destekleri sürekli olarak artırmaya gayret ettiklerini sözlerine ekledi.

'AVRUPA'DA TÜRK GELİNLİĞİYLE EVLENİYORLAR'

İzmir'in bu fuar sayesinde, Avrupa'dan Orta Doğu'ya Kuzey Afrika'ya kadar dünyanın birçok noktasına ihracat gerçekleştirdiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de  Avrupa'da milyonlarca insanın Türk gelinlikleriyle evlendiğini söyledi. 

İzmir Fuarına 80'i aşkın ülkeden alım grupları beklediklerini aktaran EGSD Başkanı Hayati Ertuğrul da Türkiye'nin 1 milyar dolar üzerinde gelinlik ihracatı yaptığını ve bunun da yüzde 70'ini İzmir'den gerçekleştiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve protokolün katılımıyla fuarın açılış kurdelesi kesildi. Tunç Soyer ve beraberindeki heyet, stant ziyareti yaparak, fuar alanını incelemelerde bulundu.

3 BİNE YAKIN YABANCI ZİYARETÇİ BEKLENİYOR

Bu yıl Türkiye'nin dört yanından farklı şehirlerden, ABD, Almanya, Kanada, Hong Kong gibi ülkelerin de arasında bulunduğu 10 ülkeden abiye giyim, gelinlik, damatlık, aksesuar ve çocuk giyim ürün gruplarında faaliyet gösteren toplam 222 katılımcı fuarda yer alıyor. Fuarın, binlerce yerli profesyonel ziyaretçinin yanı sıra dünyanın dört bir yanındaki yüzü aşkın ülkeden 3 bine yakın yabancı ziyaretçiye de ev sahipliği yapması bekleniyor. (DHA)