Halil İbrahim GÜLER - Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Bu yıl 90’ıncı kez düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, (İEF) Kültürpark’ta kapılarını açtı. Toplantının açılış töreni Kültürpak Açıkhava Tiyatrosu’nda yapıldı.  Protokol konuşması öncesi Tepecek Filarmoni Orkestrası mini bir konser verdi.   

BİZİM ASLİ GÖREVİMİZ  

Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Cumhuriyetin en köklü değerlerinden biri olan İEF’in 90’ıncı yıldönümünde olmanın gurur ve mutluluğu içindeyiz. İEF, Ulu Önderimizin kendi ifadesiyle Türkiye’nin gelecek planını hayata geçirmek için kuruldu. Dolayısıyla bu akşamki buluşmamızın menzili İzmir’in hudutlarıyla sınırlı değil. 90 yıldır Türkiye’nin geleceğine yön veren İEF, İzmir’i ve dünyayı birbirine bağlıyor. İEF, Sayın Behçet Uz’un İzmir’e kazandırdığı, gözümüz gibi koruduğumuz Kültürpark’ta hayat buluyor. Fuarımızın temelleri İzmir İktisat Kongresi’nde atıldı. İkinci Dünya Savaşı’nın olduğu dönemde İzmir Fuarı yine kapılarını açtı. İzmir yapılması imkansız olanı yaptı ve cephede savaşan devletleri bir araya getirdi. Kültürpark’ın bu yaşlı ağaçları ve üzerindeki gök kubbe, dünyanın en heyecan verici keşiflerine ve hüzünlü anlarına kucak açtı. İEF, bir asra yaklaşan ömrü boyunca sayısız yenilik, güzellik ve küresel kriz gördü. Berlin Duvarı yıkıldı, Sovyetler Birliği yıkıldı, ekonomik bunalımlar oldu ama İzmir Fuar’ı her şeye rağmen ayakta! Kaybolup gitmek şöyle dursun, hayata pırıl pırıl ayna tuttu. İEF’i Cumhuriyet’in yarattığı küresel markalarından biri haline getiren belki de budur; hayat kadar gerçek olması! İEF, memleketimizin bir kültür mirasıdır. İEF’i hak ettiği gibi dünya markası haline getirmek de bizim asli görevimiz. Fuarın İzmir’de doğması ve yaşıyor olması asla tesadüf değil. İzmir, dünyayla kurduğu güçlü bağlar sayesinde gelişip değişti. İzmir’in dünyadaki izi, İzmir coğrafyasından daha büyüktür. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün iktisat kongresi için İzmir’i seçmiş olması şehrimizin köklü geçmişindendir.  İzmir demokrasi ve özgürlükler şehridir. Bir yandan haksızlığa başkaldıran amazon kadını, efedir, öte yandan kültür ve düşünceleri kucaklayan bir halk meclisidir. Bu ruhu, farklılıkları bir araya getirebilme gücü hiç değişmedi. İEF, bu yıl yine hepimizi birleştirerek kapılarını açıyor. Bu yıl 65 ülke katılıyor. Ulu Önderimiz Mustafa Kemak Atatürk ve dönemin belediye başkanı Behçet Uz olmak üzere fuarın yaşamasını sağlayan tüm belediye başkanlarına minnet ve saygılarımı sunuyorum. Ana sponsorumuz Folkart ve etkinlik sponsorumuz Migros’a teşekkür ederim. İzmir’de geleceği 90 yıldır birlikte kuruyoruz, gelecek günlere olan güzel umudumuzu büyüterek” dedi.  

KÖKLÜ BİR GELENEK  

İzmir ve fuarcılığın oldukça köklü ve gelenek olduğunu dikkat çeken TİM Başkanı İsmail Gülle, “Osmanlıdan cumhuriyete fuarcılık perspektifi olan bu şehir her zaman ticaret erbabının uğrak noktası olmuştur. Pandemi nedeniyle uzun zamandır gerçekleştiremediğimiz fuarlara uzak kalmış özlemiştik. İzmir ilk 8 aylık dönemde 8 milyar doları aşan en çok ihracat gerçekleştiren ikinci ilimiz oldu. İktisat kongresinin İzmir’de yapılması kesinlikle tesadüfi değildir. İzmir bir çok farklı kültürü çatısı altında misafir etmiştir. Pandemi döneminden bu yana 12 sanal fuara imza attık. Aşılama çalışmaları ile fiziksel fuarı gerçekleştirmemizi sağladı. Bütün fuarları destekliyor önemsiyoruz. Fuarlar ihracatçılarımızın dünyaya açılan penceresidir. İhracatta rekorlar kırdığımız 7 aydan sonra ağustos ayında tarihi bir performans gerçekleştirdik. Yüzde 51,8 artarak 18 milyar 912 milyon dolar oldu. Cumhuriyet tarihimizi en büyük aylık rekorumuzdur. 12 aylık ihracatımız 207.5 milyar dolara ulaştı. 5 yıl çerisinde ihracatımızı 300 milyar dolara ulaştırmak için uğraşacağız. Birlikte çalışarak, üreterek, ihraç ederek ülkemizi müreffeh ülkeler seviyesine ulaştırmak için ihracatımız artırmayı, geliştirmeyi devam edeceğiz” dedi.  

ÇOK ÖNEMLİ BİR MİHENK TAŞI  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Başkan Soyer’de övgüde bulundu.  “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selam ve tebriklerini ileterek konuşmasına başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Çocuktum, rahmetli babam Çanakkale’den bizi İzmir Fuarı’na getirirdi, çok keyifli günler geçirirdik. Gençliğimde yine getirirdi, birçok ülkenin kültürünü görürdük. İEF’in fuar olmasının ötesinde çok değerli anlamları var. İEF, iktisadi, ticari, kültürel ve tanıtım açısından çok önemli ama aynı zamanda Cumhuriyetimizin izlerini taşıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da olağanüstü muazzam bir tarihe tanıklık etmenin gurunu yaşıyoruz. İzmir Fuarı’nın temeli İktisat Kongresi’ne dayanıyor. Cumhuriyetimizin kurucuları şunu çok biliyordu; siyasi zaferler iktisadi zaferlerle taçlanmadıkça payidar olamaz. İEF de siyasi bağımsızlığımızın yanında ekonomik bağımsızlığımızın çok önemli bir mihenk taşı. 90 yıldır, dünyada, alanında çok büyük ihtisas fuarlarını gerçekleştiriyor. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Bu gururu yaşatan bugüne kadar ki tüm belediye başkanlarımıza sonsuz şükranlarımı sunuyorum. En özel ve yürekten teşekkürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in nezdinde tüm belediye çalışanlarına sunuyorum. İzmir muhteşem bir 10 gün geçirecek. Barış içinde, birlikte geleceği kuracağız” dedi.  

FUAR TÜRKİYE CUMHURİYETİN KAZANDIĞI EN BÜYÜK DEĞER  

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener de  “Bütün Dünya’yı adeta felç eden pandemi nedeniyle bu sene uluslararası heyetleri fiziki olarak fuar açılışımızda göremesek de farklı coğrafyalardan yabancı bakanlar ve üst düzey temsilciler fuarımızın online açılış oturumunda bizleri yine yalnız bırakmadılar. İzmir Fuarı’nın 90 yıl önce kuruluşunda ve gelişiminde rol alan bir kurumun, İzmir Ticaret Odası’nın Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Yönetim Kurulu Üyesi olarak, böylesine köklü organizasyonda sizlerin karşısında olmanın benim için ayrı bir gurur ve heyecan kaynağı olduğunu ifade etmek isterim. Ülkemizde fuarcılığın düzen ve denetiminden sorumlu kurum olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak, fuarların gelişimine büyük önem veriyor, sektörün önündeki zorlukların aşılması için çözümler üretmeye çalışıyoruz. Ülkemiz Fuarcılığında ayrı bir yeri olan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu anlamda Odalar Birliği için de özel bir anlama sahip. Dünya üzerinde İzmir Fuarı kadar köklü bir geçmişe sahip fuarların sayısı çok azdır. Asra yaklaşan tarihinde fuarımız büyük savaşlar ve ekonomik krizler gördü ancak fuar her sene kapılarını açmaya devam etti, halkımıza, sanayicimize, tüccarımıza umut oldu. Şimdi 90 yıllık kadim dostumuz ile tekrar buluşma zamanı. Nesiller boyu kent ve ülke ekonomisinin yanı sıra sosyal ve kültürel hayatımıza da katkı sağlamış olan bu ticaret ve kültür köprüsünün coşkusunu bizden önce yaşayan atalarımız gibi, bizden sonra da gelecek nesillerimiz yaşayamaya devam edecekler, etmelidirler. Çünkü bu etkinlik, yalnızca bir fuar değil, Cumhuriyetimizin kentimize kazandırdığı en önemli değerlerden biridir. Bunu yaşatmak ve yüceltmek de bizlerin vazifesidir” dedi.   

FUARLAR TANITIMIN CAN DAMADIRDIR  

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, “ İzmir’in sosyoekonomik gelişmişliğinin dinamiklerinden ve kentle özdeşleşen fuarın 90. Kez kapılarını açmasının heyecanını yaşıyoruz.  İzmir enternasyonal fuarının ülkemize ve katılımcılara yararlı olmasını temenni ediyorum. İletişim ve tanıtımın bir arada yapılabildiği fuar can damar olarak görülmektedir.  Önemli katkılar sağlamaktadır. Büyük önem taşıyan fuar ancak tüm dünyayı saran korona nedeniyle kapsamı daraltılmış biçimde organize etmek zorunda kaldık. Tatlı su sıkıntısı, kuraklık, afetler ve iklim değişikliği sürdürülebilir şehirler ve AB Yeşil Mutabakatı gibi  konuların ele alınmasını önemli ve isabetli buluyoruz” İfadelerini kullandı. 

İZMİR ÜLKEMİZİN KALKINMASINDA ÖNEMLİ ROL OYNUYOR  

İzmir’in önemine vurgu yapan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “İnşallah önümüzdeki yıl iş günlerini geniş katılımlarda gerçekleştireceğiz. İZFAŞ ile 2022 ve sonrası programlarını görüşmeye başladık. Ülkemizin ihracatının yüzde 7'sini üstlenen İzmir Türkiye'nin kalkınmasında ve dışa açılasında da  önemli bir rol oynamaktadır. Koronavirüs nedeniyle dış ülke temsilcilerini ağırlayamadık ancak İzmir İş Günlerini sanal olarak da olsa gerçekleştirdik. Dün yaptığımız çevrimiçin açılışta çeşitli ülkelerde bakan ve bakan yardımcılarını ağırladık. Yeşil dönüşüm tüm dünyayı etkileyecek konu haline gelmiştir. Tüm dünyada ektisin göstersen, sel müsilaj gibi felaketler hepimizin doğaya karşı değil doğa ile bir mücadele etmemiz gerektiğini göstermiştir. Tüm dünyayı etkileyen iklim krizinin ekonomiye yönelik ektileri için hep birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.  

100 ÜLKEDEN İŞ İNSANI 7. ULUSLARARASI İZMİR İŞ GÜNLERİ’NDE BULUŞUYOR  

Temeli; 1923’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından yine İzmir’de toplanan İktisat Kongresi’ne dayanan ve miras niteliğinde bir organizasyon olan İzmir Enternasyonal Fuarı, dünyanın sayılı genel ticaret fuarlarından biri olarak kabul ediliyor. Yıllar boyunca uluslararası ticaret bağlantılarına ev sahipliği yapan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu görevini zamana uygun bir şekilde yapmaya devam ediyor.  

Öncü bir bakış açısı ile altı yıl önce düzenlenmeye başlanan Uluslararası İzmir İş Günleri’nde şimdiye kadar 100 ülkeden 1500’ün üzerinde katılımcı yer aldı. Birçok ülkenin bakanlık düzeyinde katıldığı etkinlik sayesinde şimdiye kadar milyarca dolarlık iş bağlantısı sağlandı.   

OYUN START-UP’I KURMAK İSTEYENLER FUARA!  

Modern dünyada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye yaymayı kendine amaç edinen İzmir Enternasyonal Fuarı, değişen dünya koşullarına ayak uyduruyor. Bu sebeple bilişim ve girişimciliğe yatırım yapıyor. Oyun sektöründe yer almak isteyen genç girişimcilerin başarılı oyun startupları kurmalarını sağlayan ve onları profesyonelleştirerek dünyaya açılmalarına öncülük etmeyi amaçlayan “Next Game Startup Girişimcilik Yarışması”, 12 Eylül'de fuar kapsamında sonuçlanacak. Finale kalan 10 takım sunumlarını yaparak dereceye girmek için yarışacak. Next Game Startup ve Oyun Girişimciliği etkinlikleri kapsamında konsol turnuvaları, Atom Game Jam ve seminerler ile çeşitli etkinlikler yapılacak.  

İZMİR ENTERNASYONAL FUARI’NDA NELER OLACAK?   

90. İzmir Enternasyonal Fuarı; teknoloji, ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin her yaş grubuna hitap eden etkinliklerle İzmirlileri karşılayacak. Ünlü sanatçıların sahne alacağı konserler, Mogambo geceleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler, çocuklar için oyun alanları, spor alanı, bilgi yarışması, özel sergileri, kültürel ve sanatsal etkinlikler konuklara sunulacak. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihini anlatan İEF 90. Yıl Sergisi de ziyaretçileri geçmişe götürecek.   

İzmir Enternasyonal Fuarı’na renk katacak etkinliklerden birisi de “Belediyeler Sokağı” olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere komşu kentlerden de katılımcı belediyelerin yer alacağı sokakta, ilçeler hem kendilerini tanıtma fırsatı bulacaklar hem de belediyecilik anlamında atılabilecek yeni adımlar üzerine görüşlerini dile getirebilecek. Seferihisar, Karşıyaka, Torbalı, Ödemiş, Bornova, Menderes, Narlıdere,  Bayraklı, Foça, Buca, Konak, Dikili, Urla, Burdur, Edirne ve Hatay belediyeleri katılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu yıl fuara “cittaslow” teması ile katılacak.   

2022’YE DAİR UMUT DOLU BAŞLANGIÇ  

Çim Konserleri, Mogambo Geceleri, Oyun ve Teknoloji Alanı, Açıkhava Tiyatrosu Etkinlikleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler, Zipline Oyun Alanı, İzmir Sahnesi, İzmir Çocuk Sahnesi, Fuar Çocuk Kulübü, Şef Sensin, Spor Alanı, Bilgi Yarışması, İEF Tarihi Sergisi ile ziyaretçilerine keyifli, eğlenceli ve sanat dolu günler geçirmeyi hedefleyen İzmir Fuarı, umut dolu bir başlangıç için 2022 yılını beklemeye devam ediyor.  

FUAR GİRİŞİNDE AŞI STANTI   

Fuar girişine İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından aşı standı kuruldu. Fuar için gelen İzmirliler Möntro Kapısı önünde aşı oldu. 90. İEF’de etkinlikler; pandemi koşulları gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsamı ile düzenlenecek. Ziyaretçi girişleri maskeli, kapalı alanlarda HES kodu alınarak ve alan yoğunluğuna göre kontrollü olarak sağlanacak. Fuar, Dünya Sağlık Örgütü, T. C. Sağlık Bakanlığı ve TOBB kuralları doğrultusunda yapılacak. 

KİMLER KATILDI?  

Açılış törenine Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Aykut Güre, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti Genel Başkan  Yardımcısı Hamza Dağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İYİ Parti Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, AK Partili, CHP’li, MHP’li, İYİ Partili İzmir il başkanları ve  milletvekilleri, kentteki oda, STK ve siyasi parti temsilcileri ile İzmirliler katıldı.