Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Türkiye'nin ilk ve tek genel ticaret fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı 88'inci kez açıldı. İzmir'in dışında yurtiçi ve yurtdışından da ziyaretçilerin geleceği İzmir Enternasyonal Fuarı, 10 gün sürecek etkinliklerle ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi olacak.

FUAR AÇILIŞI İÇİN BULUŞTULAR
İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış töreni Kültürpark içerisindeki Atatürk Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşti. Açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hindistan Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, CHP, AK Parti, MHP milletvekilleri, eski Bakan Nihat Zeybekci, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş valisi Vahddettin Özkan, Fuarın sponsor firmalarından Vestel'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu da yer aldı.

Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti dans topluluğu gösteri yaptı. Ardından da Anadolu Ateşi sahne aldı.

DÜNYAYA AÇILAN PENCERE
Törene ev sahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Buradayız, İzmir’deyiz, fuardayız. Türkiye aydan gelen taşı ilk kez burada gördü. Milli Piyango ilk kez bu fuarda çekildi. Sandviç kelimesini ilk kez burada gördük, yürüyen merdiven ile ilk kez burada tanıştık. Sanat güneşimiz burada doğdu ve burada gözlerini yumdu. Bizler 88 yıldır dünyaya İEF’den açılan pencereden bakıyoruz. Dünya da bizi 88 yıldır bu pencereden görüyor. Burası bütün bir ülkenin anılarını saklıyor. Fuarın İzmir’de hayat bulması tesadüf değil. İzmir, Asya ve Anadolu’nun birbirine bağlandığı bir metropol olarak ortaya çıkmış bir liman kentidir. İzmir bir özgürlükler kentidir. İzmir haksızlıklara baş kaldıran efedir. Kurtuluş savaşı, milli mücadele buradan başlamıştır. Tarihin akışı içerisinde hemen her şey değişti ama İzmir’in ruhu olan fuar hiç değişmedi. İzmir’in ve bu fuarın birleştirici gücünü bu akşam bir kez daha görüyoruz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Behçet Uz’dan bu yana buraya katkı sunan tüm başkanlarımıza ve rahmetli Ahmet Priştina’ya şükranlarımı sunuyorum. Aramıza katılarak bu unutulmaz buluşmayı mümkün kılan tüm katılımcıları saygı ile selamlıyorum. İzmir’e hoş geldiniz, sefalar getirdiniz” dedi. Soyer, açılışa katılan Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.

İMAMOĞLU’NA YOĞUN İLGİ
Açılışa katılan onur konuklarından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, törene katılan kalabalığın “Ekrem Başkan” sloganları ve alkışlarla başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren İzmir’in ülke ekonomisi ve ticarete önemli katkıları oldu. Bunlardan en önemlisi İzmir İktisat Kongresi’dir. Savaşla elde edilen başarının yeterli olmayacağı konusunda atılan en önemli adımdır. Türkiye’nin ekonomik geleceği tanımlanmıştır. Cumhuriyetin sanayi hamlesi böyle başlamış ve gelişmiştir. Türkiye’miz İzmir’de 88 yıl önce böyle bir etkinliğe imza atarak ne kadar önemli bir işe başladığını göstermiş oldu. Ben aynı zamanda 82 milyonun birbirini kucaklaması gerektiğini söylüyorum. İEF İzmir’de bu kucaklaşmayı, buluşmayı 88 yıldır gerçekleştiriyor. Türkiye’nin her yerinden gelen yurttaşlarımız burada bir araya geliyor. İEF, ulusların biraraya gelmesi konusunda önemli işlere imza atıyor. İEF, ülkemizin ilk ve tek genel ticaret fuarıdır. Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ne yazık ki bu fuara ilk katılıyoruz. İzmir’in bu fuarına katılım sağlamamış olmamız çok ciddi bir eksiktir. Bu açığı kısa zamanda kapatacağız. İzmir’in sinerjisini, enerjisini İstanbul’un motivasyonu ile birleştireceğiz. İki başkan olarak bu birlikteliğin altına imza atacağız. Tunç Soyer ile birlikte atacağımız her güzel adım güzel Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan her dört vatandaştan birini ilgilendiriyor. Sayın Tunç Soyer ile birlikte başlayacağımız işbirliği Türkiye’ye örnek olacak.”

KAHRAMANMARAŞ’TAN TEŞEKKÜR
Fuarın onur konuğu ili temsilen konuşan Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da şunları söyledi: “Türkiye ekonomisinin öncüsü olan bu fuarda bulunmak bizim için bir onur kaynağı. Bizi buraya kabul eden, ağırlayan başta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilgili kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu organizasyonda rol alan İzmir Valiliği ve diğer derneklere teşekkür ediyoruz. İEF’de sizlerle birlikte olmanın verdiği mutlulukla ifade etmek isterim ki, bu onur konukluğu Kahramanmaraş’ta büyük sevinçle karşılandı. Uluslar arası katılımcıları ve renkli etkinlik takvimiyle tanıtımımızda önemli rol oynayacak. Kahramanmaraş’ın onur konuğu olması bizim için çok önemli. Kültür ve turizmiyle, tarihi değerleriyle Kahramanmaraş, bugün de sanayisi ile, ticareti ile, ihracatı ile çok önemli bir kalkınma modeli olarak Türkiye’nin göz bebeğidir. İEF’den Kahramanmaraş’ı tüm yönleriyle İzmir’e taşıyoruz. Bu fuar Kahramanmaraş’ın bilinirliğini ve marka değerini arttıracak. İEF, bizim için bir tanıtım seferberliğinin başlangıç noktası olacak. Kahramanmaraş tanıtımda da yeni bir kahramanlık hikayesi ve destan yazmaya hazırdır.”

FUARIN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
Ev sahiplerinden İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise katılımcılara teşekkürlerini sunarak “İzmir’in sosyo-ekonomik gelişmişliğinin temel dinamiklerinden biri olan İEF’nin kapılarını 88’inci kez dünyaya açmasının sevincini ve heyecanını yaşıyoruz. Bu coşkumuzu bizimle paylaşmak üzere yurt içinden ve yurt dışından gelenlere, tüm misafirlerimize, tüm İzmirliler adına hoş geldiniz diyorum. Fuarın ilimize, ülkemize ve tüm yerli ile yabancı kuruluşlara faydalı olmasını temenni ediyorum. İlimizin ve ülkemizin fuarcılık anlamında başarısını kanıtlayan bu fuarda emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. İzmir sosyo-ekonomik gelişmişlik bakımından ilk sıralardadır. Bunu daha ileri götürmek için yoğun bir çaba içersindeyiz. Bu güzel organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyor, saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum” diye konuştu.

PEKCAN’DAN ÇİN'LE TİCARET VURGUSU
Açılışta söz alan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Yaklaşık 40 ülkeden gelen bakanları ve bakan yardımcılarını İzmir’de görmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin ilk ticari fuarı olan İEF’nin 88’inci açılış törenini gerçekleştiriyoruz. Fuarın mirasına büyük önem veriyoruz. Bu mirası gelecek kuşaklara da aktarmak için el birliği ile çalışıyoruz. İEF egelilerin hayatında güzel bir anıdır. Biz çocukluğumuzda bir bayramlarda bir de fuar açılışında bu kadar sevinirdik. İzmir, medeniyetlerin ticari buluşma noktası olmuştur. 2018 yılı verilerine göre Çin ile ticaret verilerimiz 23 milyar 600 milyon liraya ulaşmıştır. Bugün itibari ile Çin bizim en çok ticaret yaptığımız üçüncü ülkedir. Fuar bu açıdan dengeli ve sürdürülebilir ilişkiler için büyük önem taşıyor. Bu birliktelik sadece ticaret ortaklığı değil, yatırım ortaklığına dönüşmesi için de ilk adımları attık. Bundan sonra her şey daha güzel olacak. Fuarın iş dünyasına yeni ufuklar açtığına eminim. Fuar’ın Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olma özelliğini arttıracağız. Hedefimiz İzmir’i hak ettiği gibi Doğu Akdeniz’in iş ve ticaret merkezi haline getirmektir” dedi.

BİRLİKTE YAŞAMAK İSTİYORUZ   
Son olarak konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Güzel konuşmalar yapıldı. Ben size bir gelecek ufku çizmek isterim. Dünyanın en güzel coğrafyasında birlikte yaşamak istiyoruz. Elbette farklı görüşlerimiz olabilir. Bunlara saygı göstermek zorundayız. Gazi Mustafa Kemal savaş meydanlarından Cumhuriyeti kurma sürecine geldiğinde ekonomi, enflasyon nedir bilmiyorduk. Ülke perişan vaziyetteydi. Ülkeyi ekonomik olarak nasıl kaldıracağız diye düşündüler ve İzmir iktisat kongresini düzenlediler. Osmanlı sanayi devrimini kaçırmıştı. O süreçten tam tersine sanayi devrimini yakalayan sürece geldik. Bunu yapan atalarımızdı” dedi.

DAHA ÖNCE YAPTIK YİNE YAPABİLİRİZ!
Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Hep beraber Türkiye’yi bir yerlere ulaştırmak zorundayız. Çağdaş uygarlığı yakalamak ve onu aşmalıyız. Ortak hedefimiz budur. Bu bağlamda hepimize düşen görevler vardır. Halk oyunlarımızı izledik. Keyifle izledik. Ama düşüncelerimizi de aynı keyifle dillendirmek zorundayız. Bir yerlerden çekinmemek zorundayız. Birbirimizi daha rahat dinlemeliyiz. Bunu birlikte yapacağız. Genç Türkiye Cumhuriyeti sanayi devrimini yakalayabilmek için Kayseri’de uçak fabrikasını kurdu. Eskişehir uçak fabrikası kapanıncaya kadar 100’ün üzerinde uçak üretip ihraç etti. Danimarka’da bir müzede ihraç edilen bir uçağımız var. 1923 İzmir iktisat kongresinin temel unsurlarından biri savunma sanayinin kurulması idi. Şimdi 21. yüzyılda her alanda üretmeliyiz. Önce demokrasi, adalet, hukuk. Bunları çağdaş ülkelerin standartlarında ülkemize getirmeliyiz. Her alanda üretmeliyiz. Üniversitelerin bilgi üretmesi için her türlü çabayı göstermeliyiz. Güçlü bir sosyal devlet inşa etmeliyiz. Aç ve açıkta kimsenin kalmadığı bir ülke. En büyük hayalimiz budur. Tüm bu devrimleri sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Dünya sürekli gelişiyor. Türkiye bu gelişmeleri yakalamak ve dünya kültürüne katkıda bulunmak zorunda. Bunu yapabiliriz. 1925’tde uçak yapabiliyorsak 2000’li yılların Türkiye’si de yapabilir. Bu birikim ve kapasite var. Bu fuar ilk kurulduğunda yerli malların sergilendiği bir fuardır. Daha sonra sanayi ürünleri gelmeye başladı ve dünyaya açıldı. Konuklar sanayi ve sanat eserleriyle geldi. Çin ve Hindistan bir yıldız gibi parlamasını büyük keyifle izliyoruz.  İzmir bizim gözümüzde ayrı bir değerdir”

RAKAMLARLA 88’İNCİ İEF
İzmir Enternasyonal Fuarı’nda uluslararası katılımlar 6-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Fuar’ın Partner Ülkesi Çin Halk Cumhuriyeti, büyük bir katılımla Kültürpark 2 No’luHol’de yer alacak. 60’ın üzerinde firmayla gelecek Çin Halk Cumhuriyeti, teknolojiyi İzmir’e taşıyacak. Huawei, Çin Endüstri ve Ticaret Bankası (ICBC) gibi dev kuruluşlarını İEF’e getirecek Çin’in kendine has özelliklere sahip Çin Devlet Sirki de 6 ve 7 Eylül’de İzmirlilerle buluşacak. 1/A Holü’nde ziyaretçileri bekleyecek Odak Ülke Hindistan da 40’ın üzerinde firmasını fuara getiriyor. Ayrıca 2 No’luHol’de Endonezya, Benin, Çin Halk Cumhuriyeti, Gambiya, Gana, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kamerun ve Sudan da bulunacak.

2 No’luHol’deİnovasyon Sponsoru Vestel, en yeni ve son teknoloji modellerini fuar misafirlerine sunacak. Aynı holde ayrıca eğitim, tekstil, yapı, sağlık sektörü, odalar ile dernekler yer alacak. 3 No’lu Hol’de ise İzmir’in ilçe belediyeleri ve kamu kuruluşları yer alacak. Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olan İstanbul, 88 yıllık İEF tarihinde ilk kez Onur Konuğu İl olarak yer alacak. “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” ana temasıyla EXPO 2023’e hazırlanan Kahramanmaraş da çeşitli etkinliklerle İEF’e renk katacak. Ayrıca Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir,  Bursa, Denizli, Edirne, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kocaeli, Malatya, Mersin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Uşak da fuarda olacak.

KİMLER SAHNE ALACAK?
Yeraltı Otoparkı üstü çim alanda kurulacak olan Çim Konserleri Sahnesi’nde, 6 Eylül’de GoranBregovic, 7 Eylül’de Monica Molina, 8 Eylül’de Glikeria şarkılarını seslendirecek. 9 Eylül ise bir başka şölene dönüşecek. Geçtiğimiz haftalarda İzmir’de gerçekleşen orman yangınlarında yok olan ağaçların tekrar var olmasına destek için düzenlenecek İzmir Tek Yürek Orman Konseri’ndeGazapizm, Anıl Piyancı, Serap Yağız, Niyazi Koyuncu, Oğuzhan Uğur, Halil Sezai, Gripin, HaykoCepkin ve Haluk Levent sahnede olacak. İzmir’in kurtuluş gününde gerçekleşecek konser 18.30’da başlayacak. 10 Eylül’de Ara Malikian, 11 Eylül günü Vestel sponsorluğunda Yeni Türkü, 12 Eylül’de Onur Akın, 13 Eylül’de Migros sponsorluğunda Edis, 14 Eylül’de yine Migros sponsorluğunda Simge Sağın, kapanış günü olan 15 Eylül’de ise Serkan Kaya şarkılarıyla Çim Konserleri’nde olacak. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda geçtiğimiz yıl ilk kez kurulan Rock Sahnesi, bu kez Rock&More adıyla müzikseverleri ağırlayacak. 8 Eylül Pazar günü Şehinşah, 9 Eylül’de Manga, 10 Eylül’de Mor ve Ötesi, 11 Eylül’de Pinhani, 12 Eylül’de Kalben, 13 Eylül’de Pentagram, 14 Eylül’de Ufuk Beydemir, 15 Eylül’de Mabel Matiz Rock&More sahnesinin konuğu olacak.

KONSERLERDE YOK YOK
Fuarın unutulmaz eğlence mekanlarından biri olan Mogambo’da 7 Eylül’de Leman Sam, 8 Eylül’de Can Gox, 9 Eylül’de Cem Adrian, 10 Eylül’de JehanBarbur, 11 Eylül’de Melek Mosso, 12 Eylül’de Tuna Kiremitçi, 13 Eylül’de Mehmet Erdem, 14 Eylül’de ise Birsen Tezer, 15 Eylül’de Eda Baba sahnede olacak. Sanatçıları dinlemek isteyen hayranları, biletinial.com’dan bilet temin edebilecek. İzmir Enternasyonal Fuarı dendiğinde hatırlanan isimlerin başında gelen, “Canım Egeme Saygımla Geldim” pankartıyla akıllara kazanan Sanat Güneşi Zeki Müren ise fuarda özel bir programla anılacak.

TİYATRO VE SİNEMA ŞÖLENİ
İsmet İnönü Sanat Merkezi, 7-15 Eylül tarihleri arasında sanatı ve sanatçıyı tiyatro severlerle buluşturarak fuar gecelerini zenginleştirecek. Dokuz gün boyunca saat 20.00’da sergilenecek olan tiyatro oyunları ise sırasıyla şöyle: “Joseph K”, “Azizname”, “Hayat Kime Güzel?”, “Ferhangi Şeyler”, “Gelin Tanış Olalım”, “Vee Perde”, “1984 Büyük Gözaltı”, “Don Kişot’um Ben”, “Kadın Kafası”. Ayrıca İzmir Sanat Merkezi’nde tiyatro oyunları sahnelenecek. Sinema Burada Festivali, 11 Eylül'de Onur ve Başarı Ödülleri'nin yanı sıra 4. Kısa Film Proje Yarışması Ödül Töreni ile kapılarını açacak. İpek Bilgin ve Taner Birsel'in Onur Ödülü alacağı festivalde, Ozan Güven ve Saadet Işıl Aksoy'a Başarı Ödülü verilecek. Bu yıl toplam 75 projenin katıldığı 4. Kısa Film Proje Yarışması'nın finalistleri de İEF’te ödüllerini alacak. Üç ulusal, bir uluslararası galayla toplam 12 film festivalde sinemaseverlerle buluşurken; bu yıl ikincisi düzenlenecek kısa film maratonunda ise 18 kısa metrajlı film gösterilecek. Beş günlük festivalde atölyeler de olacak. Sinema biletleri de biletinial.com’dan temin edebilecek. İzmir Enternasyonal Fuarı, Türkiye’nin en büyük tarihi açık hava çarşısını “Kemeraltı Sokağı” adı altında ağırlayacak. Etkinlikler kapsamında 4 No’luHol’de dünyanın en büyük E-spor organizasyonu olan ESL’in Türkiye’de bugüne kadar yaptığı en geniş kapsamlı finali olacak. Sokaklar ise sokak gösterileriyle şenlenecek. Birçok spor aktivitesi, Kültürpark’ın eşsiz doğasında misafirlere nefes aldıracak. Fuarda çocuklar da unutulmadı. Birbirinden özel etkinlik İEF’de çocukları bekliyor.

GİRİŞ 4,5 TL
88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın açık alanları 12.00’de ziyaretçilere açılacak. Hollere giriş saatleri ise 16.00 - 23.00 arasında olacak. Fuar giriş ücretleri 4,5 TL olarak belirlendi. İzmir Tek Yürek Dayanışma Konseri’nin olduğu 9 Eylül günü ise gün boyu giriş ücretleri 10 TL olacak. 9 Eylül günü elde edilecek tüm gelir, İzmir ormanlarının korunması için kullanılacak. 9 Eylül’de Kahramanlar Kapısı’nı kullananlar ise yine 4,5 TL’ye giriş yapabilecek. Giriş kapılarında geçişler İzmirim Kart ile “temassız” özelliğe sahip kredi ve banka kartlarıyla yapılabilecek. Engelli ve refakatçi, gazi ve gazi yakını, şehit ailesi elektronik kart sahipleri Kültürpark’a ücretsiz girebilecek. İzmirim Kart’a sahip olmayan vatandaşlar fuar girişinde oluşturulan noktalardan tek kullanımlık ve iki girişlik kartlar alabilecek.