Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk fuarları arasında yer alan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın tanıtım programı yapıldı. Fuar bu yıl 90’ıncı kez İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenecek. 3 – 12 Eylül tarihleri arasında açık kalacak fuarın ana sponsoru Folkart, etkinlik sponsoru ise Migros oldu. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın bu yılki sloganı, ilk günden beri devam eden vizyonuyla alakalı bir şekilde “90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz, Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz” olarak belirlendi.

DÜNYA KENTLERİNİN ORTAK GELECEĞİ, İZMİR’DEN YAZILACAK
Bu sene, İzmir Enternasyonal Fuarı yine bir ilke imza atacak. Dünya Belediyeleri Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü, Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlenecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük mücadeleler sonucu kazandığı küresel etkinlik 9-11 Eylül 2021 tarihlerinde Kültürpark’ta yapılacak.

90 YILDIR İZMİR VE TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmasına başlamadan önce hayatını kaybeden Tiyatro Sanatçısı Ferhan Şensoy’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi. Soyer, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) önemine dikkat çekerek, “İEF yalnızca bir fuar değil, şehrimize bırakılmış bir kültür mirası. Biz Cumhuriyet’in şehrimize verdiği bu asil görevin yedieminiyiz ve İEF’yi zamana uydurmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki İEF büyüdükçe tüm Türkiye’nin dünya ile bağları da büyüyecek ve gelişecek. İEF Türkiye’nin dünyadaki kültürel, teknolojik gelişmelerle ve geleceğin dünyasıyla ilk defa karşılaştığı; İzmirlilerin yıl boyunca coşkuyla beklediği, sinemadan tiyatroya kadar ve düzenlenen etkinliklerle bir araya geldiği bir buluşma noktası. Fuar İzmir, Cumhuriyet’i Cumhuriyet yapan en önemli değerlerden biridir. İEF, bu yıl ‘Atatürk’ün orijinal vizyonundan ilhamla 90 yıldır birlikte kutluyoruz, geleceği İzmir’de birlikte kuruyoruz’ temalarıyla açıyoruz” diye konuştu.

EXPO POTANSİYELİ TAŞIDIĞINI ISKALADIK

Fuar’ın uluslararası ve kapsamlı bir organizasyon olduğunu hatırlatan Soyer, “İklim krizi, pandemiden de öte dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi küresek tehlike. Farklı alanlara dair birçok oturumun düzenleneceği İzmir İş Günleri kapsamında yeşil ticaret önerileri de tartışacağız. Bu yıl, iklim krizi ekseninde farklı sektörlere yaşanan dönüşüm, politikalar gibi çok sayıda oturumun düzenleneceği İş Günleri’nde İzmir ve Ege Bölgesi ölçeğinde; ticaret, ekonomi, lojistiğin nabzını tutacağız. İEF’in modern dünyada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye yaymak gibi bir görevi var. Aslında İzmir, yıllarca EXPO peşinde koştu ama elindeki olanağın bir EXPO potansiyeli taşıdığını belki de ıskaladı. Buradan yola çıkarak özellikle son yıllarda ivme kazanan oyun sektörüne yönelik gerçekleştireceğimiz yarışma kapsamında sektörle ilgili gençleri ve projelerini sektörün profesyonellerini buluşturacağız. Bu yarışmanın, İzmir’in yaratıcı endüstri açısından bir cazibe merkezi haline gelmesine önemi katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.


“İEF’NİN 3 TAŞIYICI AYAĞI VAR”

İEF vizyonunu paylaşan İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, fuarın 3 taşıyıcı ayağı olduğunu belirterek, bunların ilki İzmir, ikincisi enternasyonal olması ve üçüncüsünün ise fuar olmasını dikkat çekti. Mustafa Kemal Atatürk’ün fuarı gelecek planlarının hayata geçirilmesi için kurduğunu vurgulayan Alıcı, Türkiye’nin tüm yenilikleri fuarda tanıtıldığını, gezegenin sorunlarına çözüm üretmek gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı. Migros Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak ise İEF’in İzmir’in simgesi olan geçmişten bu yana halkla iç içe olan dünyanın nadir fuarlarında biri olduğunu dikkat çekti.

‘İZMİR GÖZBEBEĞİMİZ’

İEF’in etkinlik sponsoru olan Migros’un Kuzey Ege Direktörü Güneş Fırıldak, “İEF, adeta İzmir’in simgesi olan, geçmişten bugüne halkla iç içe olan dünyadaki ender fuarlardan biri. Bu yıl etkinlik sponsoru olarak yer aldık. Migros’un bu fuara özel bir güç ve renk katacağına inanıyorum. Bugün İzmir’de 305 mağazamız var, online hizmetlerimizle de İzmir halkının yanında olmaya devam ediyoruz. Migros emin adımlarla ilerlerken İzmir de gözbebeğimiz olmaya devam edecek” dedi.

‘LÜTUF DEĞİL GÖREV’

İEF’in ana sponsoru olan Folkart’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da, “Bu yıl yine İEF’in ana sponsoru olduk, Tunç başkana teşekkür ederiz. Folkart olarak İzmir’de iş yapan bir şirketiz. İzmir bizi alıp en tepelere çıkardı. İzmir’de kazandığımız paranın bir kısmını İzmir’e harcamayı bir lütuf değil görev olarak görüyoruz. İzmir’deki tüm firmaları da bu etkinliklere davet ediyoruz. İzmir’in kültürüne, sanatına, sporuna katkı koymak, İzmir’de para kazanan tüm firmaların görevi olmalı…” dedi.

100 ÜLKEDEN İŞ İNSANI 7. ULUSLARARASI İZMİR İŞ GÜNLERİ’NDE BULUŞUYOR

Temeli; 1923’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından yine İzmir’de toplanan İktisat Kongresi’ne dayanan ve miras niteliğinde bir organizasyon olan İzmir Enternasyonal Fuarı, dünyanın sayılı genel ticaret fuarlarından biri olarak kabul ediliyor. Yıllar boyunca uluslararası ticaret bağlantılarına ev sahipliği yapan İzmir Enternasyonal Fuarı, bu görevini zamana uygun bir şekilde yapmaya devam ediyor.

Öncü bir bakış açısı ile altı yıl önce düzenlenmeye başlanan Uluslararası İzmir İş Günleri’nde şimdiye kadar 100 ülkeden 1500’ün üzerinde katılımcı yer aldı. Birçok ülkenin bakanlık düzeyinde katıldığı etkinlik sayesinde şimdiye kadar milyarca dolarlık iş bağlantısı sağlandı.

İKLİM KRİZİNE KARŞI YEŞİL TİCARET ÖNERİLERİ ‘İZMİR İŞ GÜNLERİ’NDE KONUŞULACAK

İzmir Enternasyonal Fuarı dahilinde 2-3 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek 7. İzmir İş Günleri’nin bu seneki teması “Ticaret ve Lojistik Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Mutabakat.”

İklim krizi, pandemiden de öte, dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi küresel tehlike olarak görülüyor. Bu sorun ile başa çıkmak adına dünyada yeni stratejiler geliştiriliyor. Bu kapsamda İzmir İş Günleri Toplantıları’nda bu yıl döngüsel ekonomi, yeşil kalkınma, iklim değişikliği, AB Yeşil Mutabakatı gibi önemli konularla ilgili küresel ve yerel eğilimler hakkında fikir alışverişi yapılacak. Uluslararası İzmir İş Günleri’nin online açılış töreni, 2 Eylül Perşembe günü T.C. Ticaret Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muş ve 5 ülkeden bakan katılımı ile gerçekleşecek.

7. İzmir İş Günleri, pandeminin yarattığı zorluklara rağmen iki senedir tüm paydaşların katkısıyla online olarak gerçekleşiyor. Toplantılar, T. C. Ticaret Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ, tarafından İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (İMEAK), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Vakfı iş birliğiyle düzenleniyor.

OYUN START-UP’I KURMAK İSTEYENLER FUARA!

Modern dünyada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye yaymayı kendine amaç edinen İzmir Enternasyonal Fuarı, değişen dünya koşullarına ayak uyduruyor. Bu sebeple bilişim ve girişimciliğe yatırım yapıyor.

Oyun sektöründe yer almak isteyen genç girişimcilerin başarılı oyun startupları kurmalarını sağlayan ve onları profesyonelleştirerek dünyaya açılmalarına öncülük etmeyi amaçlayan “Next Game Startup Girişimcilik Yarışması”, 12 Eylül'de fuar kapsamında sonuçlanacak. Finale kalan 10 takım sunumlarını yaparak dereceye girmek için yarışacak. Next Game Startup ve Oyun Girişimciliği etkinlikleri kapsamında konsol turnuvaları, Atom Game Jam ve seminerler ile çeşitli etkinlikler yapılacak.

İZMİR ENTERNASYONAL FUARI’NDA NELER OLACAK?

90. İzmir Enternasyonal Fuarı; teknoloji, ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin her yaş grubuna hitap eden etkinliklerle İzmirlileri karşılayacak. Ünlü sanatçıların sahne alacağı konserler, Mogambo geceleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler, çocuklar için oyun alanları, spor alanı, bilgi yarışması, özel sergileri, kültürel ve sanatsal etkinlikler konuklara sunulacak. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın tarihini anlatan İEF 90. Yıl Sergisi de ziyaretçileri geçmişe götürecek.

İzmir Enternasyonal Fuarı’na renk katacak etkinliklerden birisi de “Belediyeler Sokağı” olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere komşu kentlerden de katılımcı belediyelerin yer alacağı sokakta, ilçeler hem kendilerini tanıtma fırsatı bulacaklar hem de belediyecilik anlamında atılabilecek yeni adımlar üzerine görüşlerini dile getirebilecek. Seferihisar, Karşıyaka, Torbalı, Ödemiş, Bornova, Menderes, Narlıdere, Bayraklı, Foça, Buca, Konak, Dikili, Urla, Burdur, Edirne ve Hatay belediyeleri katılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu yıl fuara “cittaslow” teması ile katılacak.

2022’YE DAİR UMUT DOLU BAŞLANGIÇ

Çim Konserleri, Mogambo Geceleri, Oyun ve Teknoloji Alanı, Açıkhava Tiyatrosu Etkinlikleri, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler, Zipline Oyun Alanı, İzmir Sahnesi, İzmir Çocuk Sahnesi, Fuar Çocuk Kulübü, Şef Sensin, Spor Alanı, Bilgi Yarışması, İEF Tarihi Sergisi ile ziyaretçilerine keyifli, eğlenceli ve sanat dolu günler geçirmeyi hedefleyen İzmir Fuarı, umut dolu bir başlangıç için 2022 yılını beklemeye devam ediyor.

PANDEMİ ÖNLEMLERİ İÇİN SIKI TAKİP

90. İEF’de etkinlikler; pandemi koşulları gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsamı ile düzenlenecek. Ziyaretçi girişleri maskeli, kapalı alanlarda HES kodu alınarak ve alan yoğunluğuna göre kontrollü olarak sağlanacak. Fuar, Dünya Sağlık Örgütü, T. C. Sağlık Bakanlığı ve TOBB kuralları doğrultusunda yapılacak.

Fuarın giriş ücretleri; tam 5 TL, öğrenci 3,50 TL olarak düzenlendi. Kültürpark’ın tüm kapılarından giriş-çıkış yapılabilecek. Fuar, 08.00-23.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Etkinlikler ise 16.00 itibariyle başlayacak.