İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliği ve İZFAŞ tarafından organize edilen 88. İzmir Enternasyonal Fuarı, ticari faaliyetlerinin yanı sıra Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini tanıttı. Bu kapsamda düzenlediği onur konuğu il uygulamasının bu yılki katılımcılarından biri Kahramanmaraş oldu. EXPO 2023’ün Bahçecilik Expo’suna “Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” temasıyla ev sahipliği yapacak olan Kahramanmaraş; ekonomik, tarihi, sosyal ve kültürel tüm değerleri ile on gün boyunca fuara renk kattı. Evrensel damak zevkine uygun baharatları, dünyaca ünlü “Maraş Dondurması”, tarihi ve kültürel sembolleri ile 750 metrekare alanda yer alan Kahramanmaraş, fuarın en ilgi çekici hollerinden biri oldu.

10 GÜNDE 20 TON DONDURMA TÜKETİLDİ
Kahramanmaraş holünde en çok ilgi gören ürünlerden biri, dünyaca ün kazanmış “Maraş Dondurması” oldu. Dört dondurmacının yer aldığı alanda 10 günde 20 ton dondurma tüketildi. En önemli özelliği salep ve keçi sütünün karıştırılması olan ve içine su ya da inek sütü karıştırılmadığı için yaz kış tüketilebilen ve bir dünya markası halini alan dondurma, ziyaretçilerin damağında leziz tatlar bıraktı.

Dondurmanın yoğun kıvamını göstermek amacıyla satırla kesilmesi, kaşıkla şakalar yapılması, uzun süren şakalar sonucunda bile dondurmanın kaşığı bırakmaması gibi gösteriler de ziyaretçileri hem güldürdü hem de dondurmanın ne kadar kaliteli olduğunu görmelerine vesile oldu.

“FUARI BEKLENTİLERİMİZİN YÜZDE 35 ÜZERİNDE KAPATTIK”
Yaklaşık 300 bine yakın kişiye dondurma tattırdıklarını ve ellerindeki stokların tükendiği için ilave stoklar eklediklerini belirten İzmir Kahramanmaraşlılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özbilir, “Fuarı beklentilerimizin yüzde 35 üzerinde kapattık. İçeri giren her iki kişiden biri dondurma yiyordu. Evrensel damak zevkine hitap eden baharatlarımız da yoğun ilgi gördü. Ayrıca kendimize ait değerleri tanıttık. Turistik yerlerimizin müzesi vardı onlar da çok ilgi gördü. Türkiye’nin çok tanınmamış ili ve kültürü var. Çok zengin bir kültür ve mutfağa sahibiz. Bu kapsamda her yıl tanıtım amaçlı onur konuğu il uygulaması yapılmasını çok mantıklı buluyorum. Bu fuar sayesinde birçok insan Maraş’ı gerçek anlamda tanıdı ve ziyaret etmek istediğini söyledi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi. Fuarın sonunda, Kahramanmaraş Kültür ve Dayanışma Derneği temsilcileri, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı’ya teşekkür plaketi sundu.