Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Açık alan fuar düzenlenme kurallarına uygun olarak Lozan Kapısı girişinden itibaren kurulan stantlar sınırlı sayıda olacak. Belediye hizmetleri, eğitim, gıda, hediyelik eşya gibi ürün çeşitliliğinin olacağı fuarın tamamında yoğunluk oluşmaması için sık sık uyarılar yapılacak.Ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, kuracağı stantla birlikte hizmetlerini fuar misafirlerine aktaracak.

GEREKLİ TÜM TEDBİRLERİ ALDIK
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 1933 yılında Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti fuarlar şehri yapma fikri ile ortaya çıktığının altını çizerek konuşmasına başlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Önceleri ev tezgahı ve sanayi ürünlerinin yerli kilim ve halıların, deri ürünlerinin sergilendiği bir yerli malı sergisinden gelişerek, dönüşerek bu günlere kadar geldi. Fuar ekonomik vizyonunun haricinde geniş halk kitlelerini geliştiği barış yuvasıdır. Sadece birkaç bina, eğlence mekanı ve yeşil bir park olmadı, Tarih boyunca medeniyete hizmet eden bir barış yuvası oldu. Kültür, turizm ve ticaret merkezi haline geldi. Yıllar içerisinde coşkusu daha da arttı. Ömrü bir asra dayanan İEF’in kapılarını pandemi sebebiyle gerekli tüm tedbirleri alarak açıyoruz. Amacımız İzmir’in pandemi nedeniyle yaşadığı ekonomik sıkıntıları fuarda oluşacak işbirlikleri ile ekonomiyi yeniden canlandırarak gidermek” dedi.

BU YIL 4 GÜNLE SINIRLI KALACAK
İzmir’in 4.5 milyon nüfusu ile Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olduğunun altını çizen Başkan Soyer, “Farklı kültürler, din, inanç bu şehrin dinamiklerini oluşturmuş. İzmir bu özellikleriyle araştırmacılar tarafından ön Asya’nın başkenti olarak addedilmiş. Biz İzmir’in bu tarihsel mirasını çok daha açığa çıkarmak, Akdeniz’in başkenti haline getirerek, hem İzmir’in hem de ülkemize katkı sağlamak için Akdeniz’de güçlü ilişkiler kurmaya başladık. Pandemi döneminde her hanede yaşanan ekonomik sıkıntılara İzmir’den bir çözüm bulmakla ilgili… Bu yıl 10 değil 4 günle sınırlı kalacak. Ateş kontrolü ile içeriye girilecek. Kültürpark’ta sosyal mesafe ve temizliğe dikkat edilmesi için gerekli kontrol ve uyarılar yapılacak. Çim konserleri sosyal mesafe nedeniyle konser yapılmayacak ancak açık hava tiyatrosunda gösterimlerimiz devam edecek. Uzun havuza kurulacak olanda ziyaretçiler açık havada sinema keyfi yapacak” ifadelerini kullandı.

HALKIN SAĞLIĞINI HER ŞEYDEN ÖNDE TUTUYORUZ
“Kimsenin şüphesi olmasın ki halkın sağlığını her şeyden önde tutuyoruz” diyerek açıklamalarını sürdüren Soyer, şu ifadeleri kullandı; “İzmirli hemşerilerimizin de buna uyacağına inanıyorum. Akdeniz gibi sıcak, Akdeniz gibi eğlenceli ve Akdeniz gibi coşkulu bir fuar geçireceğimize yürekten inanıyorum. Geçmiş yıllardaki büyük kalabalıkları yaşamayacak belki ama bu koşullar altında en zenginini en içeriği dolu olanı gerçekleştirmeye gayret ediyoruz. İEF’in kurucu iradesinin dışında bir irade sunmak söz konusu değil. Burayı kuran atalarımız burayı bir halk kütüphanesi olarak belirlemişler. Burası Ege Bölgesi ve Türkiye’ye eğitim verme amacı taşımış. Uluslararası kültürlerin birbirini tanımasına zemin hazırlaması hep halkın eğitimi ile ilgili. Kültürpark bir yanı ile tarihsel bir yanı ile doğal bir sittir. Ne biri ne de diğeri tek başına bu parkın kimliğini oluşturmaz. Dolayısıyla koruma amaçlı imar planı tamamlanma aşamasında. İlgili STK’larla görüşmeler neredeyse bitti. Belki bir kısım alanların fonksiyonları değiştirilerek düzenlemeler yapılacak. Ancak söylediğim gibi fuarın tarihi misyonuna sonuna kadar saygı gösterilecek.”

TÜM HANDİKAPLARA RAĞMEN DURMAK YOK
“Pandemi günlerinde İEF açılmasaydı İzmir ne kaybederdi?’ sorusuna da yanıt veren Başkan Soyer, “Biz ısrarcı olduk, çok istekli olduk ama bu sadece bizim irademizle ilgili değil. Sonuçta ticaret bakanlığımızın himayesinde gerçekleşen bir organizasyon. İki hafta önce sayın bakanı ziyaret ederek onların görüşlerini öğrenmeye çalıştık. Birlikte müzakere ederek aldığımız bir karardı. Bizim tek taraflı ısrar etmemiz söz konusu olmaz. İEF, ikinci dünya savaşında bile kapılarını açmış. Dolayısıyla bizim süresi kısılsa, içeriği daraltılsa bile bu fuarı açmak boynumuzun borcu idi. Son ana kadar düzenleme sürecimiz tereddütlüydü. Bizim tüm hazırlıklarımıza rağmen son dakika sürprizleri de çıkabilir. Bu handikapları da içeriyor. Gönül isterdi ki her sene olduğu gibi çok daha erken bu yılın duyurularını yapalım, içeriği hazırlayalım. Ancak tüm handikaplara rağmen durmak yok. İZFAŞ genel müdürümüz ve alışanlarımıza çok teşekkür ediyoruz Çok titizlikle bir çalışma sürdürdüler. Bu tahmin edeceğiniz gibi çok güçlü bir İzmir markası. Her koşulda çok sıkı bir şekilde sahip çıkmamız lazım. Burası hepimizin nefes aldığı ve nefesini güçlendiren bir yer. Ben hepinizin desteğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İEF’i tüm bu koşullara rağmen daha iyi tanıtmalı, anlatmalıyız” dedi.

89. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), tüm sağlık önlemleriyle 4 Eylül’de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Maske, mesafe ve temizliğin ön planda olacağı 89. İEF; bünyesinde gerçekleşecek konserler, tiyatro ile sinema gösterimleri ve eğlenceli etkinlikleriyle keyifli anlara sahne olacak. 8 Eylül’e kadar devam edecek 89. İEF’ye giriş ise 5 TL olarak belirlendi.

İZMİR İŞ GÜNLERİ ONLİNE OLARAK GERÇEKLEŞECEK
5 yılda yaklaşık 100 ülkeden 60’ın üzerinde konuşmacı, 1500’ün üzerinde katılımcının yer aldığı İzmir İş Günleri Toplantıları’nda 40’ın üzerinde konu gündeme geldi. Toplantılarda bu yıl “Akdeniz’de Ticaretin Lojistiği” adı altında Akdeniz kentleri ile ticari ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. İzmir’i Akdeniz’in başkenti yapacak fırsatların değerlendirileceği 6. Uluslararası İzmir İş Günleri, pandemi sebebiyle katılımı planlanan ülkelerden sektör temsilcileri ile online olarak 3-4 Eylül’de yapılacak.

KİMLER DESTEK VERİYOR?
6. İzmir İş Günleri; T.C. Ticaret Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZFAŞ tarafından; İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (İMEAK) işbirliğiyle düzenlenecek. 

PANDEMİ SONRASI TİCARET FIRSATLARI KONUŞULACAK
Tekstil, deniz taşımacılığı ve e-ticaret gibi sektörlerden temsilciler arasında ve bakanlar seviyesinde yapılacak görüşmelerde pandemi sonrası ticaretin fırsatları gündeme gelecek. İş Günleri’nin teması da Akdeniz olarak belirlendi. Bu kapsamda Akdeniz çanağında İzmir’i, hem deniz ticareti hem de deniz turizmi bakımından bir adım öne taşıyacak fırsatlar ön plana çıkarılacak. Sektörün öncü isimlerinin bir araya geleceği toplantılarda; çeşitli sektörden yeniliklerin değerlendirildiği genel ticaret platformu oluşturulacak.

6. Uluslararası İzmir İş Günleri açılışı, “Akdeniz’de Lojistik ve Ticaret: Pandemi Sonrası Koşulların Değerlendirilmesi” konulu açılış oturumuyla başlayacak. T. C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Fas Sanayi, Ticaret, Yeşil ve Dijital Ekonomi Bakanı Moulay Hafid Elalamy, İtalya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakan Yardımcısı Manlio Di Stefano, İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı María Reyes Maroto Illera yer alacak.
İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhittin Demir, “Akdeniz’de Ticaret ve Lojistik” konulu bir sunum yapacak. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkanı Şadan Kaptanoğlu, Akdeniz’de ticareti değerlendirecek. Açılış ve tüm program, www.izmirisgunleri.com adresi üzerinden canlı olarak takip edilebilecek.

3

MASKELİ VE MESAFELİ KONSERLER
89. İEF’de etkinlikler, sağlık ön planda tutularak gerçekleşecek. Bu yıl Çim Konserleri, pandemi önlemleri kapsamında düzenlenemeyecek. Onun yerine Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda sosyal mesafe kuralına uyularak konserler yapılacak. 4 Eylül akşamı açılış konseri İzmir Senfoni Orkestrası eşliğinde Akdeniz Kentleri Müziği olacak. Konserden hemen önce, Lizbon Valisi Fernando Medina ve Barcelona Belediye Başkanı Ada Colau online olarak bağlanıp İzmirlileri selamlayacak. Açılış konserinin ardından, rock müziğin sevilen grubu Mor ve Ötesi sahne alacak. 5 Eylül’de Ozbi ile Gülce Duru, sonrasında ise Gazapizm sevenleriyle buluşacak. 6 Eylül Pazar akşamı Açıkhava sahnesi ısınacak ve hayranları Anadolu Ateşi’ni izleme fırsatı yakalayacak. 7 Eylül akşamı; Ufuk Beydemir ve Buray sevilen şarkılarını seslendirecek. Kapanışı ise 8 Eylül’de klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ile Halil Sezai yapacak. Konserler öncesinde alanın temizliği yapılacak, konser sırasında ise dinleyicilerin oturma düzeni sosyal mesafeye dikkat edilerek yapılacak. 2750 kişilik Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’na 1435 kişi alınarak sosyal mesafe korunacak.

NAZIM HİKMET’İN ESERİ İSMET İNÖNÜ’DE
Sağlık önlemleri kapsamında yapılacak 89. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda kültür ve sanat etkinlikleri de unutulmadı. İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde, 6 – 7 Eylül tarihlerinde Nazım Hikmet Ran’ın “Kuvayi Milliye Destanı” adlı oyunu sahnelenecek.Ayrıca INTEL ESL Gaming Fest kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi desteği ile bu yıl beşincisi düzenlenen oyun girişimciliği yarışması Next Game Startup’ın kazananları, İEF’de belirlenecek. Ödül Töreni 5 Eylül’de İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde yapılacak. 728 koltuk kapasiteli olan İsmet İnönü Sanat Merkezi’ne, sağlık önlemleri kapsamında 352 kişi alınabilecek.

SİNEMA KEYFİ
İEF kapsamında sinema gösterimleri de gerçekleştirilecek. Uzun havuzda kurulacak alanda ziyaretçiler sinema keyfi yaşayacak. 5 – 8 Eylül tarihleri arasında Sinema Yazarı Vecdi Sayar’ın söyleşileri olacak. 5 Eylül günü Küçük Şeyler, 6 Eylül’de Kız Kardeşler, 7 Eylül’de Renklerde Kaybolan Hayat: Fikret Mualla, 8 Eylül’de ise Endişe adlı film izleyicilerle buluşacak. Misafirler, armut koltuklarda mesafeye uygun şekilde filmleri takip edebilecek. 89. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın sokak sahneleri de bir hayli renkli olacak. Fuar süresince her gün “Barış ve Özgürlük” temalı graffiti çalışmaları yapılacak. Kaskatlı Havuz Sahnesi, Lozan Kapı Sahnesi ve Ahşap Sahne fuar misafirlerine keyifli anlar yaşatacak. Kaskatlı Havuz Sahnesi’nde pandomim gösterisi, sokak performansları ve sihirbaz gösterisi gerçekleşecek.Lozan Kapı Sahnesi’nde palyaço gösterisi, animatörlerin gösterileri ile Bubble Show olacak. Ahşap Sahne’de ise “Kuruluştan Kurtuluşa İzmir’de Medya ve Sanat” adlı kültür söyleşisi düzenlenecek. İEF’nin sokak sahnelerinde Akdeniz esintileri taşıyacak müzik dinletileri gerçekleşecek. Etkinlikleri izlemeye gelen misafirler sahneden, sosyal mesafe kurallarına uymaları konusunda uyarılacak.

SURVİVOR PARKURU KURULUYOR
Fuarda renkli bir parkur kurulacak. Survivor Parkuru adı verilen alan, çim alanda yer alacak ve yetişkinlere özel olacak. Katılımcılar isterlerse tek başlarına, isterlerse takımlar halinde birbirinden zorlu parkurlarda finale ulaşmak için yarışacak. Takım çalışmasını gerektiren engel parkurları, kişisel ve takım dayanıklılığını zorlayan denge oyunları, dikkat ve hafıza gerektiren oyunlar ile strateji ve iş birliği gerektiren denge oyunları keyifli anlar yaşatacak. Survivor alanı, her oyundan sonra dezenfekte edilecek.