İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından 6 – 15 Eylül tarihleri arasında düzenlenen 88. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), yüzbinlere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. “Fuardayız” sloganıyla 15 Eylül Pazar gününe kadar misafirlerini bekleyen İzmir Enternasyonal Fuarı’nın Onur Konuğu İllerinden biri olan Kahramanmaraş, yöresel lezzetleri ve kendine has değerleriyle büyük ilgi gördü.

Kültürpark 1/B Holü’nde yer alan alanda küçük bir Kahramanmaraş yaratıldı. İçinde çarşısı da bulunan stantlarda en çok tercih edilen ürün meşhur dondurma oldu. İzmir başta olmak üzere Türkiye ve dünyadan gelen ziyaretçiler, Kahramanmaraş’ın tüm değerlerini İEF’de görme fırsatı yakaladı. Yurt dışında birçok önemli filmde kullanılan çarıklar ve yemeniler de İEF’de görücüye çıktı. Kahramanmaraş bölümünün girişinde yer alan Hüseyin Kopar, yıllara yenilmeyen çarıkların hikayesini anlattı.

BİRÇOK ÜLKEDE SATIŞTA
Bin yılı aşkın süredir giyilen çarıkları yurt dışına pazarladıklarını ve ünlü filmler sayesinde çarıkların ünlendiğini belirten Kopar, “Film şirketlerine çalışmalar yaptım. Bundan dolayı ufak tefek tiyatrolarla başladık. 1985 yılında babam Antalya’da Amerikalılar tarafından kurulan bir film platosuna birkaç parça ürün yaptı. Bu bana çocukluğumda şevk verdi. Amerika’da, İngiltere’de film şirketleriyle irtibat kurdum. Truva, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi furyası başladı. Truva, sonrasında Harry Potter’ın ilk filmi, arkasından ikinci filmi ve devamı… Türkiye’nin geçmişte giydiği çarıkları filmlerde yapmaya başladık. Ayakta mantar, romatizma ve kaşınma yapmıyor bu ayakkabılar. Hiçbir yapıştırıcı kullanılmadan elde hazırlandığı için suda, çamurda giyilebiliyor. Yazın ayağa sıcağı, kışın soğuğu vermez. Bu yüzden savaş filmlerinde kullanılıyor. Bizim Maraş’ın yemeni ve çarıkları birçok ülkede satışta. Brad Pitt kullandı. Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Avatar, Boleyn Kızı, Eragon gibi yabancı; Fetih 1453, Ulak gibi birçok yerli filmde kullanıldı” dedi.         

Uzun süren çalışmalar sonrasında 88. İEF’ye katıldıklarını ifade eden Kopar, “Bu sene kapsamlı bir şekilde fuara katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu proje hayata geçtikten sonra Kahramanmaraş’ın çok büyük bir tanıtımı var. Biz burada olmaktan çok mutluyuz” diye konuştu.

11 EYLÜL İEF TURU
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın altıncı gününde etkinlikler durmadı. Çim Konserleri’nde Vestel Sponsorluğu’nda Yeni Türkü, Rock&More’da Pinhani, Mogambo Geceleri’nde ise Melek Mosso dinleyenleriyle buluştu. Fırat Tanış tarafından sahnelenen ve farklı kültürlere ait 11 türküyle beslenen “Gelin Tanış Olalım” isimli oyun ise İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sergilendi. Tanış, izleyenler tarafından büyük alkış aldı. Sanatseverlerin buluşma noktası haline gelen Yüz Yüze Sohbetler’de de Varol Yaşaroğlu ve sonrasında Mahir Ünsal Eriş hayranlarıyla buluştu. Kültürpark sokaklarında etkinlikler son hızıyla devam etti.