İstanbul Boğazı ve Karadeniz'de hamsi avı yasağı süresi bir kez daha uzatıldı.

Hamsi avına Marmara Bölgesi'nde devam edilebilecek.

Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nden bir açıklama yapıldı.

Açıklamada; yasak boyunca hamsi popülasyonunda iyileşme gözlendiği ancak halen büyük bir bölümünün avlanabilir asgari boy uzunluğunun altında olduğu belirtildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Bu nedenle, gelecek yıllardaki hamsi avcılığının sürdürülebilir olarak yapılabilmesi ve hamsi stoklarının korunması amacıyla, İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul İli Sarıyer İlçesi Kumköy Aslan Burnu’ndan (41 15' 25.13'' N - 29 2' 58.2'' E ) Gürcistan sınırına kadar olan karasularımızda her türlü av aracı ile ticari amaçlı hamsi avcılığı 7 Şubat 2021 tarihi 00.00 saatine kadar 10 gün süre ile durdurulmuştur''

Gelen üçüncü yasak kararının ardından hamsi avı yaklaşık 1 ay süreyle durdurulmuş oldu. Peki denizdeki hamsinin toparlanması için bu yasak süresi etkili olacak mı? Konuya ilişkin Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya ntv.com.tr'ye açıklamada bulundu. 

''BİR YASAK DAHA GELEBİLİR''

Hamsinin tamamen toparlaması için biraz daha süreye ihtiyacı olduğunu belirten Özkaya'ya göre; gelen ek yasağın ardından bir kez daha yasak süresinin uzatıldığına dair karar gelebilir.

Öte yandan Özkaya, bu zamana kadar uygulanan denizlerdeki yasak süresinin hamsinin kendisini koruyabilmesi için iyi bir süre olduğunu da söyledi.  

''OLDUKÇA YERİNDE BİR KARAR''

Özkaya, ''Gerçekten Türkiye' denizlerinde şimdiye kadar alınmayan bir karar uygulanıyor. Biz denizlerdeki popülasyon, sürdürülebilirlik için bu yasakların oldukça faydalı olduğunu düşünüyoruz. Yerinde ve iyi bir karar. Eğer bir eksiği varsa düzeltilerek, altı doldurularak ileriki günlerde uygulanır'' yorumunda bulundu.  

Öte yandan Özkaya, bazı balıkçıların kararı olumlu olarak karşıladığını ancak bazıların da duruma maddi yönden tepkili olduğu ifade etti. 

Özkaya, ''Balıkçıların bir kısmı küçük balık avlandığı ve ileriki zamanlarda balığa ciddi zararlar verebileceği yaklaşımıyla kararı olumlu karşılıyor. Ancak belirli bir kısmı da bizim borcumuz var, biz ne yapacağız diyor'' açıklamasını yaptı.

''GÜRCİSTAN'DA DA KORUMALIYIZ''

Alınan yasaklarla hamsiyi kendi sularımızda koruduğumuzu belirten Özkaya, ''Koruduğumuz hamsiler yarın öbür gün Gürcistan'a giderse orada avlanacaklar. Bizim hamsiyi burada koruduğumuz gibi Gürcistan'da da korumamız lazım'' uyarısında bulundu.