Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği Halk Konut Kooperatifçilik Modeli kapsamında 7 kooperatifle daha işbirliği protokolü imzalandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi daha önce 3 kooperatifle işbirliği protokolü imza atmıştı.  Törene; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Dernek Başkanı Haydar Özkan, Büyükşehir bürokratları, meclis üyeleri ve depremzedeler katıldı.  

DEPREMZEDELERDEN SOYER’E DÖVİZLİ DESTEK
Toplantıya katılan vatandaşlar tarafından “Tunç Başkan yalnız değildir”, “Bayraklı seni yalnız bırakmayacak”, “Güvenlik kentler, güvenli gelecekler sizlerle inşa edilecek”, İzmir’in kalbi Bayraklı’nın geleceği şimdi daha güvende” dövizleri açtı.   

TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN…  
30 Ekim depremi sonrası mazeret üretmeden yaraları sardıklarını belirten Başkan Tunç Soyer, “Tüm zorlu koşullara ve ekonomik krize rağmen asla mazeret üretmedik. Yenilikçi modeller tasarladık, İzmirlilerin dertlerine derman olmanın somut yollarını aradık, bulduk ve uyguluyoruz. Halk Konut, üretenin aynı zamanda yöneten olduğu ekonomik demokrasi vizyonumuzun bir sonucu. Bu yepyeni modelin özünde; tarım, ulaşım ve daha birçok sektörde başarıyla uyguladığımız kooperatif yapılanması yer alıyor.İzmir’in kördüğüm olan eskimiş yapı stoku sorununu çözmek amacıyla bir kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştık. Çağrımıza ilk önce İzmir’in iş insanları yanıt verdi ve mahalle ölçeğinde dönüşüm için yapı kooperatifleri kurulmaya başlandı. Bu sayede altı farklı bölgede şehrimizin yeni mahallerini inşa ediyoruz. Bugün toplu imza törenini gerçekleştirdiğimiz Halk Konut Projesi ise kooperatifleşme modelimizin bina ölçeğindeki örneği” diye konuştu.  

BU GURUR HEPİMİZİN
Proje hakkında bilgiler veren Başkan Soyer şunları söyledi:
“Biz, Halk Konut projesiyle vatandaşlarımızın yanında durduk ve kooperatif kurarak kendi binalarının müteahhidi olmalarını sağladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerimiz İzBeton ve Ege Şehir ile Bayraklı Belediyesi şirketi Baybel, Halk Konut Projesi’nin paydaşları oldu.15 Haziran’da Dilber Apartmanı sakinlerinin oluşturduğu Halk Konut 1 Kooperatifi ile imzaladığımız protokol, projemizin ilk adımı ve can suyu haline geldi. Projemiz, Çilek ve Kılıç Apartmanları ile büyüdü.7 Ağustos tarihinde modelimizi anlatmak için bir Bilgilendirme Ofisi açtık. 27 Eylül tarihi itibarıyla 1000’e yakın depremzede vatandaşımız ofisimizden bilgi aldı. 70 site ile bilgilendirme toplantısı yapıldı. Üç ay gibi kısa bir zaman diliminde toplamda 10 kooperatif ile çalışmaya başladık. Bugün imzalayacağımız protokollerle birlikte Halk Konut; toplam 409 bağımsız birime ve 66 bin metrekareye ulaşıyor. Bu gurur hepimizin.”

İZMİRLİLER RANT ELDE ETMEYE ÇALIŞANLARA KARŞI ÇARESİZ DEĞİLDİR
Başkan Soyer sözlerine şöyle devam etti:
“Projeye 2022 sonuna kadar kurulma aşamasındaki 21 kooperatif dahil olduğunda 3 bin bağımsız birim ve yaklaşık 150 bin metrekare inşaat alanını kapsayacağını açıklayan Başkan Soyer, “Depremzede vatandaşlarımızın her biri sağlıklı bir yuvaya kavuşacak. Projemizi açıklayayım; hiçbir ticari, siyasi ranta ve kara teslim olmadan vatandaşın öz gücüyle belediyenin kurumsal gücünün bir araya geldiği konut projesidir…Türkiye’de yok. Seçim beyannamemde biz Belediye Ana olacak, vatandaşlarımızın yanında şefkatle duracağız demiştim. Halk Konut bunun en güzel örneklerinden biri oldu. İzmir’de Belediye ve vatandaş kol kola girerek tarihe geçecek bir imece ortaya koyuyoruz. Bayraklı ilçemiz haricinde Buca, Karşıyaka, Çiğli ve Menderes ilçelerimizden de Halk Konut’a talepler gelmesi, dayanışmamızın daha da çok büyüyeceğini gösteriyor. Ekonominin felakete sürüklendiği böyle zor bir dönemde, Halk Konut Projesi ile İzmir’den tüm Türkiye’ye umut oluyoruz. Bu bir umut buluşması… Şunu temin ederim; bu can bedende oldukça arkadaşlarımızla vereceğimiz emek, alın teri sonuna kadar feda olsun. Sonunda kadar sizi yalnız bırakmayacağım. Sonuna kadar yanınızda olmaya devam edeceğim. Hep birlikte Türkiye’ye umut olmaya, ışık olmaya devam edeceğiz” DEDİ.  

2 YIL SONRA DAĞ FARE DOĞURDU
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, deprem sonrası depremzedelerin hükümet tarafından yeterince desteklemediğini kaydederek, “Bu işin amiral gemisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı… Kaptanı da sizsiniz. Biz aslında deprem meselesini, siyaset üstü olduğunu her zaman söylüyoruz. Hem Büyükşehir hem bizim, hem derneğimizin hem bütün paydaşlarının çabalarını boş görmek bizi son derece rencide ediyor. Ne yaptığımızı soruyorlar. Enkaz dönemini, çadır dönemini gördünüz. Geçici konut sürecinde Büyükşehir Belediyesinin yaptığı siz depremzedeler biliyor. Emsal artışını bizler getirdik. Bu deprem sadece Bayraklı’da İzmir’de olmadı. Elazığ’da Malatya’da yaşandı. Bu boyutuyla bizim yaptıklarımızın küçümsemek bizi rencide ediyor. Yaklaşık 2 yıl oldu.  Biz vatandaşlarımızın kredi borcuyla ilgili 2 yıl ödemesiz 18 yıl sıfır faizli kredi talebimiz vardı ama 2 yıl sonra ne oldu dağ fare doğurdu. 18 yıl faizsiz kredi alabiliyor muyuz, 2 yıl ödemesiz kredi alabiliyor muyuz hayır. Söz konusu deprem olduğunda ne kadar yalnız olduğumuzun en büyük tanıkları sizlersiniz” dedi.

ACİLEN TALEP EDİYORUZ
Başkan Sandal sözlerini şöyle sürdürdü:
“Merkez bankası yüzde 12 ile alıp, yüzde 30 alıyor mu, evet. Ama ne kadar zor durumda kalındığını sizler şahitsiniz. Bayraklı Rezerv Alan’da 4 bine yakın konut yapıyor. Elazığ’da 25 bin yapılıyor, Bayraklı’da 5 bin. Rezerv alandaki konutları kime vereceksiniz? Haykırarak söylüyorum;  Rezerv alandaki konutlar depremzedelere aittir. Onların dışında kimsenin gitmesini istemiyoruz. Bir diğeri depremzedelerin emlak vergi borçlarını, gelin bir yasayla deprem vergilerini hep beraber sıfırlayalım. Bir dire önemli nokta, gelin vatandaşlarımızın bir konutun içerisinde binanın risk gurubunda olduğunu açık seçik ilan edin. Az hasarlık, orta hasarlı, yükleri vatandaşın sırtına yüklemek sosyal devlet yükümlülüklerine aykırıdır. Bu anlamda depremzedelerimizin taleplerinin insanı, vicdani olarak çözülmesini acilen talep ediyoruz.”

BAYRAKLI ÖRGÜTÜ ARKANIZDA DİMDİK DURACAK
Soyer hakkında 3 ayrı konuda soruşturma izni verilmesine ilişkin konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Sandal, “Ben CHP’li bir belediye başkanıyım. Rozetimi hiç çıkarmadım, çıkarmayacağım da… Bayraklı olarak, Bayraklı örgütü olarak arkanızda dimdik duracağımıza söz veriyoruz” dedi.

TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU 
İZDEDA Başkan Hayda Özkan ise, “Bize mutlu günü yaratan ve bizi de mutlu günümüzde yanımızda olmanızdan çok keyfini yaşıyorum. Bugün burada ya bir yol bulacağımız, ya da bir yol açtığımız kooperatif ürünü bulduğumuz gün. Depremden sonra kendi kendimize ne yapacağımızı düşünürken, kısmette beraber olmak varmış.  Evleri yapmak için parasızlığı herkese anlatırken, kendimize bir yol bulduk. Emsal için uğraştık. Emsal kararı bize güç verdi. Depremzedelerinin evlerine kavuşabilmesi için kredi alması gerekiyordu. Bunu anlatmamız 23 ay sürdü. 23 ay kredi peşinde koşan bir depremzede olarak tam istediğimiz gibi olmasa da (0.87 oranla) kredi sorunu çözdük. Üçüncü yol ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla TOKİ’nin yolunu açtık. O yol biraz yavaş ilerliyor ama inşallah hızlanacak. Kooperatif modeli bilinen bir modelmiş, bu konuda bizim bilgimiz yokmuş. Tunç Başkan’ın talimatıyla bu hayata geçti. Büyükşehir Belediye başkanı bizim çorbada niye tuzumuz yok dedi ve destek oldu. Bu model İzmir’den Türkiye’ye örnek oldu. Hatta, İstanbul’da çalışmaları başladığını biliyorum. Sayın Başkan, yolunuz yolumuzdur. Sayın Bayraklı Belediyesi Başkanı biz sizi seviyoruz, sizin bizim yöneticimiz olmasından mutluluk duyuyorum.

HALK KONUT PROJESİ NEDİR? 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZBETON A.Ş., EgeŞehir A.Ş. ve Bayraklı Belediyesi iştiraki BAYBEL A.Ş.’nin güç birliği oluşturarak hayata geçirdiği Halk Konut projesi, İzmir’deki hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttaşların konut sahibi olmasını hedefliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için vatandaşlara belediye güvencesi ve teknik yardım sunuyor. Halk Konut projesiyle, Dilber Apartmanı ve Çiçek Hanım Apartmanı’yla başlayan süreç Kılıç Apartmanı ile devam ediyor. Model ile pek çok orta hasarlı bina için İzmirlilere destek olunması amaçlanıyor. Halk Konut projesinde görev alan belediye şirketleri, yüzde 1 gibi sembolik bir kar oranı ile kooperatife müteahhitlik hizmetini karşılıksız veriyor.