Günlük kiralık dairelerdeki denetimsizlik büyük sıkıntılara gebe. Yasadışı işler ve kişiler nedeniyle sık sık gündeme gelen bu evler, 18 yaş altı çocuklara dahi kiralanıyor. Milliyet muhabirinin 18 yaş altı müşteri gibi  aradığı evleri kiralayanlar, yaşın  sorun olmayacağını belirtti. Uzmanlar ise 18 yaşından küçüklere kesinlikle ev kiralanamayacağınıvurguladı. İnternetten ulaştığımız ilanlardaki numaraları arayıp günlük kiralık daire kiralamak istediğimizi söyledik. 18 yaşından küçük olduğumuzu da belirttiğimiz o görüşmelerden birinde İstanbul’dan Kahramanmaraş’a geleceğimizi vurguladık. Adının T. olduğunu söyleyen şahıs, “Yaşınızın 18’den küçük olması sıkıntı doğurmaz. 1+1 dairelerimizin günlük fiyatları 100 lira, yardımcı oluruz” dedi. Telefonda görüştüğümüz Antalya’daki bir emlakçı da 18 yaşından küçük olmamızın sorun olmadığını söyledi.

'EMLAKÇI DEĞİLLER'

Emlakçıların günlük kiralık daire kiralamadığını söyleyen İstanbul Emlakçılar Komisyonu Başkanı Nizamettin Aşa, günlük kiralık evlerde en büyük sıkıntının kimlik tespitinin yapılmaması ve emniyete bildirilmemesi olduğunu söyledi. Aşa, “Günlük daire kiralamayla ilgilenecek bir kurum ve muhatabı yok. Bu tamamen kayıt dışı yapılan bir işlem. İçişleri Bakanlığı’nın sadece ruhsatı olan kişilerin ya da kurumların kiralayabileceği yönünde genelgesi var. Bu kapsamda evi mühürleme ve para cezaları  yürürlükte. Ruhsatlı yapılan yerlerde sorun yok. Asıl sorun kayıt dışı işlemler. Kimlik tespiti yapılmıyor. En önemli sorun da bu zaten. Vatandaşlar, kendi özel dairelerini günlük kiralıyor. Bize bağlamak istediler ama biz kabul etmedik. Kısa vadeli konaklamalar bizim işimiz değil” dedi.

'CEZASI BULUNMUYOR'

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen şu bilgileri verdi: “18 yaşından küçüklerin günlük daire kiralamasında şu kadar ceza var diye bir hüküm yok. Anne, baba çocuğuna kredi kartı verdiyse ve ödeme onunla gerçekleştiyse anne babanın da rızası var sayılır. Yasalar, kiralayana anne ve babanın iznini alma yükümlülüğü yüklememiş. Bir hüküm getirip ‘18 yaşından küçüklere otel ya da günlük daire kiralanmaz, kiralanırsa şu şekilde yaptırımı olur’ şeklinde hüküm getirilirse ceza hukuku olarak getirilebilir. Yasalarda böyle bir şey şu an için yok.”

'KESİNLİKLE BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZ'

İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Avukat Aşkın Topuzoğlu, “18 yaşından küçük bir kişi ev kiralayamaz. Böyle bir şey mümkün değildir. 18 yaşından küçükler velayet altındadırlar. Yapılan sözleşmeler geçersizdir. Velayeti anne ve babaya aittir. Kişiler mahkeme kararıyla ergin sayılırlarsa ancak o zaman borç altına girebilirler. Yoksa doğrudan böyle bir şey yapamazlar” dedi.

BİR GENÇ KIZ ÖLDÜRÜLÜLMÜŞTÜ

İstanbul Kartal’da geçen yıl günlük kiralık olarak kullanılan bir apartta, 17 yaşındaki A.C. adlı genç kız silahla başından vurularak öldürülmüştü. A.C’nin katil zanlısı olarak iki kişi tutuklanmıştı.