GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) Türkiye genelinde korona virüs vaka sayısında büyük artış yaşanıyor. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in, “İzmir’de 20 gün öncesine göre vaka sayısı 3,5 kat artmış durumda, son 10 günde ikiye katlandı. Durumun ciddiyeti artarak devam ediyor. Korona'nın mutasyona uğradığı ve ölümcüllüğünün azaldığı iddiası da doğru değil. Son iki günde 15 hemşehrimizi Korona'dan kaybettik. Bir kez daha İzmirlileri dikkatli olmaya çağırıyorum. Uymamız gereken üç kural; maske, mesafe, temizlik” dedi. Bu sözler kentteki virüsün geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.

BAKANLIK ÇALIŞTI
Vali Köşger, kentteki vaka artışıyla ilgili Gündeme Bakış’a, “Vaka artışının nedenlerini anlamaya çalışıyoruz” demişti. Sağlık Bakanlığı bu konuda bir çalışma yaptığı ortaya çıktı.

VİRÜS İZMİR’DE YOKMUŞ GİBİ…
Yapılan tespitte en büyük neden belli bir kesimdeki, “Virüs bana bulaşmaz” algısı…Bu kesim hiçbir şey olmamış gibi günlük yaşamına devam ediyor. Yine kent genelinde ve özellikle kırsal bölgede akraba-arkadaş ziyaretleri virüsün yayılmasını hızlandırdı.

YEME-İÇME MEKANLARI DOLU
İzmir’deki birçok yeme-içme mekanının dolu olması virüsün yayılmasına zemin hazırlıyor. İnsanların yemek yerken maskelerini çıkarması o ortamdaki herkesi tehlikeye soktuğu vurgulandı.

OTOBÜSLER TEHLİKE SAÇIYOR
Toplu ulaşım araçlarının özellikle sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluk virüsün yayılmasında etkili olduğu belirtildi. İzmir Valisi Köşger’in geçtiğimiz hafta Tunç Soyer’in katıldığı toplantıda otobüslerde HES kodu uygulamasını bir an önce hayata geçirmesini istediği aktarıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda önümüzdeki hafta bir açıklama yapacağı ifade edildi.

KIŞ AYIYLA BİRLİKTE…
İzmir’deki vaka sayısının yüksekliği kış öncesi yetkililerde endişeyi artırdı.  Hava sıcaklığının yüksek olması nedeniyle birçok mekanın açık alanlarının kullanıldığı ancak havaların soğumasıyla vatandaşların kapalı mekanlara yönelecek olması koranavirüsün daha da yayılmasına neden olacağı belirtildi. İzmir Valiliği’nin yeme-içme mekanlarına belli bir sayıda müşteri alma zorunluluğu getirebileceği ifade edildi.  

ARTIŞ DURDU, AMA DÜŞÜŞ DE YOK
Öte yandan bir süredir kentteki vaka sayısında artış belli bir noktada durduğu ancak kayde değer bir düşüşün de yaşanmadığı öğrenildi. İzmir'deki günlük vaka sayısının 650 ila 750 arasında değiştiği öne sürüldü.