Öğretim görevlisi, fakültede silahlı saldırı düzenledi, aralarında dekan yardımcısının da olduğu 4 meslektaşını öldürdü. 

Saldırı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde öğrencilerin yoğun olduğu öğle saatlerinde oldu. 

SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDENLER 

Öğretim görevlisi Yasir Armağan, meslektaşı Volkan Bayar ve eşinin kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle rektörlüğe şikayette bulundu. Rektörlük 19 Nisan'da Bayar'ın savunmasını istedi. Bu duruma sinirlenen öğretim görevlisi Volkan Bayar'ın aracında, bulundurma ruhsatı olan, ancak taşıma ruhsatı bulunmayan tabancası vardı. Bayar, otomobilinden aldığı silahla Eğitim Fakültesi'nin üçüncü katına çıktı. İddiaya göre asıl hedefi Dekan Cemil Yücel'di.

Saldırgan, bir toplantıda olan dekanı odasında bulamadı, Dekan Yardımcısı Mikail Yalçın ve Fakülte Sekreteri Fatih Özmutlu'ya ateş etti. Fatih Özmutlu'nun da üzerinde silahı vardı ancak karşılık veremedi. Daha sonra üst kata çıkan Volkan Bayar öğretim görevlileri Serdar Çağlak ve Yasir Armağan'ı da vurdu, 4 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırgan, etrafa ateş açarak silahıyla fakülteden çıktı, 3 kişi hafif yaralandı. Volkan Bayar, polis ve özel güvenlik görevlilerinin takibi sonucu yakalandı.

Saldırganın, saldırıda kullandığı bulundurma ruhsatlı silahıyla 23 el ateş açtığı ve 2 şarjör kullandığı tespit edildi

İddiaya göre öğretim görevlileri arasında karşılıklı FETÖ suçlamaları nedeniyle husumet vardı. Fakültede profesör olan Ayşe Aypay, Volkan Bayar'ın kendisini de hedef alacağını o sırada binada olmadığı için kurtulduğunu söyledi. Apay, "4. katta beni de aramış bulamamış. Volkan Bayar hakkında suç duyurusunda bulunmuşum. Savcılık ifadeye çağırdı, oradaydım" dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Cemil Yücel, saldırının hemen ardından sosyla medyada iyi olduğuna dair bir görüntü paylaştı. 

37 yaşındaki Bayar, yüksek lisansını Amerika Birleşik Devletleri'nin Denver eyaletinde yaptı. Saldırganın Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan eşi de gözaltına alındı. 

Saldırı nedeniyle öğrenciler uzun süre şok yaşadı, ölenlerin yakınları da fakülterye giderek bilgi almaya çalıştı. Üniversitede yapılması planlanan sınavlar ertelendi, 

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Profesör Yekta Saraç, idari soruşturma için Yükseköğretim Denetleme Kurulu'ndan bir üyenin görevlendirildiğini açıkladı.

Saldırgan hakkında YÖK'e 3 kez şikayet dilekçesi verildiği, rektörlüğün Bayar hakkında başlattığı soruşturma sürerken saldırının olduğu belirtildi.

SALDIRGANIN ÖN İFADELERİ
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, araştırma görevlisi Volkan Bayar'ın ESOGÜ’de 4 kişinin öldürülmesi ile ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

SALDIRGANIN İLK İFADESİ
Vali Özdemir Çakacak gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 savcının soruşturmayı yürüttüğünü belirterek şunları söyledi:

"Savcılarımız gerekli incelemeyi yapıyorlar. Olayın faili araştırma görevlisi Volkan B., emniyette ilk ön ifadesinde şu ifadede bulunmuştur; Volkan B. hakkında kendisi ve eşi hakkında sözlü ve fiili saldırıda bulunulduğu iddiası ile Yasir Armağan tarafından şikayet edilmiş. Ve üniversite rektörlüğü tarafından hakkında idari soruşturma açılmış.

Yürütülen soruşturma kapsamında soruşturmacı bunların savunmasını almak üzere bir yazı yazıyor ve 19 Nisan’da şu odada bulunup, savunmanızı vermenizi rica ediyorum diyor. Bugün bu zarf eline geçince eşini de çağırıyor zarfı okuyor. Ve zarfı okuduktan sonra sinirlendiğini aşağıda otoparkta bulunan aracına inerek bulundurma ruhsatlı silahını alarak önce Yasir Armağan’ın odasına gelerek ateş ettiğini ve öldürdüğünü daha sonra da diğer odalara giderek olayı işlediğini ifade etmiş.

Bu bilgiyi açıklamak istedik. Çünkü olay çok farklı yönlere çekilmek isteniyor. Başta da belirttiğimiz gibi başsavcımız olaya el koydu. Olay tüm detaylarıyla birlikte ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Üniversite rektörlüğümüz cenazeler için çalışma yapıyor. Olayı gerçekleştiren Volkan B’nin eşi de emniyet tarafından gözaltına alınmıştır."

DEKANI BULAMAYINCA...
Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, olayın ardından yaptığı açıklamada, "Volkan isimli araştırma görevlimiz dekan beyin odasına girmiş. Dekan bey odada yokmuş tesadüfen fakülte sekreterimiz odadaymış, Fatih beyi vurmuş. Daha sonra dekan yardımcımıza ateş etmiş. Daha sonra üst katta 2 araştırma görevlisini vurmuş. Elinde silahla fakülteden çıkmış. Uzaklaşırken polis yakalamış. 4 vefatımız var. Başımız sağ olsun" dedi.

Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, saldırganla ilgili ise şunları söyledi:

"Yükseköğretim Kanunu'nun 35'inci maddesi kapsamında, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden doktora yapmak üzere üniversitemize geldi. Akademik ve idari personele yönelik sözlü saldırıları nedeniyle hakkında yürütülen soruşturma vardı. Problemli bir kişiydi. Eğitim Fakültesi Dekanı'nın makamına elinde tabancayla girmiş. Makamında bulamayınca yan odadaki dekan yardımcısını vuruyor. Araştırma görevlisi ve öğretim görevlisini vurduktan sonra tabanca tutukluk yapınca fakülteden ayrılıyor."

Eğitim Fakültesi'nde bugün öğleden sonra ve yarın yapılacak tüm sınavlar ertelendi. Olayla ilgili savcılık soruşturma başlattı.

VALİ ÖZDEMİR: 3 SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, araştırma görevlisi Volkan B. tarafından 4 akademik personelin tabancayla vurularak, öldürüldüğü Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde, saldırıya ilişkin bilgi aldı. Fakülte binası önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Özdemir, savcılığın olaya el koyduğunu belirterek, "Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde üzücü bir olay meydana geldi. Volkan B. adında araştırma görevlisi, fakültenin dekan yardımcısı ile 2 araştırma görevlisi ve fakülte sekreteri olmak üzere 4 kişiyi silahla öldürdü. Başsavcılığımız 3 savcı görevlendirdi. Olayın araştırması yapılıyor. Çok yönlü araştırma yapıldıktan sonra sebepleriyle ilgili geniş bilgi verilecek. Görevde olan bir kişiydi. Son derece üzüntülüyüz. Başsavcılığımız olaya el koydu" diye konuştu.

REKTÖR: SALDIRGANIN, BAZI KİŞİLERİN FETÖ'CÜ OLDUĞU İDDİALARI VARDI
Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, Eğitim Fakültesi'nde 4 akademik personelin yaşamını yitirdiği silahlı saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Rektör Gönen, saldırgan Volkan B. ile ilgili "Bu araştırma görevlisinin ilgili fakültede bazı kişilerin FETÖ'cü olduğu iddiaları vardı. Bu kişinin diğer iddiada bulundukları kişilerle de tartışmaları olmuştu" dedi. 

HEDEFİ DEKAN'DI
Saldırıya ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Gönen, "Milletimizin başı sağ olsun. Araştırma görevlisi Volkan B. tarafından Eğitim Fakültesi Dekanımızı kast ederek, dekanımızın odasına elinde tabanca ile girmiş. Orada çok şükür, dekanımız yokmuş; ama fakülte sekreterimizi vurmuş. Daha sonra bitişik odadaki dekan yardımcımızı vurmuş. Sonra üst kata çıkıp, araştırma görevlilerini vurmuş. Bir başka öğretim üyemize tabancayı doğrulttuğu sırada tabanca tutukluluk yapmış. Elinde tabanca ile eğitim fakültemizi terk etmiş. Biraz ileride polis tarafından derdest edilmiş. Saldırgan, 'YÖK Kanunu'nun 35. maddesi kapsamında bize doktora yapmak üzere gelmiş araştırma görevlisi" diye konuştu. 

'HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜYORUZ'
Saldırganın psikolojik sorunları olduğunu tahmin ettiğini dile getiren Gönen, "Kuvvetle muhtemel daha önce aralarında zaman zaman tartışmaların, sürtüşmelerin olduğu. Bu araştırma görevlisi ile ilgili bir soruşturma yürütüyoruz. Hala soruşturma açık bulunuyor. Biraz da problemli bir kişiydi Volkan Bayar. Psikolojik sorunlar yaşadığını tahmin ediyorum kesin bir bilgim yok. Zaman zaman fakültesinde sözlü saldırıda bulunan bir yapıya sahipti. Psikolojik sorunlar yaşadığına yordum kesin bir belgem yok. Akademik ve idari personele yönelik sözlü saldırıları nedeniyle devam eden bir soruşturma var" dedi. 

Saldırının terörle ilgisi olduğunu düşünmediğini kaydeden Prof. Dr. Gönen, saldırganın, fakültede bazı kişilerin FETÖ'cü olduğuyla ilgili iddiaları bulunduğunu söyledi. Rektör Gönen, "Öyle iddiaları vardı. Mahkemede de öyle beyanları var. Bu araştırma görevlisinin ilgili fakültede bazı kişilerin FETÖ'cü olduğu iddiaları vardı. Mahkemede de bu tür beyanları oldu. Dolayısıyla bu kişinin diğer iddiada bulundukları kişilerle de tartıştıkları olmuştur" diye konuştu. 



YÖK BAŞKANI SARAÇ'TAN AÇIKLAMA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, araştırma görevlisi Volkan B. tarafından Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görevli 4 akademik personelin tabancayla vurularak, öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı. Saraç, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı mesajında, "Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde, bir öğretim görevlisinin silahlı saldırısı sonucu dört akademisyenimizin hayatını kaybettiği bilgisini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Bu dehşet verici olay hepimizi derinden sarsmıştır. Saldırı neticesinde görevleri başında hayatını kaybeden kıymetli akademisyenlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine sabr-ı cemil niyaz ederim. Savcılığın açmış olduğu soruşturmanın olayı aydınlatacağına inancımız tamdır. Başta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi camiası olmak üzere bütün akademik camiamızın başı sağolsun" dedi. 

BÜYÜKERŞEN'DEN DE AÇIKLAMA
Öte yandan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de saldırıda yaşamını yitiren akademik personel için Twitter'dan başsağlığı mesajı yayımladı. Büyükerşen, "Eskişehir Osmangazi Üniversitemizde yaşanan ve 4 akademisyenimizi kaybettiğimiz vahim olayı büyük bir üzüntüyle öğrendik. Hayatını kaybeden üniversite çalışanlarına Allah'tan rahmet, ailelerine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum" dedi.  (DHA)