​Karabağlar ilçesindeki İnönü Anadolu Lisesi'nde görevli felsefe öğretmeni evli ve 1 çocuk annesi Fatma Filiz, 5 yaşında uçurtma uçururken dengesini kaybedip düştü. Göz sinirleri zedelenen Filiz, birkaç ay içinde görme yetisini kaybetti. Filiz, özel eğitim alması için gönderildiği Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler İlkokulu'nda yatılı okudu. Ailesinden uzak kaldığı yıllarda eğitimine odaklanan Filiz, 4'üncü sınıfa giderken çok sevdiği bir öğretmeninin etkisiyle öğretmen olmaya karar verdi. Görme engelli olduğu için cesaretini kırmaya çalışanlar olsa da hedefinden hiçbir zaman vazgeçmediğini anlatan Filiz, mezuniyetinden sonra öğretmenlik mesleğine başladı. Karşıyaka'dan Karabağlar ilçesindeki okuluna toplu taşımayla 1 saat 15 dakikalık yolculuk yaparak ulaşan Fatma öğretmen, "5 yaşında gözlerimi kaybetmek benim çok zordu. Sadece benim için değil, ailem için de zordu. Ailem beni bu olaydan sonra özel eğitim alabilmek için yatılı okula yazdırdı. Sevgi ve şefkate ihtiyacım olduğu yıllarda ailemden kopmak zorunda kalmıştım. Ancak eksileri artıya çevirdim. Çok çalıştım. 4'üncü sınıfa giderken bir kadın öğretmenimden çok etkilendim ve öğretmen olmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.

'TOPLUMDAKİ ÖNYARGILAR KIRILMALI'

Engelli bir kadın olarak yaşamanın zorlukları olduğunu ancak hiçbir zaman pes etmediğini dile getiren Filiz, "Ataerkil bir toplum olduğumuz için zaman zaman kadınlar ayrımcılıkla karşılaşıyor. Engelli bir kadın olarak bu durum benim yükümü daha da arttırdı. Sokakta bağımsız hareket ederken çok zorlandım. Evde oturmamın daha güvenli olduğu söylendiğinde üzüldüm ama bu olumsuzlukları bir kenara bıraktım. Arkadaşlarım plan yapıp beni de çağırdıklarında onlara yük olduğum hissine kapıldım. Çocuğum olduğunda ise elinden tutup parka götüremedim. Bu tür durumlar beni üzdü. Toplumdaki önyargılar kırılmalı. Acıma ya da merhamet değil, sağduyulu olunmasını bekliyorum. İnsanların bize yardım etmeleri bir lütuf değil. Bu bir paylaşımdır" dedi.

'HAYAT DOLU BİR ÖĞRETMEN'

Fatma öğretmenin öğrencilerinden 11'inci sınıf öğrencisi Eylül Beyza Ergin (16), "Hayat dolu bir öğretmen. Bizimle çok ilgili. Her zaman nasıl olduğumuzu, bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sorar. Ayrıca derslerde olduğu kadar teneffüslerde de bizlere yardımcı olur. Fatma öğretmeni çok seviyorum" dedi.

Öğrencilerinden Berfin Gündoğmuş (16) ise, "Biz diğer öğretmenlerimizle arasında bir fark görmüyoruz. Kendisiyle çok iyi anlaşıyoruz. Hem Fatma öğretmenimi hem de anlattığı dersi seviyorum" diye konuştu. (DHA)