Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, ‘’Korona Virüs ile mücadelede kişisel hijyene dikkat etmek ve güvenli gıda tüketmek kritik öneme sahiptir. Virüsler gıdada üreyip çoğalamayan dolayısıyla da gıdaların bozulmasına sebep olmayan mikroorganizmalardır.  Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Amerika Gıda ve İlaç Otoritesi (FDA) ve Amerika Tarım Birimi’nin (USDA) araştırmaları virüsün gıdalar ile bulaşmadığını ortaya koysa da, virüslerin yüzeylerde belirli süre hayatta kalmasının mümkün olduğu bilinmektedir.  Bu nedenle de açıkta satılan ve hava ile doğrudan temas eden baharat, kuruyemiş, salça, zeytin, bakliyatlar ile hangi koşullarda sağılıp saklandığı belli olmayan sokak sütleri kesinlikle satın alınmamalıdır. Ekmek, poğaça, gevrek gibi ürünler alınırken dokunarak seçmek yerine, göz ile seçip alınmalı, pazar ve manav reyonlarından alınan meyve ve sebzeler de yine aynı şekilde ve şartlarda temin edilmelidir” dedi.

AÇIKTA SATILAN GIDALARI ALMAYALIM!
“Halkımızın alışveriş ihtiyaçlarının önemli bir kısmını karşıladığı pazaryerlerinin birçoğu açık ve fiziki koşulları gıda güvenliği açısından ne yazık ki yetersiz durumda’’ diyen Toprak,‘’Özellikle bu süreçte pazaryerlerini kapatmak yerine hijyenik bir ortam yaratılabilmesi için bir takım düzenlemeler yapılmalı ve önlemler alınmalıdır. Örneğin ambalajsız, açıkta, toz toprakla temas eden, üreticisi belli olmayan, kayıt dışı satışların önüne geçilmeli, salça ve zeytinyağı gibi ürünlerin pet şişede satılmasına izin verilmemelidir. Süt ve süt ürünleri gibi ürünler için soğuk dolaplar temin edilmelidir. Zabıtalar aracılığıyla sadece gramaj kontrolü yapılan denetimler bu uygulamalar için yeterli olmayıp, belediyelerin gıda mühendisi istihdam ederek denetimleri özellikle gıda güvenliği yönünden etkin hale getirmesi gerekir. Vatandaşlarımız da kişiselhijyenini sağlayıp kurallara riayet ederek mümkün olan en kısa sürede alış verişlerini yapıp evlerine dönmeliler’’ dedi.

PAZARLARI GIDA MÜHENDİSLERİ KONTROL ETMELİ!
Pazarların yanı sıra meyve ve sebze hallerinin de denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Toprak, ‘’Her zaman olduğu gibi, bu süreçte de gıda ve gıda ürünleri alırken ambalajlı, ambalajı zarar görmemiş, iyi hijyen uygulamaları ve gıda güvenliği yönetim sistem uygulamalarını uygulayan,gıda mühendisi veya ilgili meslek mensupları tarafından denetim ve kontrole tabi olan kayıtlı veya onaylı işletmelerde üretilen gıda ürünleri tercih edilmelidir. Özellikle merdiven altı diye tabir edilen kayıtdışı ve denetim mekanizmasından uzak gıda işletmeleri halk sağlığını korumak açısından ALO 174’e ihbar edilmedir. Gıda kontrolleri Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla yapılmakta olsa da yerel yönetimler de gıda terörüyle mücadelede etkin rol almalıdırlar. Bu sebeple diyoruz ki belediyelerde gıda mühendisleri istihdam edilmeli, halkın sağlığı koruma altına alınmalıdır.Bu süreçte pazaryerlerinin denetlenmesi dışında özellikle meyve sebze halleri ve mezbahalar da sıklıkla denetlenmelidir’’ dedi.