Öncelikli olarak 6 ayı kapsayacak şekilde belirlenen program dâhilinde siyasi karar organlarında temsil edilmesi için kadınlar eğitimlerle desteklenecek. Bunun için kadınların sosyal sermayesini güçlendirecek atölye çalışmaları ve eğitimler verilecek.

Çalışma kapsamında ilk ay bu eğitimlerin içerikleri paydaşlarla tasarlanacak. Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yaparak kadın adayların ihtiyaç duyacağı alanlarda eğitim programları hazırlanacak. Kurumlardan eğitim programı içeriğine uygun eğitimler de talep edilecek.

Üç ay sürmesi planlanan eğitimlere katılmak isteyen kadınlar, Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği’nce oluşturulan ve ilçedeki 16 mahalleden kadınları bir araya getiren Kadın Platformu üzerinden programa dâhil olabilecek. Çoğunluğu ev kadını bin 128 kadının aktif olarak yer aldığı platforma ulaşmak için [email protected] e-posta adresi üzerinden başvuru yapılabilecek. Gelecek talepler doğrultusunda da verilecek eğitim programları planlanacak.

Dernek tarafından yapılan çalışma kapsamında kadınlara, “Yerel Yönetimlerin Görevleri ve Sorumlulukları”, “İletişim Becerileri”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Yasal Mevzuat”, “Kadının İnsan Hakları Eğitimi”, “Sosyal Medya Danışmanlığı, “Dijital Okur Yazarlık”, “Ayrımcılıkla Mücadele”, “Çevre ve Sağlık” konulu eğitimler verilecek.

“Toplumsal hayatta daha da güçlenecekler”

Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği Başkanı Deniz Arda, kadınların siyasi katılım ve temsilin her düzeyinde olması için öncelikle 6 aylık bir eğitim programı başlattıklarını açıkladı.

Arda, şunları söyledi:

“16 mahalleden bir araya geldiğimiz kadınlardan aldığımız talepler doğrultusunda gördük ki, kadınlar karar organlarında yer almak istiyorlar. Biz de bunun için çalışmalarımızı hızlandırdık. Kadınların siyasal katılımını artırmak ve güçlendirmek için eğitimler planlamaya başladık. Şu ana kadar toplam bin 128 kadına ulaştık.

Gaziemir Belediyesi ile yaptığımız iş birliği protokolü kapsamında Kadının İnsan Hakları Eğitimi programını (KİHEP) iki kurum eş güdüm halinde düzenledik. Gazi ve Dokuz Eylül Cumhuriyet Semt Evleri’nde düzenlenen bu eğitimlerden 31 kadın yararlandı ve sertifika alarak mezun oldu.  

Şimdi de yeni eğitim programlarımız ile kadınlar toplumu, mevzuatları, yönetim şekillerini daha iyi analiz etme imkânı elde edecek ve kendilerini geliştirerek toplumsal, sosyal ve özel hayatlarında daha güçlü bireyler olmak için adımlar atacaklar. Bu proje kapsamında desteklenecek kadınlar, daha sonra geldikleri karar alma mekanizmalarında hizmetleriyle hayatlarına dokunacakları insanları da güçlendirecekler.”