Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis toplantısı Başkan Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Gündem maddeleri ve önergeler oylamaya sunularak, ilgili komisyonlara sevk edildi. Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun verdiği, konuşma süreleri ve söz almaya yönelik önerge ve Gaziemir Belediyesi bünyesinde bulunan SEYDAŞ A.Ş.’ye yönelik sermaye artırımı mecliste tartışmalara neden oldu. AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Gaziemir Belediyesi’ne ait Seydaş şirketine yönelik sermaye artırımı istemine tepki gösterdi. Sermaye artırımının neden yapıldığını soran Atmaca’nın sorusunu yanıtlayan Başkan Halil Arda, “Şu an sermaye artırımını oylamaya sunmuyoruz. Sermaye artırımının görüşülmesi için komisyona havalesini oylamaya sunuyoruz. Komisyonlara havale edilecek, komisyonlarda da temsilciniz var. Gaziemir belediyesi şirketinin  öz kaynakları eksiye düşmüş durumda. Bu Sayıştay raporunda var. Öz kaynakların eksiye düşmesi şirket için iyi bir şey değil, bu konuda uyarı aldık. Sermaye artırımı zorunluluktur, bu zorunluluktan dolayı artış talebi var. Komisyonda onaylayabilirsiniz, kararınızı verirsiniz. Biz, şu anda sadece komisyona sevk ediyoruz” dedi. Atmaca ise, “Tabi komisyonlarda görüşülecek ama ben kamuoyunun bilgilenmesi açısından soruyorum” dedi. Arda ise, “Hepsini komisyonlarda ayrıntılı sorabilirsiniz. Ben önergeyi plan ve bütçe komisyonuna havalesini oylarınıza sunuyorum” dedi. Önergenin ilgili komisyona sevk edilmesi oybirliğiyle kabul edildi. 

ÇAĞLARSU’DAN ‘KONUŞMA’ ÖNERGESİ

Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, ‘Konuşma süreleri ve söz alma usulünü’ içeren önergeyi meclise sundu. Çağlarsu’nun önergesinde, “Meclis toplantılarımızda meclis üyelerimizin söz alma ve konuşma süreleri ile ilgili zaman zaman tartışmalar yaşanmaktadır. Özellikle dilek ve temenniler bölümünde yaşanan, söz alma ve konuşmaların zamanla kısıtlanması, meclis üyelerinin en demokratik hakkı olan konuşma haklarının anti demokratik biçimde ellerinden alınması, yerel sorunları tartışmadan, başkanlık makamından cevaplarını almadan meclis toplantılarımız maalesef sonlandırılmaktadır. Dilek ve temenniler gündem maddesinde, dileyen meclis üyesi birden fazla söz almalı, ikinci konuşma süresi beş dakikayı aşmamak koşulu ile görüşlerini beyan etmelidir. Konuların tekrara düşmesi halinde meclis üyelerinin vereceği yeterlilik önergesi görüşülerek meclis toplantısı bir karara bağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi. 

“KONUŞMA SÜRELERİNE BAŞKAN KARAR VERİR”

Başkan Halil Arda, Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’nun önergesinin oylama sunulmadan önce,  Meclis Çalışma Yönetmeliğinin okunmasını istedi. İlgili maddede, ‘Üyelerin gündem dışı konuşma isteği yazılı olarak başkana iletilir. Başkan süre ve söz vermeyi belirleme konusunda yetkilidir. Gündeme madde ilave edilmesine meclisçe karar verilir. Belediye meclisinten gelen kararlar ile bağlı kuruluşlardan gelen talepler başkan tarafından gündeme getirilir. Söz almak için başkandan izin istenir. Üyelere söz isteme sırasına göre söz verilir. Meclisteki konuşmalar başkana hitaben yapılır. Üyelerin konuşmaları 10 dakikayla sınırlıdır. Meclis bu sürelerin değişmesine karar verebilir. Meclis toplantıları halka açıktır. Teklif üzerine kapalı oturma karar verilebilir” ifadelerinin yer aldığı belirtildi. 

ARDA, “HER ARKADAŞIMIZA SÖZ HAKKI VERİYORUZ”

Meclis Çalışma Yönetmeliği 11’inci maddesinin okunmasının ardından konuşan Başkan Halil Arda, “Belediye meclisi çalışma yönetmeliğinde açıkça yazıyor. Her meclis üyesinin söz alma hakkı var. Dilek ve temenniler, gündem dışına girdiği için meclis başkanının yetkisinde, burada da zaten bütün arkadaşlarımıza söz veriyoruz. Alınacak karar olmadığını düşünüyorum” dedi. CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık’ın ise konuyla ilgili, “Usule uyarak konuşmaktan kimseye zarar gelmez. Kanun ve süreler belli ama ortak yol bulunabilir. Bu sebeple komisyona gönderilerek karar verilebilir” sözlerinin ardından tekrar konuşan Balkan Arda, “Arkadaşlarımız söz almak isteklerinde dile getiriyorlar. Meclis yönetmeliğinin dışında karar almaya gerek yok. Kime ne kadar süre söz vereceğim benim yetkimde olan bir şey. Burada değişecek bir şey olduğunu düşünmüyorum” dedi. 

ATMACA, “BU MU SİZİN ADALET ANLAYIŞINIZ”

AK Parti Grup Başkanvekili Uğru İnan Atmaca, “Kral adilse kanuna gerek yoktur, kral adil değilse kanun gereklidir. Maddenin en sonunda, ‘meclis bu süreleri değiştirme yetkisine’ sahiptir diyor. Ben konuşmamı yapıyorum, ardından beni hedef alan konuşmalar yapılıyor, ismim zikredilerek yapılıyor, sonrasında bana söz hakkı tanımıyorsunuz. Bu mu sizin adalet anlayışınız” diye sordu. 

ÇAĞLARSU, “KONUŞMALAR TUTANAKLARA FARKLI GEÇİYOR”

Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, “Bu konunun gerçekten belediye gündemine gelmesi hoş değil. Keşke burada hoş sohbetlerle toplantı yapabilsek. Bugüne kadar bunları yaşayamadık. Adil davranan bir belediye başkanı olsaydı, bu önerge olmazdı. Tutanakların okunması diye bir gündem maddesi görmedim. Burada konuşulanlar tutanaklarda farklı yazıldığını ben birkaç sefer söyledim.  Yönetmelikte genellikle bütçe görüşmelerinden söz ediliyor. Biz bunu hukuk komisyonuna, meclise gelsin, demokratikçe görüşlerimizi açıklayalım” dedi. 

ARDA, “BANA ‘HİTLER’ DEDİNİZ”

Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’ya cevap veren Başkan Halil Arda, “Burada hoş sohbet etmediğimizi herkes biliyor. Meclis başkanınıza ‘Hitler’ diye hitap edeceksiniz, sonra hoş sohbet bekleyeceksiniz. Burası sabahlara konuşulacak yer değil” açıklamasında bulundu. 

ZENGİNONUZ, “TUTANAKLAR MAİLİNİZE GELİYOR”

CHP’li meclis üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı İzel Zenginobuz, tutanakların her meclis üyesinin mailine gönderildiğini belirterek, “Tutanaklar mail olarak herkese iletiliyor, okumak isteyen oradan açar okur. Bir aksilik olduğu zaman müdahale ediliyor. Meclis yönetmeliğini okuduk önergenin reddini talep ediyorum” dedi. 

ÇAĞLARSU, “BANA, GÜNDEM BİLE GELMİYOR”

Zenginobuz’un açıklamasının ardından tekrar söz alan bağımsız meclis üyesi Çağlarsu, “İzel hanımın söylediği gibi mail gelmesi gerektiğini bliyorum. Okumam, yazmam var. Ben özellikle geçmişe kadar giderek mailleri özellikle kontrol ettim, bana gündem maddesi dahi gönderilmemiş, ne tutanağından bahsediyorsunuz” diye sordu. 

ÖNERGE HUKUK KOMİSYONUNA SEVK EDİLDİ

Başkan Arda ise yaşanan tartışmanın ardından, Bağımsız Meclis Üyesi Çağlarsu tarafından verilen önergenin reddini oylamaya sundu. Oylama sonucunda önergenin hukuk komisyonuna havlesi kabul edildi. 

BAŞKAN ARDA, “SIKINTISI OLAN VARSA BEN  BURADAYIM”

Meclis üyelerinden gelen Sarnıç tapu sorunlarına ve Seydaş’a personel alımına yönelik eleştirileri yanıtlayan Başkan Arda, “Kimin ne sıkıntısı varsa belediye başkanına yazılı olarak iletir, başkan gereğini yapar. Ben buradayım. Sarnıç’ta daima bir hengame yaşandığını söylüyorsunuz. ‘Hengame’ deyip geçemezsiniz. İsmail Acar görevini yaptı, 400 küsur parselle ilgili 2006 yılında, belediye başkanımız gereğini yapmış. Bu parselleri belediyeye devredilecek. Üstünden 15 yıl geçmiş, hala sürüyor. Burada Sarnıç ve Gaziemir Belediyesi gereğini yapmış. Yazışmalar var. Oradaki insanlara gidin ‘biz sorununuzu çözdük’ diye söyleyin, tepkilerini alın bakalım, size ne diyecekler. Belediye üzerinde düşeni yerine getirdi. Gaziemir belediyesi çalışmalarını yaptı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaatını yaptı, bazı dosyalar da bakanlıkta… Biz bekliyoruz” diye konuştu. 

“MÜFETTİŞLER, TEŞEKKÜR EDİP GİTTİ”

Yapılan şikayetler üzerine belediyeye gelen Sayıştay ve müfettişlerin kendilerine ‘Teşekkür ederek’ ayrıldıklarını vurgulayan Başkan Arda, “Sayıştay, belediyeyi denetledi. Seydaş ile ilgili hiçbir şey söylemedi. Sizinle görüştüler, incelediler ve sonuç, hiç... Seydaş’a personel alımlarıyla ilgili CİMER’e şikayet ettiniz, her şeyimizi inceledi. Gelen müfettiş, ‘Bizi niye böyle meşgul ediyorlar , siz her şeyi yasalara uygun yapmışsınız, teşekkür ederiz’ dedi. Siz ,iki yıldır algı yaratarak bir şeyler söylüyorsunuz. Alımlar birçok firmadan yasal yollarla yapılıyor. Bordo Kafeyi bugün yapmaya kalksanız 2 katı fiyatla yapamazsınız. Merak etmeyin denetleniyoruz. Herkes tüm belgelere ulaşıyor ve teşekkürle buradan ayrılıyor. Ben de tüm çalışan ve bürokratlarımıza hassas olmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.