Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediyesi kasım ayı olağan meclis toplantısı 2. Birleşimi Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda idaresinde gerçekleşti.  Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, “Geçtiğimiz mecliste bürokratların burada olmadığı için eleştiremeyeceğimi söylediniz Ne demek eleştirmemek onlar yoksa siz varsınız. CHP her gün Cumhurbaşkanı’nı, Fahrettin Altun’u eleştiriyor yanlış mı yapıyor partiniz? Abdullah Arda meydanının kullanım hakkının Büyükşehir’de olduğunu ve Gaziemir’in yetkisi yoktur diye biliyorum, lokma dökülürken yağlanıyor diye izin vermemeniz söz konusu olamaz, siz temizleyeceksiniz orayı” dedi.  

“SİZ ÖNCE KENDİ LİYAKATINIZA BAKIN” 

Başkan Arda’dan Çağlarsu’ya siz önce kendi liyakatinize bakın çıkışı geldi. Başkan Halil Arda, “ Siz burada olmayan bürokratlara söz söylememesiniz. Siz belediyeciliği eleştirin, hizmetleri eleştirin ama liyakat eleştirisi yapamazsınız. Siz önce kendi liyakatinize bakın daha sonra müdürlerime, başkanlarıma eleştiri getirin hepsi canla başla çalışıyor. Siz oylama esnasında zabıtanın mesaisine çekimser oy kullanıyorsunuz, madde içeriğinden, haktan, emekten haberiniz yok, siz önce dersinizi çalışın belediyeciliği öğrenin” diye konuştu.  

ATMACA’DAN ÜSLUP ELEŞTİRİSİ 

AK Parti Grup Başkan Vekili  Uğur İnan Atmaca Başkan Arda’ya üslup eleştirisi getirdi. Atmaca, “ Siz bize üslup dersi verirken önce kendi üslubunuza bakın bunlar meclis tutanaklarında var. Üslup konusunda bakın kendinize önce eğer saygı görmek istiyorsan saygı göstereceksin saygı görmek için de saygı göstereceksin. Üslup dersi verecekseniz yapılan konuşmalarda bizi hedef aldığında susuyorsunuz ama size ben sen deyince üslup diyorsunuz. Meclisi adaletle yöneteceksen hassasiyet gösterecek, saygı istiyorsan saygı göstereceksin. Hükümeti ve politikalarını beğenmeyebilir ve eleştirebilirsiniz ama hakaret boyutu taşımamalı. Ben sizi eleştiriyorum çünkü ben halkın taleplerini aktarıyorum” ifadelerini kullandı.  

BAŞKAN ARDA: SİZE BİR DAHA SÖZ VERMEYECEĞİM 

Başkan Arda’dan Atmaca’ya size bir daha söz vermeyeceğim çıkışı geldi. Arda, “Sen diye hitap etmeyin lütfen, bu şekilde hitap edemezsin, sizden kişisel saygı beklemiyorum, ben şu an meclis başkanıyım. Kişisel saygı beklemiyorum, dikkatli konuşun ben size siz diyorum ve Sayın Atmaca diyorum, meclis başkanıyla bu şekilde konuşulmaz. Bir daha size söz vermeyeceğim” dedi.  

KENTSEL DÖNÜŞÜM ELEŞTİRİSİ 

Kentsel dönüşüm ve Sarnıç konusunda  eleştirilerine devam eden Atmaca, “Yerinde dönüşüm ne demektir?İmar planında hiçbir değişiklik yapmazsınız, çürük diye yıkıp aynısını yaparsınız. AKtepe- Emrez Bölgemiz de insanın daire alıp almaması  konu değildir, binayı yıkıp yenisini yaparsın. Kat karşılığı sistemde zaten siz bedelini peşinen ödüyorsunuz 2 daire çıkıyorsa biri inşaatın bedeli karşılığı verilir. İmar Barışı neden yapıldı diyorsunuz;  insanların en temel ihtiyacı barınmadır bunun için de imar planı yapmanız, arsa vermemiz lazım, siz imar planı yapmazsanız böyle olur. Gaziemir Belediyesi kendisi de kaçak bina yaptığı için soruşturma devam ediyor. Havayolu’nun orada kaçak villalar yapılıyormuş bunu da araştıracağız. 30 Ekim depreminde yıkılan tüm binalar ruhsatsız binalar. Pınar Susmuş belediye suçlu dedi tazminat davası açtı, biz de aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye’nin tamamı deprem kuşağında vergiler de buralarda kullanıldı. Önleyici tedbir kentsel dönüşüm, Bayraklı’da küçük ev yapılmasının nedeni emsal artışların bir sene yapılmaması, CHP Genel Başkanı talimat verdi de  çalışma oldu. Sarnıç’la ilgili 3 kanun var, bu kanunla vatandaşın yaşadığı arsayı satın almasının önü açıldı, o beğenmediğiniz imar barışıyla insanlar arsalarını satın aldı. Sarnıç’ta siz neden tahsis istiyorsunuz ne yapacaksınız plan yapacaksınız yani sosyal donatı alanı ve yapılaşmanın önünü açacaksınız. Dönüşüm bizim görevimiz değil dediniz, e alt yapı yapma, dönüşüm yapma kafe yık, kafe yap” dedi.  

“SIKIYORSA TÜM TOPLANTI GÖRÜNTÜLERİNİ YAYINLA” 

Başkan Halil Arda Atmaca’ya 20 dakikadır konuştuğunu hatırlattı. Ancak konuşmaya devam edeceğini söyleyen Atmaca’ya Başkan Arda’dan sözünüzü kesiyorum yanıtı geldi. Arda, “Sözünüzü kestim değerli Uğur Bey, Sayın Atmaca size elimden gelen iyi niyeti gösteriyorum siz ısrarla sen diyorsunuz.  Sizden kişisel saygı istemiyorum hala aynı konuları ısıtıp ısıtıp getiriyorsunuz. 55 bin liralık börek alındı diye attığınız iftiranın hesabını vermediniz. Denetim komisyonu da ağzını açmadı. Sarnıç’ta yaptığım tüm toplantıların görüntülerini sıkıyorsa yayınlayın. Ben demedim mi Ankara’ya gittim rezerv alanının ne demek olduğunu öğrenmek için. Sarnıçlılar neyin ne olduğunu biliyor. 20 yıl boyunca hala yasa rafta siz depremde de, imar affında da kentsel dönüşümde de sınıfta kaldınız. Siz kaçak bina yapıyor diyerek yeniden iftira attınız” ifadelerini kullandı 

“SİZİN SON ÇIRPINIŞLARINIZ GİDİYORSUNUZ” 

Yerel yönetimlere saldırarak bir şey elde edemeyeceklerini kaydeden Arda, “Siz yerel yönetimlere saldırarak bir şey elde edeceğinizi sanıyorsunuz. 2017’de önceki belediye Pazar yeri için müracaat etmiş 1 milyon istenmiş. Diyorsunuz ki siz talep edin 150 bine alın nasıl 1 milyon istenen yeri 1502ye alacağız? Sizin son çırpınışlarınız, gidiyorsunuz Siz orman alanlarını imara açmayı çok iyi bilirsiniz açın imara biz de plan yapalım. Hangi iftirada haklı çıktınız, hani içişleri bakanlığı müfettişleri, denetçileri. 2.5 yıldır Gaziemir belediyesi ile uğraşıyorsunuz. Size oy verenler döndü bize artık gidiyorsunuz” dedi. 

ÖZKARA, “BUNLARIN DERDİ BELEDİYE DEĞİL SİZSİNİZ” 

Tartışmaların üzerine söz alan CHP’li Meclis Üyesi İbrahim Özkara, “Geçen mecliste Ali (Gönen) Bey konuşurken ne sataşıldı ne bir şey yapıldı, daha sonra kendisine yönelik ithamlara cevap vermek için söz aldığında Emin Aksoy, Ali Bey fevri hareketler yaptı, uygunsuz hareketler yaptı. Bugün de aynı tutumu grup başkanvekili yapıyor, önce dönüp kendinize bakacasınız. Ben Gaziemir ile ilgili bana gelenleri anlatayım. İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Daire Başkanımız Sarnıç’ta yanan bir yer var, burası mezarlık olması için uygun bir yer, Orman Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazılıyor, olumlu rapor veriliyor ama yer tahsis edilmiyor. Ya biz kendimize mi istiyoruz, Gaziemir’e istiyoruz. Bizim geleneklerimizde cenazemiz olduğunda gider gömeriz 1-2 gün sonra gider ağaç dikeriz yine ormanlık olacak. Neden tahsis etmek istemiyorsunuz. Dün bir yakınım vefat etti, beni aradılar, sizi ‘cenazemiz var nereye gömeceğiz’ diye aramıyorlar mı, demiyorlar mı, eminim ki size de diyorlar. Mezarlığın torpili olur mu, öldükten sonra yatacak yeri yok Gaziemirlilerin, niye tahsis etmezsiniz. CHP’li belediyelere yer tesisi yapmayalım, mezarlık yeri vermeyelim, hiçbir yeri vermeyelim; buradan elinize ne geçecek. Gidiyorsunuz, gideceksiniz, siz gittikten sonra bu sorunları biz çözeceğiz. Orman İl Müdürlüğüne gidiyoruz, il müdürüyle görüşüyoruz, taleplerimizi iletiyoruz, kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz, burada konuşmaya kalktığı zaman ders  vermeye çalışan arkadaşımız ‘İl  müdürü sizinle fotoğraf bile çektirmedi’ diye sosyal medyada paylaşım yapıyor. Bizim umurumuzda değil kimin il müdürü olduğu. Biz tıkır tıkır çalışmaya devam diyoruz. Başkanım hiç şaşırmıyorum, konuşan arkadaşlar aynı hatipler… Bunların derdi Gaziemir Belediyesi değil, sizsiniz. Bakıyorlar; yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma, yakınlarınıza ihale verdiğinizi bulamıyorlar. Kafelerle yatıp kalkıyorlar. Porta 1-2-3 kamuoyunun hizmetine sunulacak. Cumhuriyet Meydanının olduğu yerde, Belediye Başkanımız meydanı satın alamaya kalkıyor, parasıyla, bu Türkiye’de bir ilk, bakalım şimdi ne yapacaksınız! Başkanımız, ekibimiz tıkır tıkır çalışmaya devam ediyor. Arkadaşlar gündemi aynı konularla meşgul etmeye devam edecekler öyle gözüküyor, bunu Gaziemir’in takdirine sunuyorum” dedi.  

ZENGİNOBUZ, “CEVABI SARNIÇLILAR VERECEK” 

CHP’li Meclis Üyesi İzel Zenginobuz ise, “Ben cevap vermeyeceğim, gerekli cevabı arkadaşlarımıza Sarnıçlı vatandaşlarımız verecektir” açıklamasında bulundu.   

ŞAHİN: GAZİEMİR’İN ÖNCELİĞİ İŞKAL EDİLİYOR 

MHP’li Meclis Üyesi Selahattin Şahin, “Nezaket kuralları… Gaziemir’in gerçekleri önceliğimiz olmalı. Vatandaş bizi Gaziemir’i konuşalım diye seçti. Partilerin yapacağı işleri mecliste konuşmamız Gaziemir’in önceliğini işkal etmiş olur. Konuları bireyselleştirmemek, hoşgörülü olmamız lazım. Sen diyorsun diyorsunuz ama siz de sen diyorsunuz, gerçekten medeniyet medeniyet medeniyet, millet AK Parti’yi iktidar yapmış, 20 yılını tamamlayacak seçime de 2 yıl var. Millet yine kimi isterse onu iktidara getirecek, buna itiraz edemeyiz, milletin iradesini konuşmayla alamayız ki” dedi. 

BAŞKAN ARDA “LANET OLSUN BEN PARA FALAN İSTEMİYORUM” 

Tartışmaların ardından konuşan Başkan Arda, “Daha önce hiçbir şey yapılmıyor, şimdide eksikler var diyorsunuz yol almışsınız. Milletin iradesine saygı diyorsunuz ama milletin oyu ile seçilen başbakanları görevden alanda sizsiniz. Kentsel dönüşüm bizi ilgilendirmiyor demiyoruz. Defalarca 2,5 yıldır yol aldığımızı biliyorsunuz. Büyükşehir ile de süreç yürütüyoruz, siz benim durumun takipçisi olduğunu biliyorsunuz. Ben ilçe belediyesini mali anlamda aşar diyorum yasa ile de Büyükşehire verilmiş. Seçimden önce Ege Serbest Bölge çıkışı ile ilgili proje yaptıysanız başlayın yapın, oradaki insanların sorununu biz çözüyoruz, siz değil. Önder Caddesi’nde otopark olabilir diyorsunuz. Biz orası kamunun ve para ödüyoruz, ya kamu kamuya kira ödüyor. Trafo binası boş ama siz trafo var diye tahsis etmiyorsunuz, vermek istemiyorsunuz o nedenle de bahane çok. Lütfen konuları çarptırmayın; kentsel dönüşüm bizi ilgilendirmiyor tavrında değiliz, hazine fazlalıklarını çözün, Sarnıç tapu sorunu var, 38 alan rezerv alanı ilan edilmiş. Lanet olsun ben para istemiyorum yeter ki vatandaş ucuz alsın tüm alan rezerv alanı ilan edilsin. Sarnıçlılar akıllı, bizi takip ediyorlar ve Pazar yeri hakkında da yapmak istediklerimizi görüyorlar” diye konuştu. 

“SİYASETİ HEP BİRLİKTE ÇİRKİNLEŞTİRMEYELİM” 

Başkan Arda, AK Partili Ali Gönen’in sözlerine, “Ali Bey, ‘Siyaset çirkinleştiriliyor’ diyorsunuz, çok doğru söylüyorsunuz, naif bir kişiliğiniz var, burada 2 buçuk yıldır görev yapıyorsunuz, ‘sabrın bir sınırı var diyorsunuz’ doğru, peki burada bana atılan iftiralarla ilgili neden susuyorsunuz. 55 bin liralık börek olayında, bunun yalan olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Grup Başkanvekiliniz organize suç örgütü kurduğumu, ihaleye fesat karıştırdığımı, yolsuzluk, ahlaksızlık yaptığımı söylüyor. Ortada bir belge yokken şahsıma yapılan iftiralara neden suskun kalıyorsunuz. Eksik, yanlış yaptıklarımızı eleştirebilirsiniz ama organize suç örgütü kurma, ihaleye fesat karıştırma… Bir basına demeç verip karalamakla nereye varacaksınız, Grup başkanvekilinize dava açıyorum, mahkemeye gelmiyor, orada sanık konumunda gelip sanık koltuğuna oturmuyor. Siyaseti hep birlikte çirkinleştirmeyelim, bu hepimiz için geçerli” yanıtını verdi.