Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı Gaziemir Belediyesi’nde çalışan Temizlik Müdürlüğü işçilerine sokağa çıkma yasağı ihlaline dayandırılarak para cezası kesilmesine tepki gösterdi. İşçilerin sahada çalışmakta olduğunu ifade eden Sarı, “2013 yılında 1 Mayıs’ı resmi bayram ilan eden AKP hükümeti, bununla övünen AKP hükümeti Pandemi süreciyle birlikte 1 Mayıs’ta sokağa çıkma yasağı ilan etti. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle de 5’er, 10’ar kişilik gruplarla 1 Mayıs’ın sosyal mesafe kuralına uyarak kutlanması yönünde bir genelge yayınladı. Arkadaşlarımız Pandemi sürecinde sahada çalışan arkadaşlarımız. Yani o gün işbaşı yapıp Gaziemir’deki çöpleri toplamak, ilaçlama işlemi yapmak için çıkan arkadaşlarımızdır. Doğal olarak 140-150 yıl önce kendileri için mücadele edilmiş olan 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma gününü çalışarak da olsa en azından bulunduğumuz sokakta kutlayalım diye bir program yapmışlar. Araçları bayraklarla donatıyorlar. Bu arada önlerini polis kesiyor. Bizim arkadaşlarımız da ‘1 Mayıs birlik, mücadele, dayanışma günü. Biz bugün kendi özel aracımız olmasa da çalıştığımız araçla 1 Mayıs marşını çalacağız. Çöplerimizi de bu marş eşliğinde toplayacağız’ açıklamasını yapıyorlar. Videolarda da herkes gördü, Gaziemir halkı da buna alkışlayarak destek veriyor” dedi.

“BİZLER 1 MAYIS’I KUTLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Temizlik işçilerine kesilen cezanın hukuken ve vicdanen kabul edilemeyeceğini söyleyen Disk Ege Bölge Temsilcisi Sarı, “Her şeyi bahane ederek özgürlükleri kısıtlayanlar 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı resmi tatil yapanlar Pandemi sürecinde her türlü sosyal mesafe kuralına uyan arkadaşlarımıza ceza-i işlem yapmaları hukuken ve vicdanen kabul edilemez. AKP kendinden olmayan her şeyi baskı altına alarak bir yanda özgürlük veriyormuş gibi gösterip diğer yandan da baskı altına alarak yok etmeye çalışıyor. Devrim Sendikaları Konfederasyonu’nun sesi hiçbir zaman kısılmayacak. Her neresi olursa olsun, hangi alan olursa olsun bizler 1 Mayıs’ı kutlamaya devam edeceğiz” dedi.

“KESİLEN CEZANIN YASAL GEREKÇESİ YOK, ÖDEMEYECEĞİZ!”
Kesilen cezanın yasal gerekçesi olmadığını ve bu cezaların ödenmeyeceğini dile getiren Memiş Sarı, “Biz kesilen bu cezayı ödemeyeceğiz. Bunun yasal bir gerekçesi yok çünkü. O gün 1 Mayıs için sokağa çıkanlar, arabalarını süsleyenler sokağa çıkma yasağına tabi tutulan insanlar değil. Gaziemir halkı için çalışanlar, ilaçlama yapanlar, çöpünü temizleyenler. Onlar sokakları süpüren insanlar. Yani çalışmakta zorunlu olanlar. Bu arkadaşlarımızın çalışması, sokakta bulunması zorunlu fakat 1 Mayıs’ı kendi aralarında kutlamaları yasak öyle mi? İşte bu arkadaşlarımıza bu koşullarda ceza vermeye kalkıyorlar. Kabul edilemeyecek bir şey bu. Biz bunun için bu cezayı ödemeyeceğiz, bu cezanın hukuken bir geçerliliği yoktur” dedi.

“MECLİS ÜYELERİNİN ŞİKAYET ETTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı işçilerin umut yeşertmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Burada büyük bir ihtimalle de AKP meclis üyelerinin şikayeti üzerinden bu işlem yapılıyor. AKP’li Gaziemir Meclis üyelerinin şikayeti üzerinden yapıldığını düşünüyoruz. AKP kendinden olmayan hiçbir şeyi kabul etmeyen, baskıcı tutumuyla her ne kadar şirin gözükmeye çalışarak 1 Mayıs’ı resmi tatil ilan etse de özgürlükleri sonuna kadar kısıtlamaya devam ediyor. Hem işe çağrılıyorlar, çalışmaları zorunlu tutuluyor hem de kendi bayramlarını, kendilerine hizmet verdikleri halklarıyla marşlarla, bayraklarla kutlamaya çalışan, umut yeşertmeye çalışan arkadaşlarımıza ceza kesiyorsun. Bu doğru bir uygulama değil, bu cezaların hiçbiri ödenmeyecek” dedi.