Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Gaziemir Belediyesi Mayıs Ayı ikinci oturumu Başkan Halil Arda idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda 2021 yılı bütçe kesin hesapları görüşüldü.

2021 yılında gelir ve giderin 195 milyon denk bütçe olarak hazırlandığı, gelir bütçesinin 148 milyon 119 bin 497 TL, gider bütçesinin 153 milyon 133 bin 819,48 TL olarak gerçekleştiği belirtilerek, gelir bütçesi gerçekleşme oranının yüzde 76; gider bütçesi gerçekleşme oranının ise yüzde 79 olduğu açıklandı. 

ATMACA'DAN CHP'Lİ YETİŞKİN GÖNDERMESİ

Bütçe kesin hesaplarına yönelik eleştiride bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Siz para gelsin yöneticilik yapalım istiyorsunuz, böyle bir dünya yok. Bu makamlara talip olduysanız bu sorunları çözmekle mükellefsiniz. İsmail Yetişkin'in daha birkaç gün önce basında yer alan beyanını okumak istiyorum, 'İller Bankası'ndan gelen pay kesintilere uğruyor ama ilçeyi bahanelerle yönetemezsiniz. Parayı da bulmak zorundasınız, hizmeti de yapmak zorundasınız. Yapmak zorundasınız, bunlar bahane olmamalı' demiş. Kendisi de CHP'li bir belediye başkanı ve söylemlerinden dolayı kendisini tebrik ediyorum" diye konuştu.

Kesin hesap oy çokluğuyla kabul edildi. 

ARDA:  “3 YILDIR BİR YERİ SATMADAN KREDİ ÇEKMEDEN ÇARKI DÖNDÜRÜYOR”

Başkan Halil Arda, oylama sonrasında bazı açıklamalarda bulundu. Arda, “Hiçbir zaman hizmet yapmamak gibi bir niyetimiz olmadı. Bu zor dönemde bu belediyeyi nasıl yönettiğimiz hakkında bilgiler verdim. İller Bankasında bu ay 5 Milyon geldi. Ödenen işçi maaşı ise 10 milyonu buldu. Sonra da çalışanların maaşının az olması ile suçlanıyorsunuz, Gaziemir Belediyesi bu 3 yıl içinde bir yer satmadan ve kredi almadan çarkı döndürdü. Taş Binanın kamulaştırılması  ve Çöp Kamyonlarının alımında kredi aldık, onun dışında bir kredi de almadık. Onların da 2 buçuk yılı bitti. Şu anda Gaziemir Belediyesi’nin  ödediği 4 kredi var iki tanesi bizden önceki dönemden geliyor aylık  120 bin liralık bizim zamanımızdaki kredi ödememiz de  aylık 280 bin liradır  yani toplamda aylık 400 bin lira kredi ödemesi yapıyoruz” dedi. 

“BEN İHALELERE BURNUMU SOKMADIM”

Başkan Arda açıklamalarına şöyle devam etti:

" İller Bankasından 3 yılda 56 Milyon 507 bin lira gelmiş bizim ise gelirimiz 148 Milyon yani Gaziemir Belediyesi bu farkı kendi gelirlerinden elde etmiş. Şu anda iyi bir ekonomik yapıya sahibiz, piyasaya bir tane borcumuz yok. Atatürk Kültür Merkezi açılışını yapacağız yarın yüzde 70’i Büyükşehir ödüyor ama biz hak edişleri önce veriyoruz, yani büyükşehirden ödeme beklemeden hak edişleri verecek mali yapıdayız.  Ücreti sonra Büyükşehir’den alıyoruz, ebette geleceğe dair endişelerim var ekonomik anlamda. Ama Gaziemir Belediyesi olarak kimseye bir adres göstermedim Gaziemir’den  de dışarıdan da ihaleye firmalar giriyor ben ihalelere asla burnumu sokmadım” diye konuştu. 

“PARAMIZ VAR AMA İHALEYE GİREN YOK”

Arda, “Gençlik merkezi yapmak istiyoruz paramız var, ruhsat var ama maalesef ihaleye giren firma yok. Kamu borçlarıyla ilgili de sıkıntımız var bu sene 17 milyona yakın bir vergi ödemişiz. 16 Milyon 800 bin lira para kamu borcumuz için ödemişiz. 27 Milyon 381 bin lira firmalara ödediğimiz para ve hiç kimseye borcumuz yok, olan varsa sigorta ve vergi borcu yoktur diye bize belge ibraz edemedikleri için beklemekte. Bu zor döneme rağmen Gaziemir Belediyesi bir yer satmadan, kredi kullanmadan işini yaptı” dedi. 

ARDA’DAN BERGAMA BELEDİYESİ ÖRNEĞİ

Arda, “Bergama Belediyesi 11 hektar yer satıyor, biz 50 metre kare alan için bilse savaşırken bir belediye 11 milyona 11 hektar satıyor, 3 yılda daha neler sattılar bilmiyorum ama bu ekonomi sadece CHP’li Belediyelerim değil AK Partili ve MHP’li belediyeleri de etkiliyor. Gerçekleşeme oranımız da iyi, Büyükşehirden sermaye transferi yok bunun için de o da olursa gerçekleşsem yüzde 99 oluyor” ifadelerini kullandı.

ATMACA, "DEVLET YARINA BIRAKIR YANINA BIRAKMAZ"

Belediye hüküm ve tasarrufunda olan Atıfbey Mahallesi Önder Caddesi No:32/8 Gaziemir/İZMİR (362 ada 1 parsel ile 5 sokak arasında kalan ve Sevgi Yolu 3ncü etap içerisindeki rekreasyon alanı içindeki taşınmaz) adresindeki kayıtlı taşınmazın ( tesisin)  işletme hakkının taşınırlarla (demirbaş) birlikte  10 yıl süre ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. Maddesinin (i) bendi kapsamında yüzde 100 hissesi Belediyeye ait Seydaş Organizasyon İnşaat Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne ayni sermaye olarak konulmasına yönelik eleştirilerde bulunan AK Partili Atmaca, "Ayni sermaye kararlarıyla ilgili yanlışları birçok defa ifade ettik ama bunlarla ilgili işlem yapılmadı. Tepe tesisi ile yapmış olduğunuz karardan farklı bir karar almışsınız. Orada sadece binayı ayni sermaye yapmışsınız burada içindeki demirbaşları da yapmışsınız bu sizin için olumlu bir gelişme ancak mahkemeden kira bedeli bilirkişilerce tespit edilir, siz 10 yıllık kira gelirini ayni sermaye yapabilirsiniz. Yanlış karar alıyorsunuz, devlet yarına bırakır ama yanına bırakmaz, yarın ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

İlgili önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

ARDA, "KANUNA UYMASAK CANIMIZA OKURLARDI"

AK Partili Atmaca'dan gelen eleştirilere yanıt veren Başkan Halil Arda, "Seydaş AŞ, denetimlere tabi, her şey kontrol altında. Zaten şikayetlerinizden dolayı Sayıştay denetçileri, savcılık, CİMER üstümüze gelmeyen kalmadı. Aynı konuyu 5 değişik yere şikayet ettiniz, bugüne geldik. Burada usulsüzlük yok, bir ticari şirket nasıl işletiliyorsa öyle işletiliyor. Halk son derece memnun, arada bir oraya gidin, kadın kooperatifinin yaptığı tatlıları yiyin. Oradaki bina ile bizim yaptığımız binanın arasında dağlar kadar fark var, geldi geçti. Porta 2 hukuki süreç tamamlanmadan tahliye edilmedi, 2 yıl bekledik. 75. maddeye göre kaymakamlık tahliye etti. Her şey hukuksal olarak adım adım gitti. Kaymakamın önüne bütün belgeleri koyduk ve tahliyesini yaptılar, bize teslim ettiler. Maydanoz alırken bile kanuna tabisiniz. Belediyenin işletmeleri öyle kolay işletilmiyor, muhasebe departmanımız kafayı yiyor. Kalkıyorsunuz burada 'hukuk tanımayan' diyorsunuz, böyle bir şey yok. Hiçbir temeli olmayan bir şekilde 'Hukuk tanımayan' diyemezsiniz. Hukuk tanımasak bugüne kadar canımıza okumuşlardı. Tadilatla bizim projemiz arasında dağlar kadar fark var, uçurumlar var. Seydaş buraları kiraya vermiyor, kendisi işletiyor. İşletebildiği kadar da işletecek. Muhasebesini kendim takip ediyorum, asla zarar etmesine izin vermeyeceğim, devasa karlar gibi bir amacımız da yok. Belediyeye yük olmadan kendi çarkını döndüren bir yapı. Kimsenin de esnafın da ekmeğiyle oynamıyoruz. Bir tane Porta Kafe kimsenin ekmeğine mal olmuyor, içiniz rahat olsun" dedi. 

ZENGİNOBUZ DERİNSU: “SADECE MUHALEFET ETMEK İÇİN MUHALEFET EDİLECEK”

CHP’li Meclis Üyesi İzel  Zenginobuz Derinsu, gündem dışı konuşmalarda söz alarak “Atatürk Kültür Merkezi’ni tadilat yaptığımızda neden yıkıp yeniden yapmadınız dediler, Porta’yı yıkıp yeniden yapınca da neden tadilat yapmadınız dediler. Biz çöp kamyonu aldık, neden Büyükşehir’e aldırmadınız dediler, İlçe stadını  Büyükşehir’e yaptırdık, bu kez de neden onlara yaptırdınız dediler. Biz ne yaparsak yapalım eleştirilecek, sadece muhalefet etmek için muhalefet edilecek. Bu olanlar bunu gösteriyor” dedi. 

“SARNIÇ’TA BAKANLIK TELEFONLA TEBLİGATI İPTAL ETMEYE ÇALIŞIYOR”

Sarnıç’taki tapu sorunu konusuna da değinene  İzel Zenginobuz Derinsu, “Sarnıç’ta 880 lira gelen metre kere fiyatı 2 Bin 800 liraya dayanmış ve bu şekilde tebligatlar yapıldı. Sarnıçlı örgütlendi ve biz de onlara destek olduk. Yerel basın da destek çıktı. Bugün gelinen noktada bakanlık doğru usulle tebligat göndermişken, sonra da bugün arayarak ‘ödeme yapmayın’  dediler. Bu kez de vatandaş soruyor ‘ya devlet arar mı? Biz bu aramalara güvenelim mi ne yapalım?’ Aralık ayında 1000- 2000 liraya tapularınızı alacaksanız denildi nisan da başka türlü tebligat geldi. Bakanlık kural tanımıyor lakaytça bir yaklaşımla arayarak tebligat iptal etmeye çalışıyor. Sonra da Milletvekilleri açıklama yapıyor. Biz son tapu sahibine verilene dek mücadele edeceğiz. Bugün net olarak bunun meyvesini yiyoruz. İstediğimiz oldu ve biz başarıya koşuyoruz. Sarnıçlıların b u tapu sorunu çözülmek üzere ve bizim istediğimiz de bu sorunun çözülmesiydi. Sorunu yaratanlar da sorunu çözmek zorunda kaldı” diye konuştu. 

ATMACA, "BELEDİYENİN SAVSAKLAMASINDAN GECİKME YAŞANDI"

CHP'li Derinsu'nun açıklamalarının ardından konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, Sarnıç'taki tapu sorununun geçmişine yönelik bilgilendirme yaparak, "Sarnıç konusunda defalarca açıklama yaptık ama unutulmuş herhalde. Sarnıç tapu sorunu vatandaşın evini yaptığı parseli satın alamamasıdır. Bu sorun 3 tane kanunla çözülmüştür. Bu 3 kanunu çıkaran hükümetimizdir. Bu kanunlarla vatandaşa hak sahibi olduğu parselin doğrudan satışının imkanı sağlanmıştır. Dönemin Sarnıç Belediye Başkanı Sayın İsmail Acar, 100'ün üzerinde parselin belediyeye devrini sağladı, çok uygun bedellerle bu tapular vatandaşlara satıldı. Sayın Acar 430 parselin daha yazışmalarını gerçekleştirdi ve Sarnıç belediyesi kapandı. Daha sonra CHP'li bir arkadaşımız çok düşük bedelle satılan tapuların kamu zararına sebep olduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Biz, 2019 yılında bunu mecliste dile getirerek sürecin startını verdik. 6 tane klasör vardı, bunların kaybolduğunu söylediler belediyeden. Vatandaşın evrakları herkesin şahsi dosyasına girmiş, kaybolmamış. Bu da ortaya çıktı. Saha çalışmalarının yapılmasını istedik. Vatandaşlarımız da tapularını alsınlar dedik. Bu çalışmalar çok sonra yapıldı ama idarenin basiretsizliği, savsaklamasından kaynaklanan gecikme yaşadı" dedi. 

ATMACA'DAN NECİP NASIR'A TEŞEKKÜR

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır'ın konuyla bire bir ilgilendiğini anlatan Atmaca, "430 parsel Çevre ve  Şehircilik tarafından işleme konuldu. Bu uzun bir maraton, 1950'li yıllara giden bir süreç var. Bu süreçte oluşan olgunun çözümüne katkı sağlayan AK parti hükümetinde görev yapan bütün milletvekillerimize Binali Yıldırım'a, Hamza Dağ'a, Mahmut Atilla Kaya'ya, Ceyda Bölünmez'e ve özellikle de Necip Nasır'a sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Necip Nasır vekilimizle birlikte, başkanı (Halil Arda) makamında ziyaret ettik. Vekilimiz, 'Ben ikinci bölge milletvekiliyim ama Gaziemir'de evim var, ben Gaziemir'in milletvekiliyim, bu çalışmaları tamamlayın, ben bizzat takipçisi olacağım' dedi ve dediğini de yaptı" ifadelerini kullandı. 

"SARNIÇ'TA ARTIK TAPU DEĞİL İMAR SORUNU VAR"

Sarnıç'ta tapu sorununun kalmadığını artık imar sorununun olduğunu aktaran Atmaca, "1 tane parseli daha komisyon kurup satamayan belediye yüzlerce parseli nasıl satacak, rezerv alan yapalım ve öyle satalım denildi. Bu 3 kanundan ayrı dördüncü yöntem. Akabinde 2021 yılı sonunda rezerv alan olarak tebligatlar gitti. Bunlardan 134 tanesi dava süreçleri olması sebebiyle anlaşma yapamadı. Diğer parseller satış hakkını kazanarak aldılar. Son gelen yüksek bedeller ise, bu savsaklamanın neticesinde oldu. Keşke o dönem yetişseydi de o tebligatlar da o zaman gelseydi. Mal bulmuş mağribi gibi ortalığı karıştırıyorsunuz. Oraya gidip ters kapak olup geri geliyorsunuz. Vekilimiz konu bize gelir gelmez hemen müdahalede bulundu ve durdurdu. Çevre Şehircilikten arkadaşlarımız da vatandaşları aradı. Yapılan her adımda vatandaşımızın faydasına olacak işlemleri tesis ediyoruz. Buradan siyaset devşirmeyin. Yıllardır bu insanlar beklemiş ve şimdi tapu sorunu çözülmüş. Kalanların da bedelleri normal seviyelere geldikten sonra asıl iş size düşecek. 2299 tane parsel de Cevahirlerin yürüttüğü hukuki süreç sebebiyle hak sahibi olamadılar. Vekilimiz açıkladı; hukuki süreç bitmiş ve bu parseller de sene sonuna kadar satın alma hakkına sahip oldular. Bu parsellerin çoğu yeşil alan statüsünde. İvedilikle Sarnıç'ta plan çalışacaksınız, bizde takipçisi olacağız. Rezerv alan nedir bilmiyorsunuz, sormuyorsunuz da hemen 'Dilekçe yazalım' diyorsunuz. Vatandaşlarımızın imar sorununu çözeceksiniz. 3 kata kadar yapılaşma hakkı var. Optimum'un sorununu çözüyorsunuz ama birçok bölgede gariban vatandaşın imar problemine el atmıyorsunuz, atacaksınız, biz de takipçisi olacağız" diye konuştu.

"SİZİN İŞİNİZ İMAR"

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın bölgede yapılan "Sessiz eylem" kapsamında "TOKİ sizden para alıp yatırımı başka yere yapıyor" sözlerine tepki gösteren Atmaca, "Bu çok ayıp bir şey. El insaf, el vicdan. Bayraklı'da yapılan konutlar neyle yapılıyor? Türkiye'nin her yerinde yapılan konutlar neyle yapılıyor. Türkiye'nin merkezi sistemler yönetildiğini unutuyor musunuz? Siz, 'Ben sizden ruhsat, yapı kullanma parası alamıyorum' diyorsunuz, Sarnıçlılar emlak vergisi, temizlik vergisi vermiyor mu, yollarını altyapısını görmüyor musunuz? Bir şeyi söylerken vicdanlı olmak lazım. Tapu sorunu sizin işiniz değil, kanunlar çıkarılmış zaten neden vatandaşın aklını karıştırıyorsunuz, orada bir vatandaşımızın burnu kanasa hesabını nasıl vereceksiniz. Sizin işiniz imar, onu yapacaksınız. İmar yapın. Emrez'de 122 hektarlık alanın imar planı yok. 2019'da ihale yaptınız kimse girmedi çünkü yanlış iş yapıyorsunuz. Orada kat karşılığı iş yapıyorsunuz. Etrafında planlı alan yok, her yer eski binalarla çevrili, doğalgazı yok, altyapısı yok, adam orada daire satabilir mi? Yaptığınız bu hukuksuz işleri tek tek söyleyeceğiz. İmar yapacaksınız. Sarnıçlı, Emrezli vatandaşlarımızın sorununu çözeceksiniz" çıkışında bulundu.   

"MÜLKİYET DUYGUSUNDAN SİYASET DEVŞİRMEYİN"

Emrez'de İZBETON AŞ kapsamında yapılan kentsel dönüşüme yönelik de eleştirilerde bulunan AK Partili Atmaca, "İnsanların mülkiyet duyguları üzerinden siyaset devşirmeyin. Süreç Necip Nasır önderliğinde emin ellerde. Siz makama geldiğimizde beni eleştirdiniz Gaziemir'in 1 sorununu söylemek yerine. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun, Vekilimizin selamlarını iletiyorum. İmar konusunun takipçisi olacağız, artık Sarnıç'ın tapu değil imar sorunu vardır" dedi.

ARDA, “ATEŞİN ETRAFINDA DANS EDİYORSUNUZ”

Atmaca’nın eleştirilerine yanıt veren Başkan Arda, “Geçmiş olsun ateşin etrafında dans ediyorsunuz. Eylem yapalım diyen ve beni o toplantıya çağıran onlar, insanlar çaresiz çaresizi 800 lira ile 2000 bin liraydı sonra bir anda 2.800 TL diyorsunuz sonra da yok siz evrak göndermediniz. Ben Sarnıçlının sorunlarına sahip çıkıyorum, tıpış tıpış o fiyatları düşüreceksiniz.  Oturma eylemi onların kararı, Sarnıçlının sorunu benim sorunum ve evet gidiyorum, haklarını alsınlar diye koşturuyoruz” dedi. 

Arda sözlerini şu ifadelerle sürdürdü;

“HAVANIZI ALIRSINIZ”

“İzel Hanım dedi ya ne yapsak eleştireceksiniz, eşleştirebilirsiniz, eleştiriye açığız  ama yok ihaleye fesat karıştırdınız,  yok organize suç örgütü oluşturdunuz derseniz havanızı alırsınız ne çalışanlarıma ne de Gaziemir Belediyesi’ne  laf söyletmemem.  İsmail Acar 430 parsel  için müracaat etmiş mi etmiş, belediye görevini yapmış m ı yapmış.  Yasa 2005’te çıkmış  İsmail Acar 2006’da müracaatını yapmış yasa ne diyorsa o uygulandı. Diyorsunuz ki ihaleye kimse girmiyor alt yapı yok, Sokak soka, aboneliklerine kadar her türlü çalışma yapıldı, tekrar tekrar gelip arşive baktılar o eve tekrar kat yapılmış mı? Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise bunları Gaziemir Belediyesine devretmemiş. Biz görevimizi yaptık, 1 tane tapu devredildi o da çok önceden müracaat etmiş o da 2 bin liraya tapusunu almış.  Biz o esnada Sarnıçlılar ile mücadele veriyorduk. Bizi Sarnıç’ta o toplantıya çağıran Mustafa Sevinç, oturma eylemi yapalım dediler 150 kişi tama dedi. Ben orada söyledim gelmemi isterseniz gelirim istemezseniz gelmem, konuşmamı isterseniz konuşurum istemezseniz konuşmam. Keşke siz de gelip orada 500 kişinin içinde bunları konuşsaydınız. Orada size de MHP’ye de oy verenler var. Yaptığımız tek şey bu konuyu basına taşımak, kamuoyu oluşturmak” ifadelerini kullandı. 

“TIPIŞ TIPIŞ O FİYATLARI İNDİRECEKSİNİZ”

Arda, “Telefonla birisi arıyor ben Çevre il Müdürlüğündenim paraları yatırmayın, o fiyatları tıpış tıpış indireceksiniz. Bir vatandaş 2 parsel için aynı anda müracaat veriyor ilk parsele 800 TL, 2 ay sonra ikinci parsele 2 bin 800 TL diyor, 800 TL bile o vatandaşlara çok ve ben 'Şartları zorlayın alın ne olur yarın belli olmaz' dedim ve geleceği de görmüşüm. Benim görevim Sarnıçlının sesini duyurmak, bizden yardım istiyorlar, Sarnıçlı sorununa aslanlar gibi sahip çıkıyor. Ben 150 kişiyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne taşıyabilir miyim? Kimse hakaret etmiyor, kavga etmiyor sadece sorun çözülsün istiyor.” 

“KİMSE ORTALIK BULANDIRMASIN”

“O tahsil edilecek paralar Bayraklı’ya yatırılacaksa Gaziemir’de bir şey yapılmalı. 800 olsa da ödeyemeyecekler var, zavallı durumda bir emekli maaşı ile geçinen insanlar var o 500-600 bin liraları ödeyemeyecekler, çıkın insanlara söz verin o evlerinizde kalacaksanız diye. Hiç Milletvekilleri çıkıp ne Sarnıç ne de Nükleer atık konusunda kafa bulandırmasın 2 ayda ne değişti ne? 2 ayda ülkenin ekonomisinin durumu ortada” dedi.