Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, GÜNDEME BAKIŞ’a samimi açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanlığından önce seyyar satıcılıktan, dolmuş şoförlüğüne birçok alanda çalışan Gürbüz, “Sokaktan gelmek belediye başkanlığı sürecine büyük katkı sağlıyor” dedi. Foça’nın sokaklarında dolaşırken ismi ile hitap etmediği ilçe sakini olmayan Başkan Gürbüz, “Ben belediye başkanı olmadan önce nasılsam aynı şekilde devam ettim. İnsanlarla iletişim kurmayı çok seviyorum, beni besleyen olgulardan birisi de bu. Özellikle belediye başkanlığı bence diğer işlerden daha fazla maneviyat istiyor. Yollar, kaldırımlar her şey olur ama düğünlerine, cenazelerine, ihtiyaç duydukları zamanlara daha fazla kıymet veriyorum. Bunları göstere göstere yapmayı sevmiyorum. Ben göreve geldiğimde belediyeye girmeye çekinen çok insan vardı, onlar dışarıda yanıma rahat rahat gelebiliyorlardı. Şimdi tüm Foçalılar hem belediyeye geliyor hem de ben onlara gidiyorum” diye konuştu.  

“DOLMUŞ KULLANIYORUM” 

“Korumanız var mı” sorunu yanıtlayan Başkan Gürbüz, “Hayır, korumam yok, tek başıma dolaşıyorum. Sabah 12:00’ye kadar belediyede olan randevularım doğrultusunda görüşmelerimi yapıyorum, ardından köyleri geziyorum. Foça’nın 6 köyü var, daha önce belde olup kapananlar var, orman köylerimiz var. Foça 254 kilometreye kurulu bir alan, çok büyük bir alan. Kahveleri ziyaret ediyorum, insanlarla oturup 1-2 el okey oynuyorum. Bu da insanların hoşuna gidiyor. Benim dolmuşum ve taksim vardı, 5 yıl dolmuş ve taksicilik yaptım. Gündüzleri dolmuşta, geceleri takside çalışıyordum. Şu anda da belediyenin arkasından geçen bir dolmuş hattı var. Durduruyorum, ‘Kay kenara abi’ diyorum, dolmuşu ben kullanıyorum. Beni görenler ilk başlarda şaşırıyordu ama artık alıştılar. Hoşlarına gidiyor. 2.5 senede ortalama 50 defa dolmuş kullanmışımdır. Pazarcılık, seyyar satıcılık, taksi şoförlüğü, dolmuş şoförlüğü, Ziraat Bankası güvenlik görevlisi ve itfaiye eri olarak çalıştım. Beni ilçemde herkes tanıyor, ben de herkesi tanıyorum. Bunun tabi ki belediye başkanlığına da büyük katkıları oluyor. Kimin gerçekten ihtiyaç sahibini olduğunu biliyorsun. Kullanılırken, kullanıldığını biliyorsun. Sokak bana çok şey kattı. Gökten zembille inen bir adam olmadığım için, sokaktan geldiğim için mutluyum açıkçası. Buranın yapısını, dokusunu, ihtiyaçlarının neler olduğunu biliyorum” dedi.  

“GÖZÜM KARADIR” 

İş konusunda gözünün kara olduğunu ifade eden Başkan Gürbüz, “Ben her şeyi tek başıma başardım. Futbol oynuyordum. 13 yaşımdayken Ankara’ya gittim, daha çocuktum. Burada Dardanel Turnuvası Gençlik Takımında ‘Gol kralı’ oldum. Sonra Gençlerbirliği’ne gittim. Ana yok, baba yok, takımla birlikte Ankara’da kaldım. Bu sebeplerle iş konusunda gözüm karadır. Bir şeyi kafama koyduysam yaparım. Foça’da yapılan işler de gerçekten olması gereken işler, uçuk kaçık, çılgın projeler değil. Buranın ihtiyacı olan işler. Ben zeplin yapalım demedim. Su, kanalizasyon, sokak sağlıklaştırması... Bağarası’ndaki kaldırım, bu ihtiyaçtı, meydanı yoktu meydan yaptık. Geremköy’ün 30 yıldır meydanı yoktu, meydan yaptık. Meydanlarımızı yapıyoruz, doğalgaz sorunumuzu çözdük. Mali tablomuzla ilgili çalışıyoruz. Ben belediyeyi çok kötü durumda aldım. Gelir kaynağımız çok kısıtlı. Burası sanayi bölgesi değil, turizm bölgesi ama büyük otelleri yok. Bunlara rağmen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, başarıyoruz. Başarının ölçüsü vatandaş” diye konuştu.  

“ZORLUKLAR BİZİ, HEDEFLERİMİZDEN ALIKOYMUYOR” 

Başkan Gürbüz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkür ederek, “Altyapı ile çalışmalara başladığımda herkes, ‘Yapma’ dedi. Ben durmadım. Çünkü 7 gün suyun kesildiği bir alandı, izinlerini almak da çok zordu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e diyecek söz bulamıyorum. Allah razı olsun, beni Foçalıları inanılmaz bir dertten kurtardı. Su altyapımız yapıldı, şimdi üst yapılar yapılıyor. Bunlar kolay işler değil. Foça gibi A1’in D1’in olduğu gibi bir alan ve bir de koruma amaçlı imar planı yoktu, biz koruma amaçlı imar planının 5000’liğini çıkarttık. 5000’lik planlarımız geçti, 1000’lik planlarımız da bugün, yarın geçecek. Foça’da iş yapmak, izinlerini almak da çok zor ama zorluklar bizi hedeflerimizden alıkoymuyor” diye konuştu.  

“TUNÇ BAŞKAN HER BELEDİYEYE EŞİT MESAFEDE” 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ilçeye büyük hizmetler yaptığını anlatan Gürbüz, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız her belediyeye eşit mesafede. Tüm ilçelerin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Bizim partimizin yönetiminde olmayan belediyeye de destek oluyor. Kendisi seçim biter bitmez herkesin belediye başkanı oldu. Tunç Başkan bir lokomotif, hepimizi çekiyor, onun verdiği desteklerle hizmet veriyoruz. Foça’nın su hattı, kanalizasyon hattı, doğalgaz hattı gibi en büyük sorunlarına merhem oldu. Bunlar kıymetli şeyler. 47 kilometre ana hat geldi, bağlantılarını söylemiyorum. Eski Foça’da 21 mahallenin kanalizasyon sorunu halledildi. Belli başlı yerlerde de izinler bekleniyor” dedi.  

“ÖRGÜT BİZDEN BÜYÜK” 

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile ve örgütle ilişkisinin iyi olduğunu aktaran Gürbüz, “Benim il başkanım kuvvetliyse örgütüm ve ben kuvvetliyim. Büyükşehir Belediye Başkanım kuvvetliyse benim belediyelerim ve kendi belediyem kuvvetli. İl Başkanımız Deniz Yücel ile de Büyükşehir Belediye Başkanımızla da ilişkilerimiz çok iyi. Ben örgütten gelen birisiyim, ilçe örgütümle de çok iyiyiz. Haddimi ve sınırımı biliyorum, örgüt bizden büyük, Büyükşehir Belediye Başkanımız da bizden büyük. Biz terbiyemizle çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.   

“KUZEYİN EN GÜZEL OTELİ OLACAK” 

Geçtiğimiz günlerde ihalesi gerçekleşen Fransız Tatil Köyü’ne ilişkin bilgi veren Gürbüz, “Fransız Tatil Köyü’nün (Kulüp Met) hızlı bir şekilde inşasına başlanıldı. Zaten tescilli binalar ve tescilli ağaçların olduğu bir alan. Ekstra bir yapı ya da yükseklik yapılmıyor. 1964 yılındaki mevcut haliyle restore edilecek. Önümüzdeki Mayıs ayına kadar 100 odası ve restoranı hizmete açılmış olacak. Bu da Foça’da yaşayan çocuklar için istihdam kapısı olacak. 250 kişiye istihdam oluşturacak, Kuzeydeki en güzel otel olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.  

“BİR SONRAKİ DÖNEM VARIM” 

Önümüzdeki yerel seçimlerde aday olup olmayacağının sorulması üzerine konuşan Gürbüz, “Bir sonraki dönem, isterlerse varım. Ben istiyorum, hizmet etmek güzel bir şey. Yüzümün gülmediğini anlarsam bırakırım. Çünkü makam şikayet etme yeri değil ya da hor görme yeri değil. Kimse belediyeye, belediye yerinde duruyor mu diye bakmaya gelmiyor. Herkesin bir işi var, sizin de  o işleri çözme mecburiyetiniz var. Belediyemize gelen kimse, ‘Başkanla görüşemedim’ demez mesela, ben mutlaka görüşürüm” dedi.