Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz 1 yılda ilçede yaptığı çalışmaları anlattı. Göreve geldiğinde belediyenin işlevsiz olduğuna dikkat çeken Gürbüz, “Belediye başkanlığının algısı değişti. Daha rahat ulaşılabilir, dokunulabilir bir belediye inşa ettik. Artık vatandaş şikayet ve talepler daha rahat anlatılabiliyor. En başta da samimiyet geldi. Geçmiş yılların ağırlığı kaldı. İşlevsiz bir belediyeden hareket kabiliyeti yüksek bir belediye seviyesine geçildi. İş yapan, iş takip eden, sorun çözen, çözemediğinde de neden çözemediğini anlatan bir belediye oldu. ‘Yaparız, hallederiz’ değil de, yapılan ya da yapılmayacağını bilen bir bilen belediye oldu. Foça’da birçok şeyin değişimi aslında samimiyetle oldu. Zor bir sene geçirdik. Deprem oldu, gencecik çocuklar şehit düştü, üzerine Korona virüsü tüm dünyayı sardı. Bir tek meteor düşmedi. Bir insanın belediye başkanlığında başına daha başka ne gelir bilmiyorum. Bütün sorunlar çok hızlı bir şekilde geldi ama çözümleri noktasında da hızlı hareket ettik. Foça’nın 40 yıllık su hattını değiştiriyoruz. Bu hat 58 kilometre. Yaklaşık 60 milyonluk bir ihale. Büyükşehir Belediye Başkanımızın desteğiyle sıkıntıya hemen müdahale ettik. Kanalizasyon sorunu vardı, onu hallediyoruz. Artık Foça’nın hiçbir yerinde kanalizasyonla alakalı sıkıntı kalmayacak. Yılların verdiği yorgunluktu bu sorun. Biz bu sorunu özellikle çocuklarımızı düşünerek derhal çözmek istedik. Çocuklarımız fosseptik çekilen yerlerde oynamasınlar, hasta olmasınlar diye. Foça giriş yolunu düzeltiyoruz. Foça’nın içine kadar gelen 3 şeritli bir yol yapıyoruz. Yeni Foça’da bölgenin kendine özgü taşıyla meydan düzenlemeleri yapıyoruz. Çocuklarımızın parkı yoktu, 23 tane park yaptık. Kreşlerle ilgili düzenlemeler yaptık. İşgalleri engelliyoruz, olabildiğince Foça’yı koruyoruz. Benim de çocuklarım var, Foça’daki tüm çocukları da kendi çocuğum gibi görüyorum. Çocuklarımız büyüdüğünde Foça’nın kendine özgü dokusu kalsın istiyorum. Onlar da bu güzellikleri yaşasın istiyorum. Bu sebeple attığımız her adımda Foça’nın tüm paydaşlarıyla ortak kararlar veriyoruz” dedi.

“BELEDİYEYİ CİDDİ MİKTARDA BORÇLANMIŞ HALDE DEVRALDIK”

Foça Belediyesi’ni ağır bir borçla devraldığını söyleyen Belediye Başkanı Fatih Gürbüz Pandemi sürecinde de borçları ödemeye devam ettiğini belirtti. Gürbüz, “Biz Foça Belediyesi’ni ciddi miktarda borçlanmış halde devraldık. Foça’nın gelirleri düşük. Kış mevsiminde 33 bin, yaz mevsiminde 133 bin, bazen 233 binleri buluyor. Buna göre mesai arkadaşlarım var. Ona göre ekip ve ekipmanım var. Tabi ki sıkıntı yaşıyoruz. Finans anlamında çok büyük sıkıntılarla aldık belediyeyi. Böyle olacağını da biliyorduk. Piyasaya 5 milyon lira borç vardı, devlete de 70 milyon borcu vardı. Devam eden işlerde de 12 milyona yakın bir borç var. Belediye şirketimiz de borçluydu, hem Pandemi sürecinin sıkıntılarıyla mücadele ettik hem de borçları kapatmaya çalıştık. Belediye şirketinin 1 milyon 50 bin lira borcunu kapattık. Belediyemizin kapalı olan otelini açtık. Sosyal tesislerini açtık, düzenlemeler yaptık. Toparlamaya başladık. Pandemi sürecinde 190 tane dükkanımızdan kira almadık. Foça’da fabrika yok, büyük sanayileşme yok. Burada turizm, balık, tarım, çiftçilik var. Butik otellerimiz var, 1 tane 4 yıldızlı otelimiz var. Yani gelir kaynaklarımız çok değil, biz kendi gelir kaynaklarımızı artırmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız da destek oluyor” dedi.

“SOYER İLE ÇALIŞTIĞIM İÇİN ÇOK ŞANSLIYIM, İZMİRLİLER DE ÇOK ŞANSLI”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmirliler için büyük bir şans olduğuna dikkat çeken CHP’li Gürbüz, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer lokomotif. Ailenin büyüğü, abisi, babası… Kendisine derdinizi anlatabiliyorsunuz. Benim kendimi şanslı hissettiğim noktalardan biri de Sayın Soyer’in geçmişte küçük bir ilçenin belediye başkanlığı görevini üstlenmiş olması. Yani benim yaşadığım zorlukların çok daha fazlasını yaşadı. Gittiğimde beni anlayan, sorunumun çözümünü sunan ve 30 ilçeye de aynı hoşgörü ve desteği sağlayan bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Ben bu dönemde, kendisinin Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde ilçe belediye başkanı olduğum için çok şanslıyım. İzmirliler de çok şanslı. Kendisine kıymet verilmesi lazım, üzülmemesi lazım” dedi.

“13 YAŞINDA İŞ HAYATINA ATILDIM”

Doğma büyüme Foçalı olduğunu ifade eden Başkan Fatih Gürbüz, “Ben Foça’da doğdum, büyüdüm. Burada esnaflık yaptım. Yıllarca futbol oynadım. 13 yaşında pazarcılık yaparak çalışma hayatına başladım. Dolmuşçuluk, taksicilik, bakkalcılık, bilardo dükkanı işletmeciliği, Ziraat Bankası güvenlik görevlisi, kafeterya işletmeciliği, toptancılık ve en son da 8 yıl itfaiye erliği yaptım. Buradaki birçok kişinin kardeşiyim, abisiyim, oğluyum. Bu ilçedeki sokaklarda büyüdüm. Düğünleri çok severim. Cenazelere mutlaka katılırım. Cuma namazlarına giderim. Benim yaşadığım hayat böyleydi. 12 tane aday adayı vardı. Açıkçası kendimi anlatmak ve ifade etmek çok zor oldu. Genel Başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, İl Başkanımız inandılar, güvendiler. Yaşım kaç olursa olsun ben bu ilçeye hakimim. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda herkesin sağlığı da size bağlı. Ucu bucağı olmayan bir Foça, herkese dokunmak, yetmek zorundasınız. Bazen bisikletle, bazen motorla, bazen makam arabasıyla, bazen şortla, bazen takım elbiseyle gezmek zorundasın.   Adaylığım açıklandığında bir şok yaşandı. Ardından her gün üzerine koya koya gittik. Ben ekip ruhunu, iş takibini çok seven bir insanım. Yazarak çalışıyorum. Sorgulayan bir insanım. Foça’nın yüzde 60’ının tüm ailesini tanıyorum. Bu samimiyetle çok güzel işler yapıyoruz” dedi.

“STK’LAR NE ZAMAN ‘EYLEM VAR’ DESE EN ÖNDE BEN GİDERİM”

Çevre ve doğa konularında hassasiyet gösterdiğini anlatan Başkan Gürbüz, “Bütün sivil toplum kuruluşlarıyla, çevrecilerle birlikte eylemlere ben de gidiyorum. Belediye Başkanı olduktan sonra oraya 3 tane dava açtık. Çünkü durduk yerde yanıyor, oradaki insanlara zarar veriyor. Cürufun alttan bıraktığı sularla zeytinlikle mahvoluyor. Büyük sıkıntılar yaşanıyor. Kozbeyli, Yeniköy, Gencelli çok özel yerler. Bizim oraya bir çit çekmemiz lazım. Olabildiğince korumamız lazım. Biz cürufun 1 metre daha gelmemesi, 1 metre daha yükselmemesi için mücadele ediyoruz. Ben önce insan olarak buna karşıyım, daha sonra belediye başkanı olarak karşıyım. STK’lar ne zaman ‘Gidiyoruz’ derse, ‘Eylem var’ derse en başta ben gidiyorum. Foça cennet gibi bir yer, onu korumak için sonuna mücadele edeceğiz” dedi.

“BİZ SİZE TAHIL KURUTMA TESİSİNİ VERELİM, SİZ BİZE DOMATES ENTEGRE TESİSİ YAPIN”

İlçede tarıma yönelik yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Gürbüz domates entegre tesisine ihtiyaç olduğunu belirterek, “Sakız ağacıyla alakalı bir çalışma içerisindeyiz. Belediyeye ait tüm arazilerimizde sakız ağacı çalışması yapacağız. Kendi bünyemizde Gerenköy’de 250 dönüm, Bağarası’nda 100 dönümümüz var. Buraları kendimiz ekip, kendimiz dikiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ‘Tarıma yönelmekte fayda var’ çağrısından yola çıkarak hareket ediyoruz. Tarım ürünlerimizi satın alarak ilçe sakinlerimize özellikle de arka sıradakilere dağıttık. Domates hasadımızı bekliyoruz, onları da destekliyoruz. Aynı zamanda Gerenköy’ün en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi kantardı. Bağarası’nda atıl duran tahıl kurutma yerimiz var, 1 sefer çalışmış bir daha çalışmamış. Oradaki kantarı alarak Gerenköy’e koyduk. Çok cüzi bir rakamla bu işi çözdük. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla konuşuyoruz, Gerenköy'den yıllık ortalama 30 bin ton domates çıkıyor. ‘Biz size tahıl kurutma tesisini verelim, siz bize domates entegre tesisi yapın’ diye talepte bulunduk. Sağ olsun başkanımız da sıcak baktı. Foça öyle bir yer ki önü turizm ve balıkçılık, arkası tarım ve hayvancılık. Bir ilçede olabilecek bütün güzellikler var. Biz de bu güzellikleri sahaya çıkartmak için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

“FRANSIZ TATİL KÖYÜ FOÇA’YA KAZANDIRILMALI”

2005 yılında kapanan Fransız Tatil Köyü’nün Foça’ya mutlaka kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Fatih Gürbüz, “Fransız Tatil Köyü Foça’nın yüzde 50 yatak sayısını barındıran, yaklaşık 4 nesli emekli eden, Foça’nın kültürünü, tarihini yansıtan, ekonomisine etki eden en keyifli ve Türkiye’nin ilk tatil köyüydü. Nedensizce ve bir basiretsizlik örneği olarak kaybedilmiş. Böyle bir sosyo-ekonomik güç, Foça’nın yurtdışına açılan tek kapısı kaybedilmiş. Biz seçildikten sonra 4 Nisan’da burayı araştırmaya başladık. Bir ihaleye çıkılmış, ihale alınmış. Biz beklenti içindeydik. Tabi ki bir an önce açılsın, Foça’nın gençleri orada iş sahibi olsun, Foça’nın yatak sayısı tekrar artsın istiyoruz. Daha sonra bu şirketin ihalesi feshedildi. Ben Büyükşehir Belediye Başkanımıza konuyu ilettim. Kendisi geldi, birlikte gezdik, baktık. Hesaplar yaptık. Başkanımız da çok uğraştı. Tekrar ihaleye çıkılacak denildi, 4 sefer başvuruda bulunduk ama biz burayı alamadık. Oranın kapanması büyük israftır. Foça’ya vurulan en büyük darbelerden bir tanesidir. Bir an evvel ister özel, ister devlet tarafından açılarak faaliyete geçirilmelidir. Ben daha önce de değeri kadar yer verilerek Foça Belediyesi’ne devredilmesi yönünde teklifte bulunmuştum. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile birlikte orayı harekete geçirebiliriz” dedi.

“FOÇA’DA İMARA AÇILACAK ALAN YOK”

Gürbüz geçtiğimiz yıllarda imara açılan arazilere tepki göstererek “Foça’da imara açılacak alan yok. Bağarası’nda zaten zamanında yaptıkları imar planıyla birlikte bol bol açılım yapmışlar. Önemli olan sadece imara yeri açmak değil. Orada ekolojik dengeyi koruyabilmek, altyapı hizmetlerini sağlayabilmek, yolunu, taşını döşeyebilmek ve Foça’nın dengesini bozmamak. İmar planları öyle bir yapılmalı ki, imar harcına gelen ev sahibinin yolunu yapmış olmanız lazım. İnternetini, suyunu getirmeniz, kanalizasyonunu yapmanız lazım. Bunların hepsi belediyeye yekûndur. Belediye bunu kabullenerek buraları imara açmıştır. En önemlisi olabildiğince yeşili korumalı, betonlaşmaya izin vermemelidir. Bizim dönemimizde imara açılmayı düşünmüyoruz. Zaten yeterince açılabildiği kadar açılmış. Biz olabildiğince tutmaya çalışacağız. Özellikle dikey yapılar olmayacak, Foça’nın doğasına uygun yapılar istiyoruz” dedi.