Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Uzman Diyetisyen Aslı Gül Kına Pandemi sürecinde sağlıklı kalmanın yollarını anlattı. Beslenme günlüğü tutulması tavsiyesinde bulunan Kına, “Evde karantina altında olmak besin kaygısına ve duygusal yemeye yol açabilir. Öncelikle yalnız olmadığınızı, bu durumun hepimizi etkilediğini unutmayın. Stres ve baskı altında yeme davranışlarımızda değişiklik olabilir. Ancak bu duyguyla baş edebilmek için kendinize gerçekten aç olup olmadığınızı sorun ve yeme isteğinizin geçip geçmeyeceğini gözlemlemek için bir süre bekleyin. Beslenme günlüğü tutun. Hangi zamanlarda yemek yediğinizi fark etmeniz beslenme düzeni ve alışkanlıklarla ilgili mevcut durum değerlendirmeyi sağlar. Her gün tartılmayın, haftada bir veya iki haftada bir belirlediğiniz bir gün sabah aç karnına tuvalete çıktıktan sonra tartılın” dedi.

“KENDİNİZE ŞU SORULARI SORUN”
Kına Pandemi sürecinde duygusal yeme gerçekleşebileceğine dikkat çekerek, “Duygusal yemeye neden olan tetikleyicilerin farkında olun. Tetikleyiciler içsel veya dışsal olabilir. Örneğin; Çok fazla üzücü haber dinlemek veya evden çalışmanın ne kadar zor olduğunu düşünmek veya bu durumun ne zaman geçeceğini düşünmek tetikleyiciler olabilir. Kendinize şu soruları sorun: ‘Ne zaman duygusal yeme olasılığım daha yüksek? Hangi koşullar yeme davranışımı kontrol etmemi zorlaştırır? Ne zaman, hangi yiyecekleri canım daha çok istiyor?’ Bu sorulara net cevaplar almak tetikleyicilere karşı daha güçlü olmanıza yardımcı olacaktır. Öğün atlamayın. Küçük porsiyonlarla sık sık beslenin. Bu sayede yeme ataklarının önüne geçmeniz kolaylaşacaktır” şeklinde konuştu.

“ALKOLDEN UZAK DURUN”
Uzak durulması gereken yiyecekler hakkında bilgi veren Kına, “Bu dönemde tüketilmesi sınırlandırılması gereken yiyecek ve içecekler; kan şekerini hızla yükselten şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz ekmek de dâhil hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, aşırı tuz içeren besinlerdir. Hazır soslar, cips gibi tuzlu ürünler, patlamış mısır, tuzlu kurabiyeler de bu gruba dahildir. Enerji içeriği yüksek alkollü içeceklerin de vitamin, mineral emilimini olumsuz etkileyebildiği ve uyku problemlerine yola açabildiği için tüketimi mümkün olduğunca sınırlı olmalıdır. Alkol tüketiminin koronovirüsenfeksiyonunu önlediğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığı gibi, içinde etil alkol yerine metil alkol bulunan sahte içkiler de çok ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir” dedi.

“SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLAR TÜKETİN”
Zararlı atıştırmalıklar yerine sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Aslı Gül Kına şu bilgileri verdi:

“Evde kaldığımız bu süreçte kendinizi sürekli buzdolabının önünde buluyor veya normalden daha fazla atıştırmalık arıyor olabilirsiniz. Hızlı ve kolay atıştırmalık örnekleri şu şekilde sıralanabilir: Taze meyve dilimli yoğurt ,salatalık, havuç ve kereviz gibi çıtır sebzeler, taze meyveler, peynir ve tam buğday ekmeği veya galeta, çiğ kuruyemişler,hurma, Kuru üzüm, kuru kayısı gibi kuru meyveler.