GÜNDEME BAKIŞ – 2004-2019 yılları arasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Aziz Kocaoğlu, depreme Urla’da yakalandığını söyledi. Depremi etkileyen bölgeyi çok iyi bildiğini anlatan eski Başkan Kocaoğlu, “Burada imar zaten eski tarihlerde verilmiş. İnşaat kalitesi depremin etkisini belirledi. Bir tarafta evler yıkıldı hemen yanındakiler sapasağlam. Çürük binalarda, yapım ve uygulaması hatası olanlarda maalesef sıkıntı oldu. O bölgede gökdelenler. Onlara bir şey oldu mu? Olmadı. Hesap ve malzeme hatası var…” dedi.

ÇEŞİTLİ MEVZUATLAR VAR!

İzmir’in yeni bir deprem master planı olmaması eleştiriyle ilgili Kocaoğlu, “Çeşitli mevzuat var. Esasında binaların dönüşümü ile kentsel dönüşüm ayrı şeyler. Uzmanlar beton ömrü maksimum 60 yıl diyor. İzmir’in birçok noktasında 60 yıllık binalar var. İzmir’de 1999 öncesi yapılan binalar yıkılacak mı? Yenilenecek mi? Hangi parayla bunu yenileyeceksin? O güç var mı?” dedi.

GÖZÜMLE BEN DE BAKARIM!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “100 bin gözden geçirilecek” açıklamasıyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu binalar gözle mi kontrol edilecek? Öyle yapılacaksa ben de onu yaparım? İstiyorlarsa helikopterlerle baksınlar! Binalardan karot örneği alıp laboratuvarda incelenmesi uzun süre…Kentsel dönüşüm ekonomiye bağlı. Konut arz talebine göre kentsel dönüşüm hızlanır ya da yavaşlar. Kentsel dönüşüm gecekonduda mı yapılacak? Alsancak’taki imarlı yerlerde mi? İnsanlar arsalarından taviz vermediğine göre bina dönüşümü mü olacak? Bunların masaya yatırılması, samimiyetle tartışılması gerek” diye konuştu.

İMAR AFFI NEYİN NESİ?

Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“İmar affı neyin nesi? Niye çıkartıyorlar. Bu kadar konu konuşuluyor. Çürük binaya, üstüne kaçak kat çıkana imar affı çıkartılıyor. Neden? Bir taraftan kentsel dönüşüm konuşuluyor bir taraftan imar affı çıkartılıyor. Büyük çelişki”

SIKINTI OLUNCA HERKES AKIL VERİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, kendi döneminde Kadifakale, Örnekköy ve Uzundere’de örnek dönüşümlerin altına imza attıklarını ifade etti. Kocaoğlu, “İzmir’i etkileyen faydan bahsedilmiyordu. Sahilden geçen fayı hep konuşuyorduk. Sıkıntı olunca herkes akıl veriyor. Herkes birbirini suçluyor.  Önemli olan bundan sonra atılacak adımların sağlam atılması. Suçlayarak ne geçecek elimize?” dedi.