ESİAD Başkanı Fadıl Sivri ABD’nin İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’e yaptığı yatırımları eleştirdi.

Sivri’nin açıklaması şu şekilde: “
Beyaz Saray tarafından yapılan açıklama ile Amerika Birleşik Devletleri’nin İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanımız Sayın Abdülhamit Gül nezdinde Rahip Brunson’ın tutukluluğunda rol oynadıkları gerekçesiyle ülkemize yaptırım uygulamasını kabul edilemez bir yaklaşım olarak görüyoruz. Bu karar, transatlantik ortaklığı bulunan ve tarihleri boyunca dost ve müttefik konumda bulunmuş iki ülkenin diplomatik teamüllerine de aykırıdır.

ESİAD olarak hukukun üstünlüğü ilkesinin her daim savunucusu olduk. Her fırsatta adalet ve demokrasiden bahseden Amerika Birleşik Devletleri’nin şahıslara yönelik aldığı yaptırım kararı yanlış olmasının ötesinde ülkemizin bağımsız yargısına da müdahale anlamına gelmektedir. Bu anlayışla, hukuk süreci sürerken böylesi bir müdahale, iki ülke arasındaki ilişkilerin özüne de büyük zarar vermektedir. Alınan kararı hukuk devleti anlayışı ile çelişmesi, devletlerarası ilişkilerin dayandığı gelenek ve etik ilkelere aykırı olması sebebiyle kınıyor ve en kısa zamanda bu karardan dönülmesini bekliyoruz.
Bu doğrultuda, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında ilişkilerin onarılamaz bir seviyeye ulaşmadan diplomatik teamüller içerisinde düzeltilmesinin tarihi bir sorumluluk olduğu inancındayız. İki ülke arasındaki krizin en kısa zamanda yapıcı bir diyalogla aşılmasını temenni ediyoruz. Bu süreçte devletimizin yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla açıklarız.”