GÜNDEME BAKIŞ- ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey ve Eşi Sabiha Bey’in koronavirüs testlerinin pozitif çıkmasının ardından müdürlükte vaka sayısı artıyor. DİSK Ege Bölge Temsil ile Genel İş Sendikası’nın şube başkanları da basın toplantısı düzenleyerek yetkilileri uyardı. Kurumda toplamda 16 kişinin koronavirüse yakalandığı açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü, DİSK ve Genel İş Sendikası’nın vatandaşlarla yakın temasta olan personeller için İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne test yapılması talebiyle gönderdiği resmi yazılara ret cevap gelmesine dair konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve şube başkanları tepkilerini dile getirdi. Sendika binasındaki basın açıklamasında konuşan Sarı, “Biz bu konuyu daha önce gündeme getirecektik ama her ilin kendi çalışmaları vardı. İş İzmir halkının sağlığı olunca ve büyümeye başlayınca kamuoyunu bilgilendirmek istedik” dedi.

 "HASTALIK YAYGINLAŞIRSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ MÜ YOLCU TAŞIYACAK?"
Genel İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Engin Topal, “Salgın Türkiye’nin olduğu gibi İzmir’in de gündemiydi. Pandemi sürecinde çok büyük sıkıntılar yaşadık. Bağlı olduğumuz iş yerlerinde kısmen sıkıntıyı aşmaya çalışsak bile etkilendik ve hala etkilenmeye devam ediyoruz. 3 bin 200 hat şoförü ve diğer çalışanlarla 4 bine yakın bir çalışanımız var. Sokağa çıkma yasağı olduğundan bu yana her gün çalıştık. Devamlı alanlardaydık, işimizin başındaydık. Hastalıkla baş etmek çok zor, çalışmalar yeterli gelmedi. Günde 1 milyonu taşıyan ulaşım sisteminde 3 bin 200 şoförle çalışmak zor. İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapmış olduğumuz çağrıda test için başvuru yaptık. Ancak son zamanlarda aldığımız duyuma göre reddedilmiş. Bütün yazlık yerler açıldı. 1 otobüsle çalıştığımız yerde 3 otobüsle çalışmaya başladık. 1 Temmuz’dan sonraki süreçte salgını hafife alık. Şu an insanları maskeye zorlayamıyoruz. Çoğu insanda yok. Yüzde 50’lik oranda kalkmak üzere… Biz polis değiliz, baskı yapamıyoruz. Klimalar da var. Risk 2 katına çıktı. Çağrımız var. Bu şoförlere ve halkla iç içe olan personellere neden test yapılmıyor? Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bunun derhal yapılmasını istiyoruz. Günde 1 milyon insan taşıyoruz. Bu, İzmir’i hastalık kaplar demek. Bu salgın yaygınlaşırsa çok merak ediyorum bu kadar yolcuyu İl Sağlık Müdürlüğü mü taşıyacak?” dedi. 

"TEST TALEPLERİMİZ REDDEDİLDİ"
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın 27 Mart 2020 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü’ne test talebinin ilettiğini açıklayan ve olumsuz cevap alındığını aktaran Sarı, “Biz çalışanlarımıza test yapılmasını talep ettik. Günde 1 milyon yolcuyla yüz yüze kalan şoför arkadaşlara virüs bulaşırsa İzmir pandemiyle karşı karşıya kalacaktır. Test talebimiz sağlık müdürlüğü tarafından reddedildi. Bu talep İzmir halkının sağlığını tehlikeye atmaktır. Atölyede 5, hatlarda 9 üyemiz karantinaya alınmıştır. Sağlık Müdürlüğü ısrar ederse İzmir halkının ulaşımı kimlerle yapacaktır, bunu merak ediyoruz. Acaba müdürlük İzmir’de otobüsleri çalışmasın diyerek kaos mu yaratmak istemektedir? Bakanlık günde binlerce test yapıldığını söylerken üyelerimize neden test yapılmamaktadır? Müdürlük, taleplerimizi karşılamazsa İzmir’de yaşanacakların sorumluluğu kendisine aittir. Acil test yapılmadığı sürece İzmir’de yaşanacak salgının sorumlusu onlardır. Buradan sesleniyorum; İzmir halkına ihanet etmek istemiyorsanız testleri yapmak zorundasınız. Yapmazsınız iş durdurma hakkımızı kullanacağız” dedi.

"BÖYLE GİDERSE ULAŞIM KENDİLİĞİNDEN DURACAK"
Şube Başkanı Topal, kurumda şu an bilinen 16 pozitif vakanın olduğunu ifade ederken, “Her sabah ateşler ölçülüyor. Oradan yakalıyoruz yakalayabildiğimizi. Hat şoförüne bulaşırsa İzmir’de herkese bulaşır demektir” dedi. Sarı bir kez daha söz aldı ve “Ulaşım duramaz. Test yapmaları gerekiyor. Müdürlük bize cevabında, ‘Gerek görülmemiştir, biz ancak acil durumda test yaparız’ diyor. Günde 1 milyon yolcuyu taşıyan şoförlerimiz var. Böyle giderse ulaşım kendiliğinden duracak. Biz talep eden kurumuz. İl Sağlık Müdürlüğü ısrarla ret cevabı veriyor. Yaz sezonuyla dışarıdan illerden gelen insanlar var. Vaka varsa bu ortamda çalışmak istemiyoruz” diye konuştu.

"15’İNCİ GÜN İŞ DURDURURUZ!"
Topal ayrıca, “İzmir’de 6 tane garaj var. Araçlarımız ilçeleri dolaşıyor. Her tarafa bulaşma riski çok fazla. İzmir riskli illerde ikinci sırada... Maskenin düşük seviyede kullanılması bizi korkuyor. Yazlık yerler Çin Mahallesi gibi oluyor” açıklamasına imza attı. Sarı ise, “Sesimizi yükselteceğiz. İnsanlar bu otobüslere zor binecek. Testler yapılmazsa biz kendi üyelerimizin sağlığını düşünmek zorundayız. Bunun süresi 14 gündür. 15’inci gün Valilik, İl Sağlık Müdürlüğü bu konuda ısrarcı davranırsa iş durdururuz. Acaba kaos mu yaratmak istiyorlar? Bunu siyasi bir argüman olarak mı kullanmak istiyorlar?” dedi.  Topal son olarak, “Durdurmayla ilgili büyük sıkıntı yaşamayacağız. Yayılma olduğunda bölgeyi kapatıyor. Bizim durdurmamıza gerek kalmayacak kendisi duracak” açıklamasına imza attı. Sarı da, “Sağlık müdürü cevap versin. Biz topu onlara attık. Her yerde uygulanıp burada uygulanmıyorsa bunda art niyet arıyoruz”  dedi.