Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ  - Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle;

“Deprem anından itibaren vatandaşların yanında olduk. Bakanlarımızla AFAD, Kızılay başta olmak üzere STK’larla sadece İzmir’in acısını paylaşmakla kalmadık dertlerini çözecek adımları attık. Ülkemizin dünyanın en hızlı afet müdahale sistemine sahip. Biz ise dakikalar içinde aram kurtarma saatler içinde saatler günler içinde en kaz kaldırma faaliyetlerine başlıyoruz. Yılı dolmadan yıkılan evlerin yenisini yapıyoruz. İzmir’de de bu mekanizmayı işlettik. Depremzedelerin yaralarını sarmak için açılıştık. Kimseyi aç ve açıkta bırakmadık.  Sahipsiz çaresiz bırakmadık. Kaybettik canları ve yıkılan evlerin acısını yaşayan insanlarımızın ilave sıkıntıların peşinden koşmadan sorunları çözdük.

Elazığ’da 23 bin 677 konut ve 23 bin 515 köyş evi, Malatya 6287 konut ve 155 köy evi inşa ederek vatandaşlara teslim ettik. İzmir depreminin ardından Bayraklı’da 1321 ve 302 dükkan inşa ettik. Rezerv alan 3649, 511 dükkan inşa etmek için harekete geçtik. İzmir depreminin ardından 5074 konut ve 353 dükkan yapmaya karar verdik. 1 yıl içinde teslim etme sözü verdik. sözümüzü tutuyoruz, ilk etap konut ve dükkanları depremzedelere teslim ediyoruz.

SÖZ VERİRİZ SÖZÜMÜZÜ TUTARIZ

Bizler AK Partiyiz. Bizler söz veririz sözümüzü tutarız. Adalet Manavkuyu ve Mansuroğlu Mahallemizdeki projelerde 598 konut ve 145 dükkan sahipleri ile buluşacak. 3 mahallemizde inşaatların yatırım tutarı 750 milyon TL. Rezerv alanda 1.5 milyar yatırım bedeli olan 3649 konut ve 51 dükkan yapıyoruz. Bu alandaki projenin 397 konutu inşallah yılbaşına kadar tamamlamış ve sahiplerine teslim etmiş olacağız. 2+1 konutları 160 bin TL, 180 bin TL 3+1 konutları 220-260 bin TL arası bedellere sahiplerine veriyoruz. İlk 2 yıl ödemezsiz toplam 20 vadeli ödeme planına göre 2+1 taksitle aylık 740, 3+1’lerin ise aylık 1020 TL’den başlayacak. Kira bedelini de düşük tutarla vatandaşlarımız yeni, güvenli evlerine kavuşacaklar. Yeni konutlarının ve dükkanlarının vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Depremin ardından sadece bu felaketin yol açtığı yaraları sarmakla kalmadık. İzmir’de sürmekte olan kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdık. 9 yılda riskli yapı olarak belirlediğimiz 20 bin binayı yıktık ve dönüşüm çalışmalarına başlatmıştık. Afetlere hazırlık amacıyla TOKi ve emlak konut vasıtasıyla 20 bin 456 konutun inşaatın yapımına başladık ve bir bölümün tamamladık. Bayraklı ve Bergama’ya iki millet bahçesi kazandırma sözümüz var.

Geçtiğimiz 19 yılda İzmir’e çevre ve şehircilik alanında 23 milyar TL yatırım ve destek sağladık. 5 milyarlık yatarımın inşası devam ediyor. Depreme hazırlık için gerçekten önemli adımlar atıyoruz.

İzmir'e 4 yeni üniversite kurduk. Gençlik ve sporda 7 bin 100 kişi kapasiteli yükseköğrenim kursları açtık. Sizlere bir de müjde vermek istiyorum. İnşallah bugün Alsancak'taki 14 bin kişilik tribüne sahip yeni stadımızı da hizmete açıyoruz. Adını Alsancak Mustafa Denizli Stadı belirlediğimiz tesisin şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

YEREL YÖNETİMLERE SERT SÖZLER

Sosyal yardımlarda İzmirli kardeşlerimize 8.5 milyar tutarında kaynak aktardık. 122 sağlık tesisi kazandırdık. İzmir'in bölünmüş yol uzunluğunu 952 km'ye ulaştırdık. İstanbul - İzmir otoyollarını, Konak tünelini tamamlayarak trafiğe açtık. Dört adet içme suyu tesisimizin inşası devam ediyor. İzmir'in en önemli problemlerinden biri olan sellere karşı 100 adet taşkın koruma tesisi inşa ettik. Biz bugüne kada rülkemize ve vatandaşlarımıza ne söz verdiyse yaptık. İzmir'de de verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik. Bugün teslim ettiğimiz konutlar da sözümüzün eri olduğumuzun son örneğidir. Bu güzel manzaranın kimi kifayetsiz siyasetçiler tarafından gölgelenmesine izin vermeyeceğinize inanıyorum. Şehrin yerel yönetimlerdeki çeyrek asırlık ihmalini de içimiz acıyarak takip ediyoruz. Altyapının yetersizliği yağan her yağmurda kendini belli ediyor. Son sel felaketinde ortaya çıkan tabloyu en iyi sizler biliyorsunuz. Acaba bu şehri turist gibi ziyaret eden ana muhalefet partisinin genel başkanı kendi belediye başkanına hangi derde derman olacak talimatı vermiştir. Belediyenin sorumluluğunda olan hususların suçunu hükümete atmak dışında herhangi bir cinlikleri var mı? İzmir adına duyduğum samimi üzüntüyü sizlerle paylaşıyorum. Gerçek yüzlerini artık sizlerin de gördüğüne inanıyorum. Depremina rdında buraya geldiklerind ekendilerinden yardım isteyen vatandaşları devlet yapsın diye tersleyenlerden İzmir'e hayır gelmez. İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin önüne geçecek yatırımları yapmak yerine felaketi seyredenler bu güzel şehri aydınlatamaz. Şehri çamur deryasından kurtarıp modern yollara kavuşturan, verdiği her sözü tutan Asfalt Osman gibi efsane isimlerin İzmir'ini bugünkü acıklı haline getirenleri de sizlerin takdirine havale ediyorum.

Milletimizin değerleri üzerinden istismar siyaseti yapanların ne size, ne bu ülkeye küçük bir faydası olmamıştır. Kendileri sürekli gerilimden beslendiği için yalan, yanlış, iftira ile sizleri oyalama yoluna gitmiştir. Bay Kemal'in, CHP'nin ortaklarına bakın, notunuzu da verin. 

GENÇLERE BİR MÜJDE VERMEK İSTİYORUM

Gençlerimize bir de müjde vermek istiyorum. Gençlik merkezindeki kütüphanelerin 24 saat açık olmasını sağlayacağımızı söylemiştik. Şehrimizin tarihinde önemli bir yeri olan Tekel fabrikasını içinde kütüphane ve müzesi olan kültür sanat merkezine dönüştürmeyi planlıyoruz. İnşallah bu hizmeti en kısa sürede sizlere kazandıracağız. 

Teslimi yapılacak olan konutlara “Sayın Cumhurbaşkanımız evlerimiz için teşekkür ederiz Allah sizi başımızdan eksik etmesin” ve “Sayın Cumhurbaşkanımız sözünüzde durdunuz yuvalarımıza kavuşturdunuz teşekkür ederiz” yazılı pankartlar asıldı.

Açılışın protokol bölümünde Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da yer aldı. 

ALSANCAK STADINI AÇAÇAK

Erdoğan Bayraklı'dan sonra  Alsancak Stadı’nın resmi açılışını gerçekleştirecek. Santra noktasından ilk top vuruşunu yapacak.

MENEMEN’DE MİTİNG

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Menemen Belediyesi Başkanvekili Aydın Pehlivan’ı makamında ziyaret edecek. Burada düzenlenecek mitingde vatandaşlara seslenecek. Akşam saatlerinde ise engelliler buluşmasına katılacak.