3. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi ve Fuarı’nda geri sayım başladı. İlki 2013, ikincisi ise 2016 yılında gerçekleştirilen ENGELSİZMİR Kongresi’nde bu yıl sivil toplum örgütleri, meslek odaları, üniversiteler ve kamu kurumlarından temsilcilerin katıldığı toplantılar sonunda ana teması 'Engelsiz Üretim Modelleri ve İstihdam' olarak belirlendi. Amerika, Almanya ve Türkiye’den engelli çalışmalarıyla öncü olmuş isimlerin seminerler yapacağı, atölye çalışmaları ile sergilerin yer alacağı, firma temsilcilerinin engelli bireylerle iş görüşmeleri gerçekleştireceği Kongre ve Fuar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenecek. 1 Kasım’da fuarizmir’de başlayacak Kongre ve Fuar, 3 Kasım’a kadar devam edecek. Etkinlik boyunca her nokta engelli kullanımına uygun olacak.

ENGELSİZMİR 2018 Kongresi ve Fuarı’nın temel amacı, engellilerin istihdamına yönelik engelsiz üretim modelleri, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde uygulanan örnekler üzerinden incelemeler yapmak olacak. Bunun yanında engelsiz üretim modelleri, istihdam konusundaki farklı ve yararlı uygulamaların İzmir’e uyarlanması konusu tartışılacak. İstihdam konusunda kentte ayrımsız bir yaşamın koşullarının da gündeme geleceği kongrede, Amerika, Almanya ve Türkiye’den alanında tanınan uzmanlar yer alacak. Davetli konuşmacılarla, bildiri sunumu ve atölyeler gerçekleşecek. Türk ve yabancı uzmanlar, araştırmacılar, uygulamacılar, aileler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ile yerel yöneticiler kongrede yer alacak.

İSTİHDAM ZİRVESİ
Organizasyon, istihdam konusunda önemli görüşmelere ev sahipliği yapacak. 'Engelsiz Üretim Modelleri ve İstihdam' teması altında 'İş’te Ben de Varım' sloganıyla gerçekleşecek Kongre ve Fuar’da, İŞKUR desteği ile yapılacak 'İş’te Varım Zirve Alanı'nda 80’in üzerinde firmanın yer alması hedefleniyor. Yemek firmaları, inşaat firmaları, sanayi firmalarından tekstil firmalarına kadar birçok dalda yer alacak şirketler, birebir iş görüşmeleri gerçekleştirecek. Kongrede, şirketler de engelli bireylerle iş görüşmeleri yapacak. Bornova Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve engelli istihdamı ile ilgili en önemli örneklerden olan Down Cafe de kongrede yer alacak.

STANTLAR KURULACAK
3. Uluslararası ENGELSİZMİR Kongresi ve Fuarı’nda çeşitli ilçe belediyeleri, engelli hizmetleri bulunan firmalar stant kuracak. Belediyeler yaptıkları hizmetleri anlatacak, firmalar ise hayata geçirdikleri ve engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıran ürünleri görücüye çıkaracak.

ATÖLYELER YAPILACAK
Engelli kullanımına uygun olarak hazırlanacak A Holü’nde 28 atölye çalışması gerçekleşecek. Uygulama, sanat, spor adı altında gerçekleşecek atölyelerde; kurabiyeden spora, teknolojiden giysi tasarımına, afet farkındalıktan görme engelliler için tasarım atölyesine kadar birçok etkinlik ENGELSİZMİR Kongresi’nde bulunacak.

ÖDÜLLER VERİLECEK
Kongre kapsamında gerçekleşecek yarışmaların da sunumları yapılacak. 'EN-GEL-LE-ME' adıyla düzenlenen Ulusal Kısa Film Yarışması, 'Engelleri Kaldıralım' Ulusal Karikatür Yarışması ve 'Mahalle Afet Örgütü Modeli' Proje Yarışması ödülleri sahiplerini bulacak. Kongrede ayrıca Girişimcilik İş Modeli Proje Yarışması sunumları da yapılacak.

Kongre ve Fuar’da, Müzikolog Dr. Aydın Öğüt tarafından kurulan FARKLIBand Orkestrası sahne alacak. Önemli etkinliklerde sahne alan orkestra, ziyaretçilere keyifli bir akşam sunacak.