GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber)  İzmir’in sembol yapılarından Alsancak’taki atıl bir şekilde duran tarihi Elektrik Fabrikası akıbetinin ne olacağı merak konusu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 2019’un Nisan ayında fabrika binası için ihale çıkılmış,  Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.'nin (ADÜAŞ) mülkiyetindeki fabrika ve arazisinin satışına yönelik yapılan ihaleye sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Grand Plaza Şirketi katılmıştı.

35 MİLYONA ALINDI AMA...
Grand Plaza ihaleyi 35 milyon lira kazandı. Geçtiğimiz Eylül ayında  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan Büyükşehir’e şok bir yazı geldi. Yazıda, “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz. Bu yüzden de teklifiniz uygun bulunmamıştır” denildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise ihaleye Grand Plaza şirketiyle girildiğini, bu şirketin yüzde 50’sinin Büyükşehir Belediyesi’nin diğer bölümünün ise belediyeye bağlı diğer şirketlere ait olduğunu, Grand Plaza’nın yapısının farklı olduğunu, bu yüzden de hukuki bir problem olmadığını belirterek yazı yazdı. Büyükşehir Özelleştirme İdaresine buranın kamu yararına kullanılacağını, bunun için buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini resmi yazıyla talep etti. Ancak bu kabul görmedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DEVREYE GİRDİ
Gündeme Bakış 19 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentin sembol yapısıyla ilgili bizzat devreye girdiğini duyurmuştu. Tarihi fabrikasının teknoloji ve sanayi müzesi yapılması için fikir birliğine varıldığı öğrenilmişti.

ARAYA PANDEMİ SÜRECİ GİRDİ
Ancak Mart ayında dünyayı kasıp kavuran koronavirüs ülkemizde de etkili oldu. Birçok yatırım, proje durma noktasına geldi. Bu sırada da Özelleştirme İdaresi Elektrik Fabrikası için yeniden ihale sürecini başlattı

İDARE’NİN PROJEDEN HABERİ YOK
Gündeme Bakış’ın edindiği bilgiye göre Elektrik Fabrikası ile ilgili Erdoğan’ın ortaya koyduğu müze projesiyle ilgili Özelleştirme İdaresi yönetiminin bilgisi yok. Şimdi gözler Erdoğan’a çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ya müze projesinin hayata geçirilmesini isteyecek ya da fabrika için yeniden ihaleye çıkılacak.

ELEKTRİK FABRİKASININ TARİHİ! 61 YIL ARALIKSIZ HİZMET
İzmir Elektrik Fabrikası’nın yapımına, Havagazı Fabrikası’nın hemen yanında, 1926’da başlandı. Belçikalı Traction-Elektricite Şirketi tarafından 1928’de hizmete açıldı. 61 yıl aralıksız hizmet verdi. Türkiye’nin linyit kömürü kullanan ilk enerji üretim tesisiydi. Yarattığı çevre kirliliği ve artık verimli olmaması nedeniyle 1989’da kapatıldı. Bina o günden bu yana atıl durumda kaldı. Yıllardır kaderine terk edilen tescilli eski Elektrik Fabrikası alanının mülkiyeti Özelleştirme İdaresi’nde bulunuyor.