Kamu-Der, 'Yılın En Başarılı Sivil Toplum' ve 'Yılın En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu'nu belirledi. 2020 yılında dünyanın dört bir tarafına 1 milyar 40 milyon dolarlık taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihraç ederek Ege Bölgesi'nde gıda ihracat lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği  'Yılın En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu', Birlik Başkanı Hayrettin Uçak'ı ise 'Yılın En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu Başkanı' seçildi. Kamu-Der Genel Başkanı Cevdet Baştuğ'un ev sahipliğinde düzenlenen törenle de ödüller sahiplerini buldu. Ödül törenine, Kamu-Der Geleneksel Ödül Töreni'ne TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, AK Parti Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve 15 ilçenin belediye başkanı ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Törende konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2017 yılı sonunda 740 milyon dolar olan ihracatlarını 3 yılda 300 milyon dolar artırmayı başardıklarını, meyve sebze mamulleri ihracatında Türkiye lideri olduklarını dile getirdi. Bu başarılarının takdir edilmesinden dolayı mutlu olduklarını belirten Uçak, "Ödülü Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve tüm üyeler adına almaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi.

Ödülün, birlik üyelerinin ve yönetim kurulunun özverili çalışmaları ve gayretleri ile geldiğini vurgulayan Uçak, "İhracat başarıları yanında 'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz' projesiyle 9 meyve ve sebze üretimindeki pestisit kalıntıları ile ilgili analizler yaptık. Bu süreçte içinde yer aldığımız bir diğer proje ise 'Gönüllü Son Hasat' oldu. Konak Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü'nün bu projesinde güzel bir iş birliği yakaladık. Bu projeyle, tarlada kalması muhtemel ürünleri hasat ederek ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyoruz. Bu yürüttüğümüz sosyal sorumluluk projelerinin başarısı bize 'Yılın En Başarılı Sivil Toplum Kuruluşu' ödülünü getirdi" diye konuştu.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2021 yılının ocak - ekim döneminde ihracatını yüzde 14'lük artışla 817 milyon dolardan 931 milyon dolara taşıdı. Birliğin ihracatında meyve sebze mamulleri 659 milyon dolarlık pay alırken, yaş meyve sebze ihracatı 271 milyon dolar oldu.