Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu, İzmir’deki Kovid-19 hasta sayılarına dair önemli bilgiler verdi. Pullukçu İzmir’deki birçok hastanenin yatış servisinde bulunan hastaların çok az bir kısmının Kovid-19 virüsü sebebiyle yatmakta olduğunu belirtti. Bir kısım hastanın ise testinin negatif çıktığını fakat tomografik bulgular nedeniyle takip için yatırıldığını ifade eden Pullukçu, “İzmir’de hasta sayılarının genel olarak azaldığı görülmektedir. Birçok hastanede yatmakta olan hastaların, çok az bir kısmının PCR ile pozitif olduğu saptanmış durumdadır. Yatmakta olan diğer hastaların bir kısmı tomografi bulgusu olması nedeniyle takip edilmektedir” dedi.

“HASTALARIN BİR KISMI VİRÜSÜN DIŞLANMASI İÇİN YATMAKTADIR”
Hastanelerin yatış servisinde bulunan büyük bir kısmın Kovid-19 virüs olasılığının dışlanması için yatırıldığını söyleyen Pullukçu, sadece yüksek ateş ve idrar yakınması için giden hastanın bile pozitifmiş gibi takip edildiğini belirtti. Hastanın Kovid-19 virüsü olasılığının ortadan kalkana kadar pozitifmiş gibi işlem gördüğünü vurgulayan Pullukçu, “Büyük bir kısım hasta ise Kovid-19’un dışlanması için yatmaktadır. Örneğin ateş yüksekliği ve idrar yakınmaları ile gelen hasta bile Kovid-19 dışlanana kadar pozitifmiş gibi işlem görmektedir. Bu uygulama bir yandan iyi bir uygulama olmakla birlikte birçok hastada diğer tanılar göz ardı olmaktadır. Birçok hasta kendisi çekindiği için hastanelere başvurmamakta, bir grup hasta da yatırılıp takip edilemediği için ortada kalmaktadır” dedi.

“KOVİD-19 HASTALARI İKİ HASTANEDE TOPLANIYOR”
İzmir’de Kovid-19 hastalarının belirlenen 2 hastanede toplanmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Pullukçu hastanelerin normal işleyişe geçebileceğini ifade etti. Enfeksiyon ve göğüs hastalıkları klinikleri dışına yatırılan hasta sayılarının yok denilebilecek kadar az olduğunu belirten Pullukçu, “Kovid-19 pozitif hasta sayılarındaki belirgin azalma nedeniyle belirlenen 2 hastaneye pozitif saptanan hastalar gönderilmeye başlanmıştır. Diğer hastanelerdeki hastaların sona ermesi normal işleyişe geçiş için önem kazanmıştır. Benzer şekilde enfeksiyon hastalıkları ve göğüs hastalıkları dışındaki kliniklere yatırılan hastalar da yok denecek kadar azaldığı için bu diğer kliniklere artık hasta yatırılmamaktadır. Bu klinikler de normal işleyişe döneceklerdir” dedi.

“ÖNLEMLERE UYMAYA DEVAM ETMELİYİZ”
İzmir’de bulunan hastanelerde yatış sayısının az olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Prof. Dr. Pullukçu alınan önlemlerin uygulanmaya devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu kapsamda maske, el temizliği ve sosyal mesafe kurallarına özen gösterilmesi gerektiğini altını çizen Ege Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Pullukçu,“Diğer iyi olay ayaktan başvuran hastaların çok yüksek oranda hafif bir hastalık tablosunda olmalarıdır. Bu da yatış oranlarında düşmeye neden olmaktadır. İzmir’deki hastanelerde yatan hem yoğun bakım hem de servislerdeki hasta sayılarındaki azalma sevindiricidir. Ancak normalleşme yolunda iken alınması gereken önlemlerden asla vazgeçmemek gerekli. Mesafe, maske, el yıkama hayatımızın vazgeçilmez kombinasyonu olmaya devam etmelidir” dedi.