Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, EİB'de düzenlediği basın toplantısıyla özellikle son iki yıldır yoğun bir şekilde yürüttükleri tüm kurumsal çalışmaları kapsamlı bir rapor haline getirdiklerini söyledi. Raporu açıklayan Eskinazi, kurum olarak, tüm sektörlerin geleceği açısından çok önemli bir gündemi oluşturan sürdürülebilirlik üzerine 2019 yılından itibaren yoğun bir çalışma süreci başlattıklarını hatırlattı. Çabaları sistematik hale getirebilmek, sürdürülebilirlik konularının kurum içi süreçler ile bütünleşmesini sağlamak ve sürdürülebilirlik performansını ve raporlanmasını takip etmek amacıyla Sürdürülebilirlik Komitesi kurduklarına dikkati çeken Eskinazi, "Komitemiz, koronavirüse rağmen dijital ortamda yoğun bir mesai yaptı ve 'sürdürülebilirlik manifestosu' oluşturdu. Manifestomuz bundan sonraki süreçte sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarımız için gerekli yol haritasını oluşturmuş oldu" dedi.


'SERA GAZI EMİSYONLARININ ENVANTERİNİ ÇIKARIYORUZ'

Ulusal ve uluslararası ağlara dahil olarak aktif görevler aldıklarını vurgulayan Eskinazi, "2019 yılında Birleşmiş Milletlerin sürdürülebilirlik ile ilgili en büyük inisiyatifi Global Compact'a üye olan ilk İhracatçı Birliği olduk. 2021 yılı sonunda da üyeliğimizin ilk iki yılı kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri, hazırladığımız Sorumluluk Bildirim Raporu ile yayınladık. Sıfır atık projesi başlattık ve Türkiye'de sıfır atık belgesi alan ilk ihracatçı birliği olduk. Sanayi ve tarım sektörlerimizin çevreci ve düşük karbonlu üretim modeline geçişlerini hızlandırmak için firmalarımıza URGE projelerimizle destek veriyoruz. Yürüttüğümüz URGE projeleri ile firmalarımızın faaliyetlerinin çevre mevzuatı ile uyumlu hale gelmesini sağlıyor ve onların sera gazı emisyonlarının envanterini çıkarıyoruz" diye konuştu.


'URGE PROJEMİZE KATILMAYA DAVET EDİYORUZ'

Hazır giyim, tekstil, demir ve demir dışı metaller ve gıda sektörlerine yönelik sürdürülebilirlik odaklı URGE projelerimiz başarılı bir şekilde ilerlediğine dikkati çeken Eskinazi, "Maden sektörümüz de sürdürülebilirlik odaklı URGE projesi başlatmak için duyuruya çıktı. Maden sektöründeki firmalarımızı URGE Projemize katılmaya davet ediyoruz. Online ortamda, üyelerimize sürdürülebilirlikle ilgili bilgilendirici bültenler gönderiyoruz. Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 8 bini aşkın ihracatçı firmamızın sürdürülebilirlik konusundaki yetkinliklerini artırmak için 'EİB Sürdürülebilirlik Günleri' eğitim programını düzenliyoruz. Bu kapsamda üçüncü dönem eğitim programımıza başladık ve eğitimlerimize oldukça yoğun bir katılımın olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Hazırladıkları raporun "kurumsal sürdürülebilirlik" bölümünde, sorumlu yönetim ilkeleri kapsamında paydaşlarla ilişkileri, sürdürülebilirlik anlayışı ve bu alandaki öncelikleri aktardıklarını ifade eden Eskinazi, "Çevresel sürdürülebilirlik" bölümünde ise çevresel sorumluluklarını paylaştıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Sürdürülebilirlik raporlaması zorunlu olan firmaların kapsamı gün geçtikçe genişliyor. Özellikle Avrupa Birliği'nde bu yönde atılan adımlar var. Dolayısıyla ihracatçılarımızın konuya ilişkin olarak şimdiden hazırlık yapmaları ve altyapı oluşturmaları gerekiyor. Bu kapsamda birliğimizin sürdürülebilirlik raporunun firmalarımızda bir farkındalık oluşturmasını ve örnek teşkil etmesini temenni ediyoruz. Bundan sonraki süreçte ise sürdürülebilirlik raporumuzu her yıl düzenli olarak yayınlayacağız, atık miktarımızı, enerji tüketimimizi, karbon ve su ayak izimizi azaltmak için kendimize hedefler koyacağız."

Çevreye etkilerini kamuoyu ile şeffaf bir şekilde paylaştıklarını da vurgulayan Eskinazi, EİB korusu oluşturarak 4 bin 800 adet ağaç dikmeyi taahhüt etiklerini kaydetti.

Jak Eskinazi, raporun diğer bölümlerinde, EİB'nin insan kaynakları politikaları, dijitalleşme çalışmaları, farkındalık oluşturma ve bilgilendirme faaliyetlerini, sürdürülebilirlik alanındaki projelerini, sektörel saha çalışmalarını ve paydaşlarla iş birliğinde yürüttükleri faaliyetleri ayrıntılı olarak aktardıklarına da yer verdi. (DHA)