GÜNDEME BAKIŞ- EBSO  Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Bloommberg- HT’de yayınlanan İş Dünyası programına konuk oldu.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK VURGUSU
İran’da yaşanan doğalgaz kesintilerinin üretimi sekteye uğrattığını belirten Yorgancılar, enerjide dışa bağımlılığının düşürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Yorgancılar, “Türkiye’de yapılan 250 milyarlık ihracatın yüzde 92’si sanayiden oluşuyor. Bu da otomotiv, tekstil gibi bir çok değişik sektörlerde Avrupa ve dünyada önemli bir yere sahip. Burada verilen taahhütlerde önemli bir gecikme meydana geldi. Bununla ilgili nasıl kapatabileceğimizi düşünüyoruz. Bize ‘1500 KW saatten fazla enerji çekmeyin’ diye söyleniyor. Bu da üretim makinelerimizin en az yüzde 20, yüzde 30 yüzde 40’nını kapatmamıza neden oluyor.  Bu sektör bazlı bakıldığında demir çelik, cam, seramik gibi sektörlerde enerji çok daha önemli. Burada fırınların kapatılması mümkün değil. Şuanda dengele sistemiyle gidiyor. Elimizdeki üretim kapasitesi belli. TEİAŞ’ın 9 tane merkezi var. Buralardan dağıtımını yapıyor. Havaların soğuk olması doğal olarak tüketimi fazlalaştırıyor. Bu da etkiliyor.  Şuanda maliyetini belirtmek doğru değil. Bunun üzerinde çalışma yapılması gerekiyor. Burada ne zaman biteceği önemli. Çünkü bu arza bu hafta sonuna kadar çözülürse kayıp üç dört gün olacak. Bunu da pazar günleri çalışarak telefi ederiz. Bizim enerjide dışa bağımlılık konusunu çok acil bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Türkiye’de sanayi büyüyor ama sanayinin ihtiyacı olan enerjiye aynı şekilde yatırım yapılamadı.  Şuanda bakanlığın güneş ve rüzgarla ilgili aldığı bir takım kararlar var. Bunun da katkı sağlayacağını düşünüyorum. İran’dan aldığımız doğalgaz yüzde 10 civarında, esas Rusya’dan geliyor. Rusya’dan gelen hatta bir arza olursa buradaki sıkıntı çok daha büyük olacaktır. Enerjideki dışı bağımlılığımız çözmek mecburiyetini düşünmeliyiz” dedi. 

DÜŞÜK FAİZ VE UZUN VADELİ KREDİ TALEBİ
Sanayicinin düşük faizli ve uzun vadeli krediye ihtiyaç duyduğuna vurgu yapan Yorgancılar, “Enflasyon sadece Türkiye’de yaşanmıyor, her ülkede yaşanıyor. Bunun ülke bazlı çalışmalar var. Burada önemli olan konu, faizlere yansımasıdır. Bankalarda yüzde 21-22 seviyelerinde. Bunun üzerine bankalar tarafından ilaveler eklenebiliyor. Devlet bankalarında bu oran yüzde 17-18 civarında olabiliyor. Düşük faizli ve uzun vadeli kredinin teminin bu süreçte zor. Uzun vadeli kredi var mı, var. Ama bunu yüzde 20 faizle nasıl ödeyeceksiniz. Bizim hep rekabet edilebilir ortamda ve düşük ve uzun vadede kredi alabilmeyi söyledik. ”diye konuştu.

ELEKTRİK, DOĞAL GAZ İŞÇİLİK FİYATLARININ ARTTIĞI BİR ORTAMDA

Asgari ücretin ve maliyetlerin artmasının sanayici ürünlerde zam yapmaya ittiğini belirten Yorgancılar şunları söyledi:

“Geçen yıla göre asgari ücrete yüzde 40 civarında zam var. Bu zam çalışanların eline geçti ama diğer ürünlere yapılan zamlarla ne kadar istifade edildi. Fiyatlar sürekli olarak artıyor. Bölgedeki zammı bu ay sonu yapılacak. Açıklanan yüzde 36 enflasyonun üzerinde zam yapılacağını tahmin edebiliyorum. Burada firmalar şu firmalar şu zammı yaptı demek doğru değil. Doğal gaz ve elektriğe yapılan artış oldukça yüksek. OECD ülkeleri üzerinde birim işçi maliyetinde ülkemiz maalesef birinci sırada. Bunu da düşünmemiz gerekiyor. Daha rekabet edilebilir ortam olması gerekiyor. Elektrik, doğal gaz işçilik fiyatlarının arttığı bir ortamda ürünlerin fiyatlarının de artması gayet doğal. Ama hep birlikte üstesinden geleceğiz” diye konuştu.