GÜNDEME BAKIŞ - DSİ, Menderes Havzası’nda üreticilerin talepleri doğrultusunda şimdiye kadar 107 kuyu açma ruhsatı verdiklerini açıklayarak, bölgedeki göletlerden çiftçiye su takviyesi yapılacağını belirtti. 

DSİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“Küçük Menderes Havzasında Kurumumuzca Hidrojeolojik Etüt çalışmaları tamamlanmış, ovanın ve havzanın yeraltısuyu potansiyeli belirlenmiştir. Ayrıca havzanın yeraltısuyu rasat ve kalite gözlem çalışmalarına devam edilmektedir.

YENİ KUYU AÇILMASINA İZİN VERİLMİYOR 
Küçük Menderes Nehri Alt Havzası Yeraltısuyu İşletme Sahası ilanı 05.05.2018 tarih ve 30142 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. İlanın 3. maddesinde; "Küçük Menderes Nehri Alt Havzası Yeraltısuyu İşletme Sahasında, 167 Sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun’a göre açılan su yapılarına yapılan tahsislerde rezerve erişildiğinden yeni kuyu açımına izin verilmeyecektir." denilmiştir. İlan tarihinden bu yana havzada yeni su sondaj kuyusu açımına izin verilmemekte ve su tahsisi yapılmamaktadır. 

YERALTISULARI SEVİYESİ HER GEÇEN YIL DÜŞMEKTE
Küçük Menderes Havzasının ova bölgelerinde yaklaşık 5 kat fazla yeraltısuyu çekimi olduğundan, yeraltısuyu seviyesi her geçen yıl düşmektedir. Havzada nüfusun sürekli artması, yıllar içinde tarlalarda 1 ürün yerine 3 ürün alınmaya başlanması, ovada büyükbaş hayvancılığının ve sanayi tesislerinin her yıl artmasına bağlı olarak su tüketimi artmakta, su kaynağı olarak kullanıldığından mevcut yeraltısuyunda büyük baskı oluşmaktadır. Buna karşın küresel ısınmaya bağlı olarak yağışların azalmasına bağlı olarak yeraltısuyu besleniminin azalması, seviyelerinin daha da artarak düşmesini neden olmaktadır. Havza’da yeni kuyu açılmasına tahsislerin dolmasından dolayı izin verilemediğinden, ancak belgesi ve tahsisi olan bir sondaj kuyusunun iptal edilmesi ile aynı tahsis miktarı kadar yeni kuyuya belge verilebilmektedir. 

ÜRETİCİDEN GELEN 107 KUYU BAŞVURUSU KABUL EDİLDİ 
İdaremizce; Küçük Menderes havzasında hayvan içme suyu talepleri için DSİ Genel Müdürlüğü’nün 17/7/2013 tarih ve 425904 sayılı yazısına istinaden belirli evraklar istenmekte olup, evraklarını ileten çiftçilere Hayvan suyu ihtiyacı için kuyu açma izni verilmektedir. Bölgede hayvansal sulama amaçlı 107 başvuru olumlu sonuçlanmıştır.

GÖLETLERDEN SU TAKVİYESİ YAPILACAK 
İdaremizce ayrıca; İzmir ili Tire ilçesinde bugüne kadar Yenişehir Göleti ile 1.250 dekar Eskioba Göleti ile 870 dekar araziyi sulamaya açılmıştır. Dereli Göleti ve Sarılar Göleti tamamlandığında Dereli Göletinden 1420 dekar Sarılar Göletinden de 5440 dekar arazi sulamaya açılacaktır. Ayrıca; Derebaşı ve Doyranlı mahalleleri ilerleyen yıllarda Tire Eğridere deresinden Aktaş Barajı'na yapılacak ilave su takviyesi ile suya kavuşacaktır. 

Bununla birlikte; Havzadaki yeraltı su seviyelerindeki aşırı düşümü engellemek için Türkiye'nin ilk suni yer altı suyu besleme tesisi (Tire-Eğridere Suni Yas Besleme Projesi) yapılmıştır. Proje kapsamında, 3,5 milyon metreküp su yer altında depolanacaktır.

SU KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN PROJE HAZIRLANDI 
Küçük Menderes havzasının su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik Havza hidrolojisinde depolanamayan (depolama olanağı bulunmayan) yüzey suyunun bir kısmının Tire Eğridere Gökçen arazilerinde yapay besleme açık havuz yöntemi ile yeraltına süzdürmeye yönelik bir proje çalışma yapılmıştır. Bu projeyle; Tire İlçesi Gökçen Köyü arazilerinde yer alan 1.430.000 m2 lik bir hazine arazisinde, Eğridere çayı yakınında 4.600 m uzunluğundaki duvar ve tel çit ile çevrili bu alanda, işletmeye yönelik proje çalışması hazırlanmıştır.

KIŞ AYLARINDA YERALTINDA SU DEPOLANACAK  
Türkiye'de ilk defa gerçekleştirilecek proje ile asgari 3,5 milyon metreküp su kış aylarında yer altına depolanacak ve yaz aylarında bu bölgede sondaj kuyuları ile yapılacak çekimlerde yaşanılan düşüşlere engel olunması sağlanmaya çalışılacaktır. Bu vesileyle su seviyelerinde sağlanabilecek yükselişle çiftçilerin kuyularındaki pompaj elektrik enerjisi giderlerinde tasarruf sağlanabilecektir”