GÜNDEME BAKIŞ – Sayıştay Raporu’nun Dokuz Eylül Üniversitesi’nin mali değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi:

“Üniversitenin 2021 yılı bütçe başlangıç ödeneği 1.028.693.000 TL’dir. Yıl içinde eklemelerle bu ödenek 1.525.222.261 TL’ye çıkarılmıştır. 2021 yılı bütçe gider gerçekleşmesi 1.445.956.005 TL olmuştur. Buna göre bütçe giderleri %94,80 oranında gerçekleşmiştir. Buna göre başlangıç bütçesine göre 2021 yılında bütçe gelirleri %136,19 seviyesinde gerçekleşmiştir. Alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirlerde başlangıç bütçesinde öngörülen tutar %38 oranında fazla gerçekleşmiştir. Alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler ilişkin gelir kalemi beklenenin üstünde %138 gerçekleşirken, diğer gelir kalemlerinin tümünde beklenenin üstünde gelir sağlanmıştır. Tabloya göre bütçe gelirleri 2019 yılından 2020 yılına % 8 oranında, 2020 yılından 2021 yılına göre % 65 oranında artış göstermiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi merkezi yönetim bütçesi içerisinde yer alan özel bütçeli bir kamu idaresi olmakla birlikte 5018 sayılı Kanun’da tanımlanan bütçe türleri dışında kalan döner sermaye işletmesi bütçesi de kaynakları arasında yer almaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi, 936.085.6 40,49 TL, gider toplamı 730.408.247,89 2021 yılı gelir toplamı TL olup  yıl sonu itibarıyla dönemi 205.481.017,24 TL karla tamamlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi 2021 yılına ilişkin yukarıda belirtilen ve kamu idaresi tarafından sunulan; geçerli finansal raporlama çerçevesi kapsamındaki mali rapor ve tablolarının, “Denetim Görüşünün Dayanağı Bulgular” bölümünde belirtilen hesap alanları hariç tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır” denildi.

“Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabının Doğruyu Yansıtmaması” başlıklı bulguda ise şu görüşlere yer verildi:

“Kamu idaresince 2021 yılı içerisinde hurdaya ayrılan taşınırlar incelendiğinde hem hurdaya ayrılarak satışı yapılan taşınırların kayıtlardan düşülmediği hem de hurdaya ayrılan taşınırların toplam tutarı ile muhasebe kayıtlarında hurda olarak ayrılan tutarların birbiriyle uyumlu olmadığı görülmüştür. Yapılan denetimlerde, Üniversitenin hurdaya ayırma işlemleri incelendiğinde, harcama birimleri itibariyle maddi duran varlıklar için Kayıttan Düşme Teklif ve Onay Tutanakları’nın düzenlenerek kullanılma olanaklarını yitiren maddi duran varlıkların tespit edildiği, 2021 yılı içerisinde kayıtlardan düşülen maddi duran varlıkların değerinin 6.240.787,16 TL olduğu ancak İdarenin bu maddi duran varlıklardan yalnızca 6.221.546,50 TL’lik kısmını 294 Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıkl Elden ar Hesabı’na kayıt ettiği dolayısıyla muhasebeye 19.240,66 TL’lik kullanılma olanaklarını yitiren maddi duran varlığın bildirilmediği veyahut bildirildiyse de muhasebe biriminin 19.240,66 TL eksik kayıt yaptığı tespit edilmiştir. Yapılmayan bu muhasebe kay dı sebebiyle İdarenin 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı 19.240,66 TL eksik ve hatalı bilgi içermektedir. Kamu idaresi cevabından, Bulgunun A ve B bölümlerinde tespit edilen hususlara İdarenin iştirak ettiği ve bu doğrultuda ger ekli düzeltici işlemlerin yapıldığı anlaşılmakla birlikte bulguda belirtilen muhasebe kayıtlarının yılı içinde yapılmaması nedeniyle bu işlemlerin 2021 yılı mali tablolarındaki hatayı düzeltici bir etkisi bulunmamaktadır. Bu itibarla, İdarenin kullanılma o lanaklarını yitiren maddi duran varlıklarla ilgili olarak yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine riayet edilerek işlemlerini yerine getirmesi gerektiği düşünülmektedir”

TAMAMIYLA ALINMADI

“Gelirlerden Alacaklar Hesabına Noksan Kayıt Yapılması” başlıklı bulguda ise, “Kooperatifinin Kira Borçlarının Takibinin Yapılmaması ı ve Üniversite Dokuz Eylül Üniversitesi hesapları incelendiğinde, Dokuz Eylül Eğitim, Öğretim, Bilimsel Araştırma, Proje ve İşletme Kooperatifinin İdareye olan borçlarının tahakkuk kayıtlarına tamamıyla alınmadığı görülmüştür” denildi.

Raporun diğer bulgular bölümündeki, “Arazi ve Arsalar Hesabı ile Binalar Hesabının Doğruyu Yansıtmaması” başlığında,  “Dokuz Eylül Üniversitesinin mali tabloları incelendiğinde 25 Maddi Duran Varlıklar hesap grubuna dâhil hesaplarda bulunan arazi ve arsalar ile binaların mevzuata aykırı olarak her yıl değerleme işlemine tabi tutulduğu görülmüştür” denildi.

PAZARLIK USULÜ DEĞİL..

“Üniversite Mülkiyetindeki Taşınmazların Mevzuatta Öngörülmediği Halde Pazarlık Usulüyle Kiraya Verilmesi” başlığında ise,  “Dokuz Eylül Üniversitesinin mülkiyetindeki taşınmazlar da bulunan muhtelif büyüklüklerdeki büfe, kafeterya, kantin, kırtasiye, büro, otopark, spor kompleksi gibi kiralanabilir ünitelerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51’inci maddesinin birinci fıkrasının (g) bendine göre pazarlık usulü ile kiraya verildiği tespit edilmiştir.Devletin özel mülkiyeti veya hüküm ve tasarrufu altında olmayan taşınmazların kiralanmasında 2886 sayılı Kanun’da öngörülen esas ihale usulü yerine pazarlık usulünün kullanılması, ihalelerde açıklık ve rekabetin sağlanması ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Dokuz Eylül Üniversitesi 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 24 T.C. Sayıştay Başkanlığı Bu itibarla, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun (g) bendi 51’inci maddesinin birinci fıkrasının kapsamında bulunmayan yerlerin ihalesinin mevzuat hükümlerine riayet kapalı teklif usulü ile gerçekleştirilmesi gerektiği düşünülmektedir” denildi.