GÜNDEME BAKIŞ – Sayıştay Başkanlığı, 2019 yılı Dokuz Eylül Üniversitesi Denetim raporunu açıkladı. Raporda farklı bulgulara rastlandı ve düzeltilmesi istendi. Denetim görüşünü ilgilendirmeyen tespit ve değerlendirmeler bölümünde üniversitenin borcuna dikkat çekildi ve şu ifadelere yer verildi:

“İşletmenin ödenmemiş borçları çok yüksek olup (351.937.005,65 TL) bu durum işletmenin sürekliliği için ciddi bir risk oluşturmaktadır. 2019 yılında üniversite hastanelerinin borçlarının hazine tarafından üstlenilmesi biraz rahatlamaya sebep olmuş olsa da; verilen maddi desteğin kredi mahiyetinde olması ve geri ödenmesi gerektiği hususu göz önüne alındığında; mali krizin sadece biraz ötelendiği, geri ödeme zamanı geldiğinde bu durumun yine işletmenin mali yeterliliği üzerinde olumsuz etki yapmasının yüksek bir olasılık olduğu değerlendirilmiştir. Nitekim İşletme ilgili düzenleme çerçevesinde Hazineden toplam 122.531.023,58 TL tutarında kredi kullanmıştır. Ancak İşletmenin 2019 yıl sonu itibariyle borçları kullanılan kredi tutarı kadar (122.531.023,58 TL) azalmamış, aksine daha da yükselmiştir.  (2018 yıl sonu itibariyle 233.317.228,66 TL olan borç 2019 yıl sonu itibariyle 351.937.005,65 TL’ye yükselmiştir.) Bu durum; borçları için Maliye Hazinesi tarafından İşletmeye kredi açılması şeklinde getirilen çözümün geçici olduğu ve sorunları çözmekte yetersiz kaldığının göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Kamu idaresi tarafından gönderilen cevapta; bulguya konu hususa değinilmemiş, sadece işletmenin gelir-gider dengesizliğine yol açan nedenler ve çözüm önerileri sıralandığından raporda yer almasına gerek duyulmamıştır”

GÖSTERİLEN AMAÇ DOĞRULTUSUNDA KULLANILMIYOR

Yine raporda farklı bir tespitte bulunuldu. Şu görüşe yer verildi:

“İzmir Kalkınma Ajansı ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından desteklenen 9.240.000,00 TL bütçeli TR31/14/GDP/02 numaralı İzmir Sağlık Teknolojileri Geliştirici ve Hızlandırıcısı (Bioİzmir) Projesinin süresinin (6 aylık süre uzatımı dahil) 02.09.2017 tarihinde sona ermiş olmasına rağmen denetim tarihi itibariyle tamamlanmadığı ve projede gösterilen amaç doğrultusunda çalışmadığı tespit edilmiştir

KOPERATİF DESTEK OLMUYOR AKSİNE BORCU VAR

“Üniversite Kooperatifinin Ana Sözleşmesinde Yer Alan Amaçları Doğrultusunda Faaliyet Göstermemesi Üniversite Kooperatifinin ana sözleşmesinde yer alan amaçları doğrultusunda faaliyet göstermediği tespit edilmiştir” denildi ve şu görüşlere yer verildi:

“…Görüleceği üzere Kooperatif gelirlerinin neredeyse tamamını kamu (Üniversite) kaynaklarını kullanarak (kiralama yoluyla) elde etmiş; bunun karşılığında kiralarını da ödememiştir. Denetim tarihi itibariyle Üniversiteye 2.522.537,99 TL kira borcu bulunmaktadır. Hali hazırda var olan kira borcu ile 2019 yılında Üniversiteye yaptığı ve çoğu amacına aykırı olan destek tutarı (2.126.546,22 TL) birlikte değerlendirildiğinde; aslında Kooperatifin 2019 yılı için Üniversiteye herhangi bir destekte bulunmadığı gibi aksine Üniversiteye borcu olduğu da açıktır Sonuç olarak; Sınırlı Sorumlu Dokuz Eylül Eğitim, Öğretim, Bilimsel Araştırma, Proje ve İşletme Kooperatifinin ortakları ile diğer özel ve tüzel kişilerin özellikle mesleki ihtiyaçlarını, eğitim, öğretim ve araştırma gereksinimlerini karşılamak için eğitim kurumları açmadığı, araştırma ve incelemelere destek sağlamadığı, gelirlerinin tamamını Kuruma ait olan yerleri kiralamak suretiyle elde ettiği, ana sözleşmesinde yer alan diğer faaliyetlerde hemen hiç bulunmadığı/gelir elde etmediği, kiraladığı yerlere ait kiraları da zamanında zamanında/hiç ödemediği, bu haliyle ana sözleşmesinde yer alan amacına uygun olarak çalışmadığı değerlendirilmiştir”

İHALE HAZIRLIK SÜRECİNE ÖZEN GÖSTERİLMEDİ

Raporda. İhale hazırlık sürecine gerekli özenin gösterilmemesi sonucunda bazı ihalelerin iptal edildiği belirtildi. “hale hazırlık sürecinde yapılması/karar verilmesi gereken bazı hususlar netleştirilmeden ihale ilanlarının verildiği, ancak ihale komisyonu tarafından bu eksiklikler gerekçe gösterilerek ihalelerin iptal edildiği tespit edilmiştir” görüşüne yer verildi.