Menemen'de 91 yıl önce Cumhuriyet karşıtı güçler tarafından katledilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ve arkadaşları için Yıldıztepe Şehitliği'nde anma töreni düzenlendi. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Ordusu Komutan Vekili Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Menemen Kaymakamı Fatih Yılmaz, Kubilay'ın aile üyeleri ve TSK temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunda bulunuldu ve askerler için saygı atışı yapıldı. Okunan İstiklal Marşı'nın ardından da Kubilay Anıtı'na çelenk bırakıldı. Törende, bugün saat 08.00'da start alan, 10 kilometrelik 15'inci Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda dereceye girenlere de ödülleri verildi. Kaymakam Fatih Yılmaz'ın anı defterini imzalamasının ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına Topçu Üsteğmen Selçuk Şen'in konuşmasının ardından, şehitliğe karanfil bırakılarak tören sona erdi.

'CUMHURİYETİ KORUMAK İÇİN BOYNUNU VERMİŞ ANCAK BOYUN EĞMEMİŞTİR'

Topçu Üsteğmen Şen, konuşmasında zaferle sonuçlanan milli mücadeleden yorgun, yoksul ancak gururla çıkmış Türk ulusunun bir yandan uygarlık yolunda büyük adımlar atarken, bir yandan da Atatürk devrimlerinden rahatsızlık duyan ve cumhuriyetin temel niteliklerini içine sindiremeyen çeşitli gruplar ve düşünceler ile de mücadele ettiğini vurgulayarak "Devrim şehidi Kubilay, Cumhuriyet'i ve Atatürk'ü korumak için boynunu vermiş, fakat boyun eğmemiştir. Kahraman şehidimiz Kubilay bizim için birçok değerin simgesi, bir değerler bütünüdür. Kubilay olmak vatanseverliktir, Atatürk ilke ve inkılaplarından ödün vermemektir. Kubilay olmak karanlıklar yerine aydınlığı, dogmalar yerine bilimselliği ve akılcılığı seçmektir" dedi.

'İYİLİK KÖTÜLÜĞÜ, DOĞRU YANLIŞI, BİLİM CEHALETİ YENER'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü'nün ardından Kubilay Anıtı'nda bir konuşma yaptı. Soyer "Biz yine çok iyi biliyoruz ki; iyilik kötülüğü, doğru yanlışı, bilim cehaleti yener. Doğru ama belki de bu bilginin konforuyla rehavete kapıldığımızda oluyor. O nedenle mutlaka iyiliği çoğaltmalıyız. Mutlaka doğruyu çoğaltmalıyız. Mutlaka bilimi çoğaltmalıyız. Cehaletle mücadele edeceksek, cumhuriyetin değerlerine saldıranlarla mücadele edeceksek, çoğalmak mecburiyetindeyiz. Aramızdaki dayanışmayı artırmak mecburiyetindeyiz. Daha çok omuz omuza olmak, daha çoğalmak, büyümek, yayılmak mecburiyetindeyiz. O nedenle cumhuriyetin erdemlerini, cumhuriyetin değerlerini yeni bir yüzyıla taşırken, birbirimize çok daha güçlü bir biçimde sahip çıkmak zorundayız.  Kazanacağız. Kazanmamızın tek yolu; birbirimize sahip çıkmaktan geçiyor" dedi.

'BU ŞUURU ANLAMAK VE TAŞIMAK ÇOK ÖNEMLİDİR'

Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan da Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile arkadaşlarının şehit oluşlarının 91'inci yıl dönümü vesilesiyle bir mesaj paylaştı. Pehlivan mesajında "Vatan ve bayrağımızı hedef alan, yüce milletimizin birlik ve beraberliğini ortadan kaldırmaya teşebbüs edenler; daima karşılarında aynı ruhu bulacaktır. Kahraman şehidimiz Kubilay ve aynı elim olayda şehadete yürüyen Bekçi Hasan ve Şevki Bey'i minnet ve saygıyla anıyoruz. 91 yıl önce bugün insanlık dışı bir ayaklanmaya karşı onurlu bir direniş göstererek canlarını feda eden Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay ile Bekçi Hasan ve Şevki Bey’in taşıdığı milli ruh, en büyük gücümüz olmaya devam edecektir. O gün; genç Cumhuriyeti'mizi savunmak için arkadaşlarıyla birlikte gözünü kırpmadan kanlı bir ayaklanmanın karşısına dikilen bu şuuru anlamak ve taşımak çok önemlidir. Menemen; Asteğmen Kubilay gibi örnek kişilikte bir şehidin aziz hatırasına sahip çıkmaya devam edecektir. Şehit Kubilay ve Bekçi Hasan ve Şevki Bey, Yıldız Tepe’deki ebedi istirahatgahınızda rahat uyuyunuz. Söz konusu vatan ise gerisi teferruattır… Her birimiz, bıraktığınız emanetin yılmaz bekçileriyiz" ifadeleri kullandı.