Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Proje alanı içi depremzedeleri Platformu Sözcüsü Avukat Nilsu Karaman Aktarıcı, Bayraklı Belediye Meclisi’nde açıklanan yüzde 10 emsal artışını değerlendirdi. Aktarıcı, yüzde 10’luk bir emsal artışının depremzedelerin sorunlarını çözemeyeceğini ifade ederek, merkezi hükümet tarafından binaların yeniden yapılması gerektiğini savundu. Aktarıcı, “Ortada bir sıkıntı var. Depremzede arkadaşlarımızın evlerinin yeniden yapılmasıyla ilgili siyaseten çözüm bulunması gerekiyor. Bunun içi bir şeyler yapılması gerekiyor. Aslında doğru ve güzel olan sosyal devletin, merkezi yönetimin emsal artışı, metrekare artması, plan gibi bir şey olmaksızın buraları yapılandırılması gerekiyor. Sosyal devlet ilkesi gereği böyle yapılması lazım ama maalesef hizmet anlayışında bizim de itiraz ettiğimiz bazı noktalar var. Ülkeye hizmet anlayışında yerel ve merkezi hükümetin sorumluluğu var. Bu 11 aydır yapılmayınca yerel yönetimlerin çok maddi gücü olmadığı için emsal artışı gibi bir durum söz konusu oluyor. Aslında emsal artışı şehir plancılığı anlamında sıkıntılı. Çünkü buraya bir nüfus artışı getireceği için altyapı, otopark, çevre, sosyal tesis açısından sıkıntılı. Aslında öncelikle bunların yapılıyor olması üstyapının sonradan geliyor olması lazım” diye konuştu.  

“KAYNAK YARATABİLECEK OLAN MERKEZİ YÖNETİMDİR” 

Sosyal devlet ilkesi gereği depremde hasar gören evlerin aynı şekliyle yeniden yapılması gerektiğini, proje alanı içinde kalan ve yapımı gerçekleşen binalarda bulunan hak kaybına istinaden de rezerv alanda hak sahipliği verilmesi gerektiğini anlatan Aktarıcı, “Yüzde 10 metrekare artışı depremzedelerin beklediği bir artış değil. Aslında merkezi yönetimin sosyal devlet ilkesi gereği bu soruna bir çözüm bulması gerekiyor, doğrusu budur ama burada bir aksama olunca yerel yönetimler sorunu çözmeye çalışıyor. Buradaki şehircilik ilkeleri gereği emsal artışına da gidemiyor belediyeler. Yüzde 10 artış, apartman alanında yatay bir artış, depremzedelerin evleri küçülerek belki müteahhitlere bir pay çıkarılmak suretiyle bir şey yapılabilir mi diye bakılacak. Bunun çözüm olabileceğini sanmıyorum. İlerleyen aşamalarda sorun devam edecek gibi gözüküyor. Bizim geleceğimizi düşünerek istediğimiz, beklediğimiz devletin yapması. Bunun ödeneğine de, fonuna da sahip olan, daha güçlü bir kaynak yaratabilecek olan merkezi yönetimdir” dedi.  

“CUMHURBAŞKANINA SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ” 

Depremzede konutlarının açılışı için 6 Kasım Cumartesi günü İzmir’e gelecek olan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslerini pankartlarla duyuracaklarını ifade eden Avukat Nilsu Aktarıcı, “Maalesef AK Parti’den bize bir dönüş olmadı ve biz 6 Kasım’da bir etkinlik yapmaya hazırlanıyoruz. Çünkü biz AK Parti ve MHP’den dönüş alamadık. Biz tüm milletvekillerimizi çağırmıştık fakat sadece CHP ve İYİ Parti milletvekilleri davetimize icabet etti. Biz belki aynı ortama gelmek istememişlerdir, bizi daha sonra davet ederler diye düşünmüştük ama maalesef öyle bir çağrı gelmedi. Bize cevap verilmedi ve gerçekten hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bizim taleplerimiz ortada kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımız gelerek buraları bize bu haliyle teslim etmek istiyormuş, bir açılışa gelecek, biz istemiyoruz bu haliyle. Çözüm bulunsun metrekare kayıplarımızla ilgili. Buraları biz alacaksak aradaki kayıplarımız da telafi edilsin. Bunlara bir karşılık gelmedi. Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurabilmek adına hazırlanıyoruz. Biz sesimizi Cumhurbaşkanının duymadığını düşünüyoruz. Biz afet yaşamış bir grubuz, bu kadar haksızlık depremzedelere reva değil. Cumhurbaşkanına sesimizi pankartlarla duyurmak için açılışta bulunacağız” diye konuştu.