Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremzedelerin sorunlarına çözüm bulmak için Ankara’ya gitti. Özkan, Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezlerini ziyaret etmek istediğini ifade etti. Özkan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı ziyaret ettim. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ile görüşme yaptım. Bayraklı’da resen yıkılan 5 binamız vardı, onlar hakkında bir görüşme sağladık. Bu 5 binamızın işi halledildi. Bu 5 binamız resen 7269 sayılı kanun esasına göre yıkılmıştı. Bunların 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan alması gereken hakları vardı, bu sorun halledildi, hakları tekrar verildi.  Alacaklar. Bunun yanı sıra, Bakanlıkta proje alanı içindeki ağır ve orta hasarlı binalarda ödemelerle ilgili sorunumuzla ilgili görüştük. Ağır hasarlı binalar kredisini AFAD’tan alırken, orta hasarlı binalar Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan alıyor. Birisi 10 yıllık kredi kullanırken diğeri 20 yıllık kredi kullanıyor. Bunlar arasında ayrım olmaması, hepsinin AFAD kredisi gibi 20 yıllık kredi olması doğrultusunda görüşmeler yapıyorum. Bu görüşmeler de şimdilik olumlu geçiyor” dedi. 

“HAMZA DAĞ İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUM” 

Haydar Özkan, sorunlarının çözülmesi için birçok adım attıklarını, atmaya da devam edeceklerini ifade ederek, “AK Parti Genel Merkezi ile görüşme yapmak için arkadaşlarım şu anda randevu talebinde bulunuyorlar. Ben de eğer programı uygun olursa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ ile görüşmek istiyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu randevu vermedi, Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’a yönlendirmiş bizi. Kendisiyle randevumuzu oluşturup, sıkıntılarımızı anlatmaya çalışacağım” açıklamasında bulundu.  

“EMSAL ARTIŞI BÜYÜKŞEHİR YETKİSİNDE” 

İzmir’de 300 binin üzerinde insanın emsal artışı müjdesini beklediğini aktaran Özkan, “Emsal artış yetkisinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu kesinleşti. Belediye Başkanı Tunç Soyer, AK Parti’ye yaptığı ziyaretin ardından, emsal artışı yetkisinin kendisinde olduğunu ifade etti. Biz de bunu AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır Bey ile görüştük. Necip Bey, eğer belediye meclisine gelirse, AK Parti olarak buna karşı çıkmayacaklarını, destek olacaklarını söyledi. Kredi ile ilgili bölümde de destek kredisi şeklinde 2 yıl ödemesiz, 0 faizli, 20 yıllık istiyorduk. Necip Bey, bu isteğimizi de Ekim ayında meclise taşıyacağının sözünü verdi” diye konuştu.  

“KILIÇDAROĞLU, BİZİMLE İLGİLENSİN” 

Özkan, “Dün İzmir Büyükşehir Belediyesi Sayın Tunç Soyer, Teke Tek programında yayına çıktı. Sanki İzmir’de hiç deprem olmamış, bizim ve İzmirlinin deprem sorunu yokmuş gibi konuştu. Sanki diğer konular İzmir için öncelikli sorun ama deprem sorunu yokmuş gibi açıklamalar yaptı. Bize ilişkin bir açıklamada bulunmadı, bu da bizi üzdü, kırdı. Biz istiyoruz ki, Cumhuriyet Halk Partisi emsal sorunu çözsün. Çünkü 80 bin tane arızalı konut var, bu konutlardan 300 bin tane insan bu haberi bekliyor. Acaba, bu konuyla ilgili CHP, İzmir’i oy deposu olarak gördüğü için umursamaz bir tavır içinde mi? Hayretler içinde izliyoruz. Dün Tunç Soyer Bey’i bütün annelerimiz, ablalarımız izledi, açıklamama yapmamasından dolayı analarımızın gözü yaşlı, sabah kadar kimse uyumadı. Sayın Kılıçdaroğlu, İzmir Milletvekili, bizim dertlerimizle, sorunlarımızla ilgilensin” açıklamasında bulundu.  

“İL BAŞKANLARI BİR ARAYA GELSİN” 

İzmir’deki il başkanlarının bir araya gelerek, depremzedelerin sorunlarını ve emsal artışı talebini çözmesine yönelik çağrıda bulunan Özkan, “İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar’dan bütün il başkanlarının toplanarak, bizim sorunlarımızı çözmelerine dair talepte bulunmuştu. Çünkü 4 partide bizim emsal artışımızı çözme gücüne sahip. Bu meclisten oybirliğiyle geçsin, Türkiye’ye örnek olsun. Biz depremzedeler, dertliyiz, sorunluyuz. Bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz. Siyasi partiler ise topu taca atıyor. Büyükşehir geçmişte emsal artışının devlette olduğunu söylerken, çok rahattılar. Biz biraz geç de olsa öğrendik ki, emsal artışı Büyükşehir yetkisindeymiş. Kerem Ali Bey’in ziyaretinden sonra, ‘Emsal artışını görüşüyoruz’ demesine rağmen, 80 bin konutun 300 bin kişinin bu haberi bekliyor olmasına rağmen, dün Teke Tek programında Sayın Soyer’in bundan bahsetmemesi çok büyük bir hayal kırıklığı, üzüntü yarattı bizde” dedi.