GÜNDEME BAKIŞ - İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 6,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy,  söz konusu depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

"İZMİR İÇİNDE BİR ARTÇI GÖRMÜYORUZ"

Kırılan fay Samos Adası'nda sarı çizgili olan Kuzey-Güney gidişli bir fay diyen Üşümezsoy, "Hem deniz içi hem karada artçılar söz konusu. Ancak İzmir içinde bir artçı görmüyoruz. Bir başka ifadeyle İzmir bloğunu kateden Kuzey gidişli yeraltı faaliyetlerinde bir aktivite görülmemesi sevindirici.” ifadelerini kullandı.

"BU DEPREMDEN ÇIKAN STRESİ ALAN KOMŞU FAY YOK"

Deprem uzmanı Üşümezsoy, "Sarı-kırmızı çizgiler ise, İzmir bloğu içerisinde Kuzey-Güney gidişli. Bunlar için de artçı görmüyoruz. Artçılar doğu batı gidişli. Samos’tan kuzeye bakan fay dizleminin üzerindeki kırılmaları görüyoruz. Bu da İzmir bloğu için kuzey güney gidişli, yeraltı faylarda stres yüklenmesi yok. Bu da bu fayların aktif olmadığını veya bu depremle alakalı bir stres yüklenmediğini ve bu depremden çıkan stresi alan komşu faylar olmadığını gördük. Bu da İzmir açısından güzel bir olay." diye konuştu.

ÖZDİL'E DE KONUŞTU! SIRADA AYDIN FAYI VAR

Öte yandan Üşümezsoy, Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz özdil'e de konuştu. Özdil'in köşe yazının bir bölümü şöyle:

Saygın bilim insanlarımızı elbette tenzih ederim ama… Benim açımdan Şener Üşümezsoy sadece jeoloji profesörü değil, kahin'dir.

17 Ağustos'tan bugüne kadar bir kez olsun ıskaladığını görmedim.

Van'ı da çok önceden söylemişti, Elazığ'ı da, Akhisar'ı da, son olarak Seferihisar'ı da.

Ve şimdi diyor ki…

“Aydın-İkaria fayı kırılabilir.”

“İzmir Körfezi içinden, kordon boyunca yürüyen, Narlıdere ve Urla'ya devam eden bir fay var, bu fayda kırılma beklenebilir.”

Tarih vermiyor.

Verebilmesi mümkün değil.

Tarihi kimse bilemez.

Ama, adresler bunlar.

İkaria adası, Kuşadası'nın karşısında, Sisam'ın tam arkasında yeralıyor. Dümdüz fay hattını çiz… İkaria, Sisam, Kuşadası, Söke, Aydın'a uzanıyor, Nazilli'ye devam ediyor.

İkaria tarafında kırılırsa, nispeten zararımız az olur.

Ama Aydın tarafında kırılırsa, fena yıkılırız.